Sepp Holzer, znany jako „rolniczy buntownik”, opisuje w tej książce swoje doświadczenia zebrane w ciągu ponad 40 lat pracy w położonym w górach gospodarstwie Krameterhof, prowadzonym zgodnie z zasadami permakultury. Pojęcie permakultury wywodzi się od angielskiego wyrażenia permanent agriculture, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „trwałe i zrównoważone rolnictwo”. Chodzi o rolnictwo zgodne z naturą, którego podstawę stanowią naturalne cykle i ekosystemy.
W swojej permakulturowej gospodarce Holzer uwzględnił zakładanie tarasów, zagonów podwyższonych i pagórkowych, ogrodów na wodzie, stawów, zbiorników do magazynowania próchnicy, agroturystyczne gospodarstwo leśne (wykorzystanie drzew i krzewów w rolnictwie), rybołówstwo, uprawę roślin wodnych, hodowlę zwierząt, uprawę roślinności alpejskiej i ziół leczniczych, sadownictwo.
Czytelnik znajdzie w tej książce praktyczne informacje dotyczące ekologicznego rolnictwa nie tylko w wymiarze makro, lecz także w mikrowymiarze, gdyż życie w zgodzie z naturą można prowadzić niezależnie od tego, czy zaczyna się na własnym polu, w przydomowym ogródku czy na parapecie okiennym.
Autor | Sepp Holzer |
Wydawnictwo | Purana |
Rok wydania | 2014 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 304 |
Format | 16.5 x 22.0 cm |
Numer ISBN | 9788360170656 |
Kod paskowy (EAN) | 9788360170656 |
Waga | 650 g |
Data premiery | 2014.05.28 |
Data pojawienia się | 2014.05.28 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Permakultura jest sednem tej książki: praktycznej, bogato ilustrowanej, napisanej w sposób przystępny dla wszystkich. Dzięki układowi „miesiąc po miesiącu” będziecie mogli przez cały czas rozwijać projekt własnego ogrodu, w ogrodzie warzywnym zawsze jest bowiem coś do zrobienia, bez względu na porę roku. Zawarte w książce porady podpowiedzą wam, jak sprawić, aby gleba, w której uprawiamy rośliny, pozostała żyzna, a także jak uzyskać kompost, zrobić gnojówkę, wysiać nasiona, przygotować sadzonki itd. Znajdziecie w niej wiele wskazówek, co robić, aby zaprzestać przekopywania gleby i nigdy więcej nie stosować insektycydów, fungicydów i herbicydów. Odkryjecie, jak stać się niezależnym ogrodnikiem bez dodatkowych nakładów. Po lekturze tej książk...
Johann Peham i Sandra Peham pionierzy upraw dzikich pokazują, jak dołożyć własną cegiełkę do ochrony klimatu, stosując w praktyce zasady permakultury lub ogrodnictwa/rolnictwa dzikiego. Najważniejsze jest stworzenie lub zachowanie w ogrodzie obiegu zamkniętego dzięki temu rozwiązaniu stanie się ON samowystarczalnym organizmem. W klasycznej permakulturze obieg zamknięty zapewniają różne elementy ogrodu, m.in. oczka wodne i stawy, spirale ogrodowe czy tarasy. W ogrodnictwie dzikim jeszcze większy nacisk kładzie się na to, czego potrzebuje zarówno sam ogród, jak i jego mieszkańcy. Poszczególne rozwiązania dostosowuje się więc do konkretnego stanowiska, na którym powstaje ogród, i do własnych potrzeb, tworząc na przykład pagórki ziołowo warzywne zamiast spira...
Od dziecka przesadzam i rozsiewam rośliny. Z czasem zostałem biologiem, później też projektantem ogrodów. Mam własny wielki ogród – poligon, na którym wcielam swoje idee w życie. Bardzo chciałbym dzięki tej książce zarazić was moją pasją. Pionierski na polskim rynku poradnik napisany z perspektywy praktyka, naukowca i entuzjasty ochrony bioróżnorodności. Autor opowiada w nim, czym jest dziki ogród i dlaczego warto go założyć, ile gatunków może zmieścić oraz co powinniśmy wiedzieć, zanim zaczniemy go planować. Zostało tu opisanych kilkaset gatunków roślin, które mogą pojawić się w dzikim ogrodzie: kwiatów, drzew, krzewów czy pnączy. Poza tym dowiemy, jak wędrują rośliny, jak sadzić drzewa i się nimi opiekować, jak tworzyć żywopłoty, a tak...
Wyobraźcie sobie zalesiony ogród, po którym będziecie się przechadzać podczas zbierania owoców niezależnie od pory roku. Miejsce, w którym będziecie zrywać kiwi i fasolę z pędów owiniętych wokół gałęzi gruszy albo truskawki dojrzewające pod gronami porzeczki, albo sałatę rosnącą pod owocami świdośliwy To wszystko jest w zasięgu ręki tych, którzy zaangażują się w projekt jadalnego lasu. Opierając się na doświadczeniu nabywanym we Francji, Damien Dekarz daje nie tylko instrukcje, lecz także wiele przykładów, które umożliwiają stworzenie własnego ogrodu leśnego. Dzięki tej książce, opatrzonej licznymi zdjęciami i pięknymi rysunkami, będziecie mogli stworzyć miejsce obfitości zachowujące różnorodność biologiczną. Nie będziecie mieli pot...
O dzikiej przyrodzie wokół nas. Wystarczy kilka drobnych zmian, aby spłachetek ziemi stał się rozległą siecią maleńkich rezerwatów przyrody. Ogrody i parki, szczeliny w chodniku i doniczki. Gdziekolwiek jesteśmy, w odległości kilku kroków od nas żyją dżdżownice, stonogi, muchy, rybiki, komary, osy, chrząszcze, myszy, ryjówki i wiele, wiele więcej fascynujących stworzeń. Dave Goulson pokazuje niesamowite, a czasem dziwne życie tych zwierząt. Zaprasza do pokopania w pryzmie kompostu, zajrzenia pod kępę trawy i zanurkowania w ogrodowym stawie. Wyjaśnia, jak nasze życie – a ostatecznie losy ludzkości – są nierozerwalnie splecione z najmniejszymi i niedocenianymi bohaterami świata przyrody. Bada też szkody wyrządzone przez komercyjne ogrodnictwo: intensywni...
Jak pozbyć się chorób i szkodników z ogrodu, nie szkodząc przyrodzie? Jak wykorzystać płodozmian, aby zwiększyć plony i zmniejszyć problemy ze szkodnikami i chorobami? W jaki sposób wykorzystać sąsiedztwo roślin w ogrodzie i gospodarstwie? Jakie gatunki i odmiany roślin są najodporniejsze? Jak wykorzystać ochronne działanie upraw pasowych, poplonów i ściółkowania? Czym jest bioróżnorodność nadziemna i podziemna i jak ją wykorzystać w praktyce w ochronie roślin? W poradniku zgromadzone zostały liczne informacje zaczerpnięte z polskiej i międzynarodowej literatury, jak i szczególnie cenne praktyczne doświadczenia ogrodników i rolników ekologicznych z Polski i zagranicy. W poradniku znajdziesz również rady słynnych polskich ogrodników z okresu między...
Z nim poznacie biodynamiczną metodę uprawy, a przestrzeganie jej zasad: • ułatwi pracę w ogrodzie gwarantując obfite, zdrowe plony i efektownie kwitnące rabaty • przyczyni się do wzmocnienia wzrostu roślin i chroni je przed patogenami • zapewni smaczną, zdrową i aromatyczną żywność • kalendarium biodynamiczne z zaznaczeniem dni odpowiednich do sadzenia i pielęgnacji roślin liściowych, kwiatowych, korzeniowych i owocowych, a także wyraźnie wskazanym czasem niekorzystnym; • porady ogrodnicze na każdy miesiąc; • wpływ księżyca na rośliny; • stosowanie kalendarium biodynamicznego w praktyce; • zasady biodynamicznej uprawy ogrodu
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec b...
Czy warto założyć grządkę podwyższoną? Oczywiście! Kto choć raz spróbował tej formy ogrodnictwa, w kolejnym sezonie z pewnością do niego powróci. Grządka podwyższona to wiele korzyści. Pozwala uprawiać własne warzywa nawet na niewielkiej powierzchni – wystarczy balkon lub podwórze. Wcześniejszy wysiew, dłuższy okres wegetacyjny oraz optymalne warunki glebowe zapewniają lepsze zbiory niż w gruncie. Poza tym o wiele przyjemniej pielęgnować rośliny w wygodnej pozycji, a ładne skrzynie stanowią estetyczne urozmaicenie ogrodu. Dzięki poradnikowi początkujący ogrodnicy poradzą sobie z założeniem grządki i opieką nad nią, a bardziej doświadczeni zyskają liczne inspiracje i pogłębią wiedzę, na przykład o uprawach zimowych. W książce znajdziemy: -...
Książka Tworzę ogród naturalny jest przeznaczona dla profesjonalistów i dla ogrodników amatorów, hobbystów, dla każdego, kto chciałby w przestrzeni, którą dysponuje: na balkonie, w przydomowym ogródku, na działce stworzyć swój naturalny ogród. Zawiera opis 180 bylin i traw, omówienia kiedy sadzić, jak uprawiać, z jakimi roślinami łączyć na rabatach. Plany nasadzeń pomagają tworzyć wielkie ogrody i nieduże rabaty. Zachęcamy wszystkich, do przeczytania książki i rozpoczęcia swojej przygody z ogrodami naturalnymi. Twórzmy ogrody, wpuśćmy do swojego życia piękno i radość z kreowania swojego otoczenia. Książka Tworzę ogród naturalny będzie w tym bardzo pomocna. Tworzę ogród naturalny. Wysokie, ozdobne trawy, a na ich tle kolorowe jeżówki, rudbekie...
Podręcznik dla zainteresowanych ogrodnictwem prowadzonym z zachowaniem równowagi biologicznej. Zarówno dla rozpoczynających przygodę z uprawą roślin, jak i dla osób, które istniejący ogród chcą przekształcić w prowadzony w zgodzie z naturą. Od krótko omówionych korzeni bioogrodnictwa przez konkretne praktyczne realizacje (siedem wzorcowych projektów, które pokazują szerokie spektrum możliwości, m.in. mały ogródek przydomowy, samowystarczalny duży ogród, sad, miejski ogród społeczny) po instrukcje krok po kroku, jak wdrożyć w życie idee ogrodnictwa biologicznego: • oszczędność wody, energii i surowców naturalnych, • rezygnacja z chemicznych oprysków oraz łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych, • gleba jako podstawa: odpady roślinne pozostając...
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec b...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro