Jeżeli w Twoim przydomowym ogródku lub na działce rośnie nie tylko trawa, lub masz zaufanego dostawcę płodów rolnych, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś rozpoczęła swoją przygodę z przetworami. Gwarantujemy, że szybko docenisz własnoręcznie przyrządzone konfitury, marynowane lub kiszone warzywa i owoce ? w tej książce znajdziesz moc inspirujących przepisów. Tym, którzy mają apetyt na coś więcej proponujemy bardziej czasochłonne, ale wyśmienite domowe kiełbasy i sery, a nawet masło. Oprócz walorów smakowych mają jeszcze jeden ? i to bardzo istotny ? brak konserwantów.
Wydawnictwo | Olesiejuk Sp. z o.o. |
Rok wydania | 2015 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 160 |
Format | 20.0x24.0cm |
Numer ISBN | 9788327436467 |
Kod paskowy (EAN) | 9788327436467 |
Data premiery | 2015.07.16 |
Data pojawienia się | 2015.07.16 |
Dostępna liczba sztuk | |
---|---|
Dostępność całkowita | 1 szt. |
Dostępność w naszym magazynie | 1 szt. (realizacja jeszcze dzisiaj) |
Dostępność w punktach Bonito |
---|
ul. Jagiellońska 4 (przecznica ul. Wolności) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Dmowskiego 12 (obok stacji Gdańsk Wrzeszcz) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Staromiejska 6 (50 m od Rynku) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Piotrkowska 193 (200 m od Politechniki Łódzkiej) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
al. Komisji Edukacji Narodowej 51 (skrzyżowanie z ul. Płaskowickiej) | Zamów i odbierz już jutro |
al. Komisji Edukacji Narodowej 88 (Ursynów - metro Stokłosy) | Zamów i odbierz już jutro |
al. Niepodległości 54 (przy stacji metro Wierzbno) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Chmielna 4 (50 metrów od ul. Nowy Świat) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Czapelska 48 (200 m od ronda Wiatraczna) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Kondratowicza 37 (blisko Szpitala Bródnowskiego) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Pańska 96 (300 m od ronda Daszyńskiego) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Powstańców Śląskich 3 (obok restauracji McDonald's) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Stawki 8 (450 m od CH Arkadia) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Wspólna 27 (przecznica Marszałkowskiej) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Żeromskiego 1 (przy stacji metra Słodowiec) | Zamów i odbierz już jutro |
al. Armii Krajowej 12 (Budynek Centrum AB) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Jedności Narodowej 122 (blisko Parku Słowiańskiego) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Plac Grunwaldzki 25 (w budynku Grunwaldzki Center) | Zamów i odbierz 2024.04.22 |
ul. Ruska 2 (przy Placu Solnym) | Zamów i odbierz już jutro |
Darmowa dostawa już od 299,00 zł
Lato to wyjątkowa pora roku pełna kolorów, aromatycznych zapachów i różnorodnych smaków. Jest to też czas gdy staramy się zamknąć w słoiku wszystko to czym chcielibyśmy cieszyć się zimą. Przygotowujemy smaczne konfitury, soki, kisimy, marynujemy zapełniając swoje spiżarki najróżniejszymi specjałami. Wszystkich, którzy również chcieliby to zrobić a brakuje im pomysłów, sprawdzonych i tradycyjnych receptur zachęcam do sięgnięcia po serię książek Domowa spiżarka.
„Receptury z domowej spiżarni” to publikacja, która zachęciła mnie do zajrzenia w swe karty już samą piękną okładką. Wiedziałam, że sięgając po nią nie zawiodę się i tak też było, mogę nawet śmiało przyznać, że zawartość książki zaskoczyła mnie gdyż nie spodziewałam się aż tak dużej różnorodności przepisów opartych na tradycyjnej polskiej kuchni, którą zdecydowanie preferuję. Są tu receptury na przetwory z owoców i warzyw, ale nie tylko. Ogromną radość i ciekawość wzbudziły we mnie dwa ostatnie rozdziały czyli przepisy na domowe wędliny, sery oraz masło, czego w tej książce w ogóle się nie spodziewałam.
Po krótkim wstępnie odnoszącym się do każdego z kolejnych działów przechodzimy do fantastycznych przepisów. Na początek są to uwielbiane rzez dużych i małych konfitury, dżemy i powidła. Zaproponowano ich przygotowanie z truskawek, porzeczki, wiśni, jeżyn, jagód, jabłek, pigwy, moreli, śliwek, gruszek, malin, tarniny, czarnego bzu, mandarynek, agrestu, płatków róży a nawet z derenia czy orzechów włoskich. Brzmi smacznie, prawda ;)
W kolejnym rozdziale skupiono się na marynowaniu owoców i warzyw takich jak ogórki, buraczki, fasolka, pomidory, papryka, dynia, patisony, cebula, czosnek, brzoskwinie, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki czy żurawina. Rozdział trzeci poświęcony jest kiszeniu i skrywa receptury na kiszone ogórki, winogrona, cukinię, kapustę, fasolkę, jabłka i śliwki. W przedostatnim rozdziale zgłębiamy tajniki przygotowania pysznych domowych wędlin: kiełbasy jałowcowej, polskiej pieczonej, wiejskiej, krakowskiej, kabanosów, salami, parówek szynki, baleronu, salcesonu, pasztetu, metki, kaszanki. Ostatni rozdział przeprowadzi nas natomiast przez produkcję najróżniejszych serów i swojskiego masła.
Cała publikacja robi niesamowite wrażenie a przepisy aż proszą aby pokusić się o ich przyrządzenie. Opisane są bardzo dokładnie i przystępnie. Mamy więc wypisane składniki potrzebne do ich realizacji, dokładny sposób przygotowania krok po kroku i ciekawostki warte uwagi jak np. bogactwo witamin, zdrowotnych właściwości oraz inne przydatne podczas produkcji wskazówki. Każdy przepis wzbogaca też duża kolorowa fotografia gotowego specjału. Na końcu natomiast znajduje się miejsce na własne notatki i przepisy, które oczywiście zawsze się przydaje i równie potrzebny indeks.
Ja jestem pewna, że nie raz skorzystam ze wskazówek jakie znajdują się w tej książce. Zainteresowało mnie wiele przepisów i wielu chciałabym wypróbować w najbliższym czasie. Zdecydowanie jest to lekturą, którą mogę polecić z czystym sercem każdemu, kto chciałby zamknąć lato w słoiku i przechować je tam aż do mroźnej zimy a nawet dłużej. Gorąco polecam ;)