Białko ukryte w roślinach ma odżywczą moc. Polecamy roślinne źródła białka, po które warto sięgać codziennie. To amarantus, pestki dyni, ziarna słonecznika, soczewica, fasola, kasze oraz orzechy.
Dodaj masło orzechowe do owsianki, komosę przyrządź z pieczonymi warzywami, a kaszę gryczaną podaj ze szpinakiem. Ugotuj zupę z soczewicy lub fasoli. Z orzechów, sezamu i pestek słonecznika zrób energetyczne batoniki granola, migdały przeznacz na pyszne mleczko roślinne. Przepisów jest mnóstwo – skorzystaj z nich i skomponuj zdrowe i pyszne posiłki roślinne.
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | Olimp Media |
Rok wydania | 2019 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 160 |
Format | 19.0 x 23.4 cm |
Numer ISBN | 9788377072592 |
Kod paskowy (EAN) | 9788377072592 |
Wymiary | 190 x 234 mm |
Data premiery | 2019.01.30 |
Data pojawienia się | 2019.01.16 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Lecznicze grzyby. Przewodnik po azjatyckich grzybach, które odmładzają ciało, dodają energii i przedłużają życie
Wegańskie slow food w pysznym wydaniu! Książka królowej wegańskich serów nareszcie po polsku! Jesteś weganinem, ale czasem tęsknisz za smakiem zapiekanego sera lub chciałbyś zaskoczyć znajomych, przyrządzając bezmięsne żeberka z sosem BBQ? Miyoko Schinner, ceniony na całym świecie autorytet w kuchni wegańskiej, prowadzi czytelników poprzez techniki przygotowywania bezmięsnych i bezmlecznych wersji majonezów, serów, sosów, kiełbasek, makaronów, kremów w stylu francuskim czy lodów. W książce ilustrowanej apetycznymi zdjęciami znajdziesz: • przepisy na gotowe mieszanki ciast, naleśników, które możesz długo przechowywać, • instrukcje przygotowania podstawowych sosów, ciasteczek czy serów, które możesz dowolnie modyfikować wzbogacając o ulubione dod...
Tak, tu chodzi o podejrzane symbole. Tak, tu chodzi o chronienie, przekazywanie i odbudowę wciąż istniejących innych sposobów bycia w czasie i w przestrzeni. Tak, tu chodzi o odmowę zaakceptowania przemocy jako faktu dokonanego. Tak, tu chodzi o przekonanie, że zawsze jest coś do zrobienia, ponieważ nic nie jest zakończone. Tak, tu chodzi o to, by uczynić historię niemożliwą; to próba starcia matrycy historii w proch. Tak, tu chodzi także o miłość. Co robi łączniczka, kiedy chłopcy zaprzeczają? Utwór Darka Foksa i Zbigniewa Libery to książka krytyczna w pełnym tego słowa znaczeniu. Rezonuje z pamięcią zbiorową i historiograficznymi konstruktami, przechwytuje klisze oraz pogrywa z przyzwyczajeniami odbiorców. Nigdy nie dowiemy się, jak naprawdę wyglądała...
Mity i wyobrażenia religijne kształtują tożsamość kulturową i cywilizacyjną narodów. Tradycyjnie dostrzegamy w micie ponadsubiektywną potęgę, która nadaje ton życiu kolektywnemu. Od około stu lat traktuje się go też jako plan akcji rewolucyjnej. Ta dwoistość rzuca światło na zawirowania cywilizacyjne we współczesnym świecie, w coraz mniejszym stopniu stanowiącym organiczną jedność. Mitologicznie zabarwiona religijność zbiorowości etnicznych czy politycznych jest wdzięcznym materiałem do refleksji nad składnikami mądrości narodów, której krystalizacjami są symbole kulturowe, metafizyka, nauka i ustroje państw. Szczególnie interesują nas tu z wielu względów wytwory ducha germańskiego.
Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować – a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów – wrażeń z pewnością nie zabraknie.
Książka poświęcona kolorom: ich nazwom, miejscu w naszej kulturze, ich historii i symbolice. Autor opowiada o jedenastu kolorach: sześciu barwach tęczy (czerwień, oranż, żółć, zieleń, błękit, purpura) oraz pięciu dodatkowych (brąz, róż, biel, czerń i złoto). We wstępie dowiadujemy się, że białe światło jest mieszaniną promieni barwnych o określonych długościach fal elektromagnetycznych. Czerwone promieniowanie ma najdłuższe fale, a purpurowe (fioletowe) najkrótsze. Kolorom przysługuje szereg cech: jasność, odcień, nasycenie, temperatura. To, w jaki sposób postrzegamy kolorowe przedmioty, zależy od oświetlenia. Czerwień to kolor ognia, krwi i prehistorycznych malowideł naskalnych, wykonywanych czerwoną ochrą. Dziś kojarzy się z szatami święt...
Żywność leczy! Ale może też truć! Nie ma ludzi, którzy mają TYLKO nadwagę. Nadmiernej tuszy zawsze towarzyszą schorzenia, które dodatkowo wyniszczają organizm. Jest to zespół metaboliczny, zaburzenia hormonalne, insulinooporność i cukrzyca, nietolerancje pokarmowe i choroby autoimmunologiczne, miażdżyca i schorzenia serca, zespół wielotorbielowatych jajników i trudności z zajściem w ciążę. Coraz częściej okazuje się, że kluczem do pozbycia się lub wyciszenia takich schorzeń jest zdrowa dieta, w której unika się nadmiaru cukru, złych tłuszczów, oczyszczonej mąki i pasteryzowanego mleka, a stawia na produkty świeże, nieprzetworzone – i przy tym pyszne! Książka zawiera plan żywienia na trzy miesiące, obejmujący: 1. Fazę redukcji wagi 2. Fazę po...
Rośliny pokojowe to naturalne filtry antysmogowe efektywnie pomagające oczyścić powietrze w pomieszczeniach. Zieleń domowa potrafi dezaktywować wiele niewidocznych gołym okiem toksyn i fal emitowanych przez urządzenia elektroniczne. Dodatkowo rośliny doniczkowe niwelują niekorzystne działanie drobnoustrojów i alergenów. Ten poradnik prezentuje rośliny pokojowe najskuteczniej ograniczające zanieczyszczenia powietrza w domu. Znajdziesz w nim: • przegląd przyczyn zanieczyszczeń w pomieszczeniach (farby ścienne, tworzywa sztuczne, środki czyszczące, zapachy do domu), • porady pozwalające zidentyfikować źródła zanieczyszczeń w domu i wybrać odpowiednie rośliny, • zasady ekooczyszczania, • opis 20 najbardziej dobroczynnych roślin.
Czy wydmy potrafią śpiewać? Od czego zależy kształt piorunów? Kto skonstruował najprecyzyjniejszy zegar na świecie? Dlaczego gorąca woda zamarza szybciej niż zimna? Zawsze się nad tym zastanawialiście, ale wstydziliście się zapytać? Wznowienie książki Nauka. To lubię autorstwa znanego, cenionego i lubianego dziennikarza Tomasza Rożka odpowie na wszystkie te pytania. Tomasz Rożek, dziennikarz i popularyzator nauki, prowadzi czytelników przez labirynt wiedzy. Pisze o zjawiskach, z którymi spotykamy się na co dzień, i o tych zachodzących daleko w kosmosie, odległych o lata świetlne. Odsłania tajemnice, nad którymi badacze głowią się od dawna, ale prezentuje również najnowsze odkrycia uczonych. Dowcipnie i przystępnie opisuje nawet najbardziej skomplikowane...
Przedstawiamy kuchnię wegańską w nowej orientalnej odsłonie. Zaskoczy was swoją prostotą, pomysłowością i różnorodnością smaków. Na bazie zamieszczonych na łamach książki wskazówek przyrządzisz własne indyjskie potrawy i poznasz tajniki łączenia ze sobą egzotycznych przypraw. Fantastyczne zdjęcia, proste przepisy i instrukcje krok po kroku pozwolą ci odkryć zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne specjały indyjskiej kuchni i przyrządzić w swoim domu znane z restauracji przysmaki. Warto dodać, że wiele dań nie zawiera soi i glutenu. Jeśli kochasz dal, curry, chlebki, śniadania na słono, egzotyczne desery i inne smaki Indii, ta książka jest właśnie dla ciebie! Inspirowane tradycyjną indyjską kuchnią i lokalnymi składnikami potrawy opisane przez Richę...
Czy grzyby mogą leczyć i odmładzać? Oczywiście! Azjaci wiedzą o tym od lat. Lecznicze grzyby adaptogenne przeżywają właśnie swoje pięć minut i z powodzeniem detronizują wszystkie modne superfoods w rywalizacji o tytuł najzdrowszych naturalnych suplementów. Przywracają młodzieńczy blask skóry, przyspieszają regenerację po wysiłku, poprawiają pracę mózgu, utrzymują poziom hormonów w ryzach, a także skutecznie regulują poziom cukru we krwi. Dzięki książce Tero Isokauppila, światowego autorytetu w dziedzinie leczniczych grzybów: - odkryjesz rodzaje i właściwości grzybów leczniczych (od reishi, poprzez shiitake i chaga); - dowiesz się, jak opóźnić proces starzenia się skóry, wzmocnić odporność i cofnąć swój wiek metaboliczny; - poznasz 50 przepi...
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych? Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste! Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni. Wykorzystaj, nie marnuj! Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy. Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem. Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków. Omlet z resztkami warzyw. Jagna Niedzielska, szefowa kuchni i doradca kulinarny, odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak got...
Każdy z nas kiedyś chorował lub przynajmniej odczuwał dolegliwości, które wybijały z rytmu codzienności. W takich sytuacjach wszyscy liczymy na pomoc z zewnątrz. Przyjmujemy lekarstwa, nawet jeśli wiemy, że każdy sztucznie wytworzony lek nie jest w pełni wartościowy i powoduje szkodliwe skutki uboczne, a bywa nawet trujący. Zupełnie przy tym zapominamy, że ludzki organizm dysponuje zdolnością samoleczenia. Autor przedstawia całościowy system, który pomaga każdemu znaleźć indywidualną ścieżkę wyjścia ze stanu chorobowego. Prezentuje holistyczne podejście do zdrowia i uwzględnia fakt, że człowiek posiada nie tylko ciało, lecz i duszę, czyli emocje, psychikę, intelekt. ą tego systemu przywracania zdrowia jest obudzenie zdolności organizmu do regeneracji...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro