?Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji? to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy przygotować, np. krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek. Przepisy są zebrane w kilku tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatki
i napoje. Na końcu książki zamieszczony został alfabetyczny indeks przepisów oraz miary i wagi. Całość bogato
i dowcipnie ilustrowana przez Autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki ?Ślónsko kuchnia dla Hanysów
i Goroli?, cieszącej się ogromnym zainteresowaniem.
Joanna Furgalińska ? absolwentka Katowickiego Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Specjalizuje się w litografii barwnej, ilustracji książkowej i malarstwie. Miała wiele wystaw indywidualnych, między innymi dwukrotnie w Ottawie (grafika), dwukrotnie w Amsterdamie (grafika) i wielu innych miejscach. Jest autorką ilustracji do kilkudziesięciu książek. Wydała kilka autorskich książek dla dzieci. Jest także autorką pozycji ?Ślónsko godka ? ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli? oraz książki kulinarnej ?Ślónsko kuchnia. Dla Hanysów i Goroli?. Prace autorki znajdują się w zbiorach muzealnych w kraju oraz w kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą.
Autor | Furgalińska Joanna |
Wydawnictwo | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Rok wydania | 2016 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 144 |
Format | 20.5x23.5cm |
Numer ISBN | 9788301187682 |
Kod paskowy (EAN) | 9788301187682 |
Waga | 653 g |
Wymiary | 210 x 240 x 15 mm |
Data premiery | 2016.10.05 |
Data pojawienia się | 2016.09.03 |
Dostępna liczba sztuk | |
---|---|
Dostępność całkowita | 150 szt. |
Dostępność w naszym magazynie | 1 szt. (realizacja już jutro) |
Dostępność w punktach Bonito |
---|
ul. Jagiellońska 4 (przecznica ul. Wolności) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Dmowskiego 12 (obok stacji Gdańsk Wrzeszcz) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Staromiejska 6 (50 m od Rynku) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Piotrkowska 193 (200 m od Politechniki Łódzkiej) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
al. Komisji Edukacji Narodowej 51 (skrzyżowanie z ul. Płaskowickiej) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
al. Komisji Edukacji Narodowej 88 (Ursynów - metro Stokłosy) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
al. Niepodległości 54 (przy stacji metro Wierzbno) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Chmielna 4 (50 metrów od ul. Nowy Świat) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Czapelska 48 (200 m od ronda Wiatraczna) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Kondratowicza 37 (blisko Szpitala Bródnowskiego) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Pańska 96 (300 m od ronda Daszyńskiego) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Powstańców Śląskich 3 (obok restauracji McDonald's) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Stawki 8 (450 m od CH Arkadia) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Wspólna 27 (przecznica Marszałkowskiej) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Żeromskiego 1 (przy stacji metra Słodowiec) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
al. Armii Krajowej 12 (Budynek Centrum AB) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Jedności Narodowej 122 (blisko Parku Słowiańskiego) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Plac Grunwaldzki 25 (w budynku Grunwaldzki Center) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Ruska 2 (przy Placu Solnym) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
Darmowa dostawa już od 299,00 zł
Nie jest to zwyczajna, książka kucharska. Nie ma tutaj żadnych zdjęć potraw. Nie ma zwykłego spisu potrzebnych składników, ani też zwykłego opisu przygotowania każdego z dań. Wszystko zaprezentowane jest zupełnie inaczej niż zwykle, a mianowicie w formie obrazkowej. Nieco dziwnie? Prawda, ale za to jak fajnie i ciekawie! Przy każdym przepisie na dole strony narysowane są potrzebne składniki oraz ich waga lub ilość. Sposób przygotowania także pokazany jest za pomocą obrazków. Wydawać by się mogło, że panuje tutaj ogromny chaos, ale tak naprawdę wszystko jest ponumerowane, oznaczone strzałkami i dodatkowo opisane. Po dokładnym przyglądnięciu się sami zauważymy, że wszystko to jest jasne i zrozumiałe :)
Ilość programów kulinarnych, konkursów związanych z gotowaniem i pieczeniem, reality show, w których głównym bohaterem jest … żywność dowodzi, jak ważnym dla nas tematem jest jedzenie. Nawet jeśli nie gustujemy w oddawaniu się radosnej twórczości we własnej kuchni, to z pewnością doceniamy dobry obiad czy smaczne ciasto, często również z ciekawością podpatrujemy osoby, które potrafią stworzyć prawdziwe cuda z powszechnie dostępnych produktów spożywczych. Niezależnie od tego, czy spożywamy wszystko, co jest dostępne na rynku, czy też z pewnych względów musimy wyłączyć określone grupy produktów, to zapewne niemal każdy z nas ma potrawę, którą potrafi samodzielnie przygotować i którą może pochwalić się wśród znajomych czy rodziny. Niekiedy opiera się ona na przepisie z kuchni włoskiej czy hiszpańskiej, smaku przywiezionym z podróży dalekich lub bliskich, często jednak ta popisowa potrawa jest wynikiem kulinarnej edukacji odebranej od mamy czy babci.
O tym, jak bogata w smaki jest polska kuchnia wiemy doskonale nawet wówczas, kiedy zachwycamy się zupełnie innymi kulinarnymi klimatami. Miłośnicy poszczególnych regionów rodzimego kraju doskonale znają smak śląskiej rolady, rogali świętomarcińskich czy zakopiańskich serów, ale na tym tradycja się nie kończy. O tym, jak wspaniała jest nasza rodzima oferta, przekonać możemy się dzięki lekturze niezwykle oryginalnej książki, opracowanej przez Joannę Furgalińską. Pozycja „Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji. Zobacz. Zrób. Zjedz”, opublikowana nakładem wydawnictwa PWN, jest wspaniałą propozycją nie tylko dla tych, którzy gotują od lat, ale przede wszystkich dla tych, którzy w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki. Wspaniałe przepisy na dobrze wszystkim znane i lubiane dania zostały tak dobrane, że każdy jest w stanie przygotować niezwykłe potrawy, które zachwycą rodzinę, a także naszych gości.
Na stronach tego wyjątkowego poradnika kulinarnego (tak bowiem można te książkę kucharską śmiało nazwać), znajdziemy zarówno przepisy na zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dnia z ryb, jak i propozycje wykorzystania warzyw, nieco słodkości oraz przepisy na pyszne napoje i dodatki. Ponadto autorka odsłania przed nami tajemnicę miar i wag, ułatwiając pracę oraz oszczędzając czasochłonnego odmierzania składników za pomocą kuchennej wagi.
Dzięki przedstawieniu składników oraz kolejnych czynności w formie graficznej, unikamy niejasności dotyczącej kolejności użycia produktów, dylematów związanych z ich łączeniem, nie mamy również problemów z jednoczesnym wykonywaniem danej czynności i spoglądaniem na ponumerowane rysunki. To sprawia, że nawet dziecko jest w stanie wykonać większość tych potraw (oczywiście pod czujnym okiem rodziców), przyjemność z gotowania odnajdą również osoby, które do tej chwili deklarowały jedynie umiejętność „przypalania wody”. Dzięki propozycjom Furgalińskiej możemy cieszyć się smakiem barszczu czerwonego, takiego jak robiła nasza mama, poznamy również przepis na chłodnik litewski, wrócimy do czasów dzieciństwa jedząc własnoręcznie ugotowaną zupę ogórkową czy krupnik. Naszym popisowym dniem niedzielnym może zostać rosół, nauczymy się również przygotować wigilijną zupę rybną. Polska kuchnia to nie tylko zupy, ale również bogactwo mącznych potraw. Dlatego i my mamy szansę, by na rodzinnym stole pojawiły się leniwe pierogi, delikatne kopytka ziemniaczane, uwielbiane przez wszystkich kluski śląskie czy racuchy serowe.
Miłośnicy mięs nie rozczarują się podczas degustowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym, zaś kubki smakowe wielbicieli zrazów, z radości śpiewać będą unisono. Alternatywą są dania z ryb, w tym problematyczny dotąd karp w galarecie, a także delikatne i pieszczące podniebienie pulpety rybne. Jako że warzywa powinny grać na naszym stole pierwszoplanową rolę i to przez cały rok, dowiemy się, jak można zachować smaki lata i jesieni. Nauczymy się robić ogórki kiszone i kiszoną kapustę, spróbujemy zasmażanego szpinaku oraz ćwikły z chrzanem. Z uwagi na to, że polski obiad nie może obyć się bez deseru, autorka wodzi nas na pokuszenie proponując dobrze znane z dzieciństwa smaki i zapachy. Przygotujemy ciasteczka wyciskane przez maszynkę (dokładnie takie, jakie niegdyś robiła babcia), na wykwintne przyjęcie zaserwować możemy ptysie z bitą śmietaną, a na karnawałowe szaleństwo – faworki. Pączki z różą kusić będą nie tylko w Tłusty Czwartek, a szarlotka czy ciasto ze śliwkami będą dopełnieniem każdego podwieczorku.
Do obiadu możemy zaserwować również kompot z jabłek, który nauczymy się gotować, zaś o wigilijną tradycję pomoże zadbać kompot z suszu. Autorka proponuje również kilka szybkich dodatków, które podnoszą walory smakowe innych potraw. Mowa tu choćby o sosie pomidorowym, który możemy podawać do gołąbków, czy do zapiekania dań jarskich, a także o zasmażce, sosie grzybowym oraz tatarskim. To tylko kilka z wielu niezwykle smacznych przepisów, które pozwolą nam przygotować dania co najmniej tak dobre jak te, które przechowujemy we wspomnieniach z dzieciństwa. To wszystko sprawia, że książka Furgalińskiej „Polska kuchnia” jest udaną próbą udowodnienia, że polska kuchnia potrafi zachwycać swoim bogactwem i różnorodnością smaków, że obiad to nie tylko kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Atrakcyjna szata graficzna, twarda oprawa, a także sposób przedstawienia przepisów – to wszystko stanowi tylko przysłowiową wisienkę na torcie. Publikacja jest bowiem jedną z tych, którą warto mieć przy sobie w przestrzeni kuchennej, którą warto się dzielić, propagując w świecie smak polskich tradycyjnych potraw.
Książki kucharskie i poradniki kulinarne zajmują w naszej domowej biblioteczce dość poczesne miejsce, zaraz obok literatury faktu, historii i fantastyki. Jednak wydana właśnie nakładem Wydawnictwa Naukowego PWN książka "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" autorstwa Joanny Furgalińskiej stanowi w tym zbiorze prawdziwy ewenement. Bo czego się spodziewacie otwierając książkę kucharską? Listy produktów niezbędnych do przygotowania danej potrawy, sposobu jej wykonania i ewentualnie smakowitych zdjęć. Ta książką jest zdecydowanie inna. Ciekawsza, stworzona z pasją, humorem i pomysłem, a przede wszystkim pięknie ilustrowana rysunkami Autorki. To właśnie grafiki nadają temu poradnikowi inny wymiar. Niezbyt pewnie czujących się kuchni poprowadzą bezpiecznie przez meandry kuchni polskiej, a opornych mężów i dzieci zachęcą do wspólnego gotowania.
Dziecko jeszcze nie potrafi czytać? To nie problem. Lista składników podana jest w formie obrazkowej, podobnie jak kolejne etapy przygotowywania potraw. Innymi słowy widniejące na okładce motto "zobacz - zrób - zjedz" czyli minimum opisów, maksimum rysunków, nie jest w tym wypadku jedynie pustym frazesem. Oprócz wiedzy stricte kulinarnej książka dostarcza więc także sporo rozrywki i pozwala wspólnie z najbliższymi twórczo spędzić czas niezbędny na przygotowanie smacznych, tradycyjnych i zdrowych posiłków
Joanna Furgalińska - Ślązaczka z urodzenia, absolwentka Wydziału Grafiki ASP w Krakowie, malarka i autorka ilustracji do książek stworzyła niesamowity ilustrowany przewodnik po tradycyjnej polskiej kuchni. Nie znajdziecie w niej przepisów na frytki, hummus (który skądinąd bardzo lubię) czy tak modne ostatnio dania kuchni tajskiej. W zamian za to otrzymacie przepisy na tradycyjne polskie zupy, dania mięsne i potrawy z ryb, sałatki, napoje i słodkie smakołyki. Takie jak te, które przygotowywały nasze babcie i których smak tak trudno nam w dzisiejszym zabieganym świecie odtworzyć. Znacznie łatwiej przecież kupić w najbliższym sklepie czerwony barszcz w butelce lub kruche ciasto w proszku, ale to już nie to samo, nie ten aromat, nie ten smak. Czy na pewno w ten sposób chcemy karmić naszych najbliższych? Czy nie lepiej (a bardzo często także taniej) przyrządzić je samemu lub wspólnie z rodziną a później zasiąść razem przy stole? Przecież, jak pokazała Autorka, przygotowanie tradycyjnych polskich potraw takich jak zupa grzybowa czy ogórkowa, zrazy zawijane albo sernik krakowski, nie wymaga ani ogromnej wiedzy, ani dużej ilości czasu. Wystarczy tylko chcieć je zrobić.
A jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości to "Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" wprowadzi Was - krok po kroku w tajniki najsmaczniejszej kuchni świata - prawdziwej, tradycyjnej kuchni polskiej.
http://niestatystycznypolak.blogspot.com/