Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszystkiego lista produktów jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone.
Podane na samodzielnie upieczonym chlebie lub zaserwowane jako dip do chrupiących przekąsek czy pokrojonych w słupki świeżych warzyw stanowią pełnowartościowy i zdrowy posiłek na każdą porę dnia.
Książka zawiera ponad 100 wypróbowanych przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła oraz domowe pieczywo.
Autor | Górnikowska Małgorzata |
Wydawnictwo | SBM |
Rok wydania | 2020 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 192 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-66482-99-9 |
Kod paskowy (EAN) | 9788366482999 |
Waga | 770 g |
Wymiary | 165 x 240 mm |
Data premiery | 2020.10.06 |
Data pojawienia się | 2020.10.12 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Nie jem... więc gotuję. Diety przy nietolerancjach pokarmowych. Bez glutenu, bez jajek, bez mleka, bez drożdży
Książka zawiera zbiór inspirujących przepisów na sycące i wartościowe wegańskie dania. Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta oparta na produktach roślinnych wpływa dodatnio na nasze zdrowie i samopoczucie. Nierzadko jednak pojawiają się obawy dotyczące trudności wykonania wegańskich potraw. Książka Zielona kuchnia jednogarnkowa jest odpowiedzią na te wątpliwości. Dania jednogarnkowe słyną z prostoty i wygody w przygotowaniu, a dodatkowo pozawalają zaoszczędzić czas.
Obowiązkowa pozycja na półce każdego miłośnika kuchni roślinnej! Jak z prostych składników zrobić efektowne i pyszne dania? Odpowiedź znajdziesz w debiutanckiej książce kucharskiej Eryka Wałkowicza, stuprocentowego roślinożercy, autora jednego z najpopularniejszych blogów o kuchni roślinnej w Polsce – erVegan.com. Zamień marchewkę w przepyszny pasztet, ciecierzycę w słodkie ciasto, a jarmuż w chrupiące chipsy! Z tej książki dowiesz się, dlaczego urozmaicone posiłki to podstawa diety roślinnej oraz jak łączyć podstawowe składniki w kuchni, aby uzyskać nie tylko smaczne i sycące potrawy, ale również w pełni zbilansowane posiłki. A to wszystko z punktu widzenia faceta i dyplomowanego dietetyka. Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste!
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskich przepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tu porady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszki pasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki. Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.
Wege po polsku znaczy kocham polskie warzywa! Prezentujemy przepisy na dania wegetariańskie bez wyszukanych składników, na bazie lokalnie uprawianych warzyw, które rosną w przydomowym ogródku lub można je znaleźć na najbliższym bazarze. Zdrowa dieta wege musi być dobrze zbilansowana, stąd znajdziecie tu zbiór najróżniejszych przepisów na małe dania na ciepło i na zimno, sałatki, zupy, dania główne a także owocowe słodkości. Przyrządzanie posiłków nie musi być nudne. Kuchnia wege proponuje zdrowe i ciekawe połączenia. Na obiad mogą być placki orkiszowe z bakłażanem albo kalafior z serem czy pomidory faszerowane warzywami i ryżem. Po prostu smacznie i zdrowo!
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach cz...
Zaledwie pięćdziesiąt kilometrów od północnej granicy Polski leży półmilionowe miasto. Dziś nazywa się Kaliningrad. Dawniej, gdy granice przebiegały inaczej, było pruskim Königsbergiem i było też Królewcem. To miasto na wskroś europejskie. A jednak transformacja dawnej stolicy Prus Wschodnich najpierw w sowiecki, a potem rosyjski Kaliningrad wywołuje dziwny niepokój, uczucie niedopasowania wyczuwalne w samym mieście – zarówno u mieszkańców, jak i władz, tych lokalnych i tych na Kremlu. Na pierwszy rzut oka to zwykła rosyjska prowincja, może bardziej zakompleksiona, porównująca się chętniej do przedwojennej potęgi i europejskich sąsiadów niż do Moskwy czy Petersburga. Ale równocześnie pod powierzchnią kryje się inne miasto, ni to widmo, ni to chimer...
Książka znanej psycholożki i felietonistki magazynu „Wysokie obcasy”. Natalia de Barbaro pracuje z kobietami, które poszukują odpowiedzi na pytania: „Kim tak naprawdę jestem? Czego chcę? O czym marzę? Na co sobie pozwalam?”. Jej książka to rzetelna z punktu widzenia psychologii, ale także poetycka, czasem brutalnie szczera i poruszająca opowieść o kobiecej drodze do poznania samej siebie. Dlaczego kobiety grają role, które wcale im nie odpowiadają? Czemu pracują ponad siły i surowo oceniają się za najmniejsze uchybienia? Jak sprawić, by wewnętrzny głos, mówiący kobiecie o jej potrzebach i marzeniach, był słyszany wyraźniej niż nakazy i wymogi kultury? Autorka zaprasza w podróż pod opieką Czułej Przewodniczki – kobiecej intuicji i mądrości. Ide...
Bestseller „New York Timesa”, kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly”! Publikacja jest przeznaczona nie tylko dla jaroszy! Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie ze swoich śródziemnomorskich korzeni i zamiłowania do doskonałych składników. W kolejnych rozdziałach prezentuje zalety zieleniny, bakłażanów, roślin kapustowatych i cebulowych, ryżu oraz innych ziaren, makaronów, roślin strączkowych, cukinii, owoców, grzybów i pomidorów – we wszelkich odmianach, kolorach i konsystencjach. Sam nie jest wegetarianinem, ale ma od...
Smakoszu! Zatop zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu gulaszu. Może spróbujesz też roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem à la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa, oraz wegetarianie i weganie. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione. Wegański stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni or...
Książka została napisana przez autorkę bloga Zielone Koktajle. Znajdziesz w niej 365 przepisów na kolorowe, pożywne i smaczne koktajle z owoców oraz warzyw. Przekonasz się, że koktajle warto pić codziennie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się zdrowymi napojami, z których każdy to prawdziwa bomba witaminowa. Inspiruj się przepisami i miksuj na zdrowie. „Chia, spirulina i młody jęczmień? A może marchew, jabłko i szpinak? Szaleństwo i klasyka. Egzotycznie i lokalnie. Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów. To solidna dawka wiedzy ze sporą szczyptą serca” – Grzegorz Łapanowski.
Przedstawiony zbiór wypróbowanych przepisów na apetyczne desery przyrządzane bez nabiału i jaj, to najlepszy dowód na to, że kuchnia wegańska jest pełna inwencji, smaków, aromatów i kolorów Wbrew pozorom wegańskie desery to nie tylko sałatki owocowe, lecz także ciasta, ciasteczka, czekoladowe przysmaki, musy, kremy i mnóstwo innych pyszności, które zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienie. Okazuje się, że lista produktów roślinnych, jakimi można zastępować składniki tradycyjnych deserów, jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia wręcz nieograniczone.
Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych, przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na sycące śniadania, wzmacniające koktajle, zachwycające przekąski, a także wyśmienite zupy, dania główne, desery i ciasta. Magdalena Pieńkos, autorka bloga Blue Almonds, inspiruje do rozpoczęcia smacznej i zdrowej przygody z kuchnią wegańską.
Podróż to nie tylko przygoda, poznawanie odległych zakątków Ziemi i lokalnych osobliwości. To także okazja do odkrywanie kulinarnych stron świata. Po powrocie z wakacji wraz ze wspomnieniami napływają aromaty, smaki i kolory potraw – mniej lub bardziej egzotycznych, prostych i wyrafinowanych, a przede wszystkim smacznych. Aby przenieść się do ulubionych miejsc i poczuć klimat wakacji, można wyczarować zapamiętane smaki we własnej kuchni. Kuchnia wegańska. Smaki świata to kulinarne wspomnienia z dalekich podróży. Większość tradycyjnej kuchni opiera się na mięsie, jajach i produktach mlecznych, założeniem tej książki jest natomiast poszukiwanie i odnajdywanie charakterystycznych smaków w ich wegańskich wersjach. W prezentowanych przepisach wszystkie produkt...
Urozmaicona dieta jest ważna dla każdego, szczególnie dla alergika. Konieczność wyeliminowania niektórych produktów z diety powoduje, że z braku pomysłu sięgamy ciągle po to samo i popadamy we własną pułapkę, uczulając się na te produkty, które do tej pory mogliśmy jeść bez ograniczeń. Im częściej spożywamy określony produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm zacznie się przed nim bronić. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie posiłków w diecie alergika. Książka daje gotowe pomysły na codzienne jadłospisy skomponowane według zasad diety rotacyjnej. Zamieszczone przepisy nie zawierają podstawowych alergenów, takich jak mleko i produkty mleczne, gluten, miód, seler, soja i orzechy.
Nie jem, więc gotuję to książka kucharska wychodząca naprzeciw osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi. Autorka proponuje w niej smaczne i bogate w składniki odżywcze potrawy bez glutenu, jajek, mleka krowiego, drożdży, orzechów, kukurydzy, migdałów, miodu i kakao. Zgromadzone przez nią przepisy na pieczywo, apetyczne smarowidła, zupy, dania główne, przekąski, sałatki i desery pozwalają na komponowanie codziennych jadłospisów dla całej rodziny bez popadania przy tym w rutynę i kulinarną nudę. Uzupełnieniem są atrakcyjne zdjęcia pobudzające apetyt i zachęcające do przyrządzania prostych, a przy tym niebanalnych dań.
Fascynująca, trzymająca w napięciu historia dziewczyny, która w odziedziczonym mieszkaniu znajduje tajemniczy skarb. Okazuje się jednak, że liczba chętnych do jego przejęcia jest zaskakująco długa. Majka Zalewska walczy nie tylko z długami, niespłaconymi kredytami, ale także musi zmierzyć się z demonami dzieciństwa. Na jaw zaczyna wychodzić podwójna tożsamość jej dziadka – pierwszego właściciela lokalu, który okazuje się radzieckim żołnierzem oddelegowanym do Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego na terenie Polski. Wielkie emocje, dramatyczne zwroty akcji i …miłość do intrygującego intelektualisty na motorze. Z pomocą przyjaciółki stara się odnaleźć skrytkę, do której klucz wmurował w ścianę łazienki jej przyszywany dziadek. Komu ostateczni...
Jest to fabularyzowana opowieść – historia życia Anieli Bińkowskiej, która w 1928 roku, w wieku 17 lat przyjechała z Łodzi do Warszawy – do starszego brata, aby rozpocząć nowe, lepsze życie. Początki w nowym mieście, praca, nauka, przyjaźń i miłość, a także trudne, codzienne życie stanowią treść tej książki. To historia oparta na prawdziwym życiorysie. Większość bohaterów to postacie autentyczne. Lekko opowiedziane skrawki z życia, w tle dawna Warszawa: od czasów przedwojennych, poprzez okres okupacji i lata powojenne ze szczególnym uwzględnieniem jej peryferyjnej wówczas dzielnicy – Saskiej Kępy.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro