Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.6 (Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów).
Publikacja pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do właściwego korzystania z pomieszczeń, urządzeń oraz sprzętu do przygotowywania i ekspedycji potraw i napojów. Liczne ilustracje ułatwiają rozpoznanie i zapamiętanie omawianych urządzeń, a także zrozumienie zasad ich działania.
Numer dopuszczenia MEN: 11/2014
Autor | Marzanna Zienkiewicz |
Wydawnictwo | WSiP |
Rok wydania | 2016 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 184 |
Format | 17.0 x 24.5 cm |
Numer ISBN | 9788302135903 |
Kod paskowy (EAN) | 9788302135903 |
Wymiary | 170 x 245 mm |
Data premiery | 2014.01.23 |
Data pojawienia się | 2014.01.23 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. Podręcznik. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kucharz. Część 1, wydanie 6
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. Podręcznik. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kucharz. Część 2, wydanie 6
Sporządzanie napojów i potraw. Towaroznawstwo i przechowywanie żywności. Kwalifikacja T.6.1. Podręcznik do nauki zawodu. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kucharz, wydanie 6
Zasady żywienia. Planowanie i ocena. Kwalifikacja T.15.1.1. Podręcznik do nauki zawodu. Technik żywienia i usług gastronomicznych, wydanie 6
Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych. Podręcznik do nauki zawodu. Technik pojazdów samochodowych, mechanik pojazdów samochodowych, wydanie 3
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Kwalifikacja TG.16. Podręcznik do nauki zawodu. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2
Sporządzanie potraw i napojów. Kwalifikacja HGT.02/TG.07. Podręcznik do nauki zawodu. Technik żywienia i usług gastronomicznych. Kucharz. Część 1, wydanie 2
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia starannie surowce stosowane w gastronomii, kładzie przy tym duży nacisk na uwypuklone w nowej podstawie przyprawy oraz tłuszcze. Przedstawia zasady racjonalnego żywienia i główne techniki stosowane w trakcie przygotowywania potraw. Podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywności. Opisuje procesy przyrządzania dań z warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, mleka i jego przetworów oraz jaj i zbóż. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne...
Zeszyt ćwiczeń to pełnowartościowa publikacja odzwierciedlająca treść podręcznika, a w niej: – ćwiczenia utrwalające i rozszerzające zagadnienia wprowadzone w podręczniku i rozwijające wszystkie sprawności językowe ucznia, – ćwiczenia interaktywne w aplikacjach bliskich uczniowi oraz dostęp do filmów gramatycznych ułatwiających zrozumienie zagadnień i struktur, – kody QR prowadzące do aplikacji online i zadań multimedialnych, – sekcja „Abitraining” umożliwia powtórzenie wiadomości z całego działu w formie ćwiczeń rozwijających komunikację zadań typu maturalnego.
Numer dopuszczenia: 935/2/2019 Podręcznik spełnia wymagania podstawy programowej dla szkół ponadpodstawowych oraz ponadgimnazjalnych, gwarantuje nauczycielowi ciekawą realizację wymagań, dzięki niesztampowym materiałom autentycznym i atrakcyjnym rozwiązaniom dydaktycznym m.in.: • zadania rozwijające komunikację, • filmy niemieckiej telewizji ZDF inspirujące ucznia do rozmowy, • dodatkowe lekcje gramatyczne i materiały przygotowujące do egzaminu maturalnego już od pierwszego poziomu serii, • lekcje „Starter” wyrównujące poziom startowy uczniów.
Napisany zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach z 2017 r., bogato ilustrowany podręcznik poświęcony podstawom budowy, diagnozowania i naprawy podwozi oraz nadwozi pojazdów samochodowych. Przedstawiono w nim zagadnienia dotyczące klasyfikacji, identyfikacji i podstawowych własności trakcyjnych pojazdów samochodowych, głównych zasad ich eksploatacji, obsługi i naprawy oraz budowy, diagnozowania i naprawy układów: przeniesienia napędu, hamulcowego, kierowniczego i jezdnego. Opisano także ramy i nadwozia pojazdów samochodowych, przyczepy i naczepy, motocykle oraz najważniejsze układy bezpieczeństwa i komfortu jazdy. Materiał nauczania zilustrowano licznymi zdjęciami i rysunkami przykładów nowoczesnych rozwiązań konstrukcyjnych i technologicznych oraz s...
„Trudno w dzisiejszych czasach powiedzieć coś oryginalnego o kuchni, okazuje się bowiem, że wszyscy gotują i że koniecznie muszą podzielić się swoimi osiągnięciami, pisząc książkę kucharską. Na temat kuchni włoskiej jest prawdziwy wysyp literatury wszelkiej maści. Tytuły są dopasowane do włoskich stereotypów, przywołują kuchnię mamy (mamma), babci (nonna), domu (casa). Miło, ciepło, domowo, zdrowo. W tym całym zgiełku są co prawda jakieś rozanielone niewiasty, które twierdzą, że ich kuchnia pachnie bazylią, ale mniejsza z tym. Prawdziwą sensacją okazuje się sam Dante Alighieri, który wychodzi z krzaków na Polu Mokotowskim w Warszawie…. I tu się zaczyna Kuchnia Dantego. Jestem bardzo wdzięczna Leonardowi Masi, Alfredowi Boscolo i Pawłowi Bravo...
Numer dopuszczenia: 1072/2/2020 Podręcznik został przygotowany dla uczniów drugiej klasy szkoły branżowej I stopnia. Tom drugi zawiera treści pozwalające zrealizować wymagania przewidziane w podstawie programowej i uwzględnia jedną godzinę nauczania w tygodniu. Autorki przedstawiły opis budowy i funkcji organizmu człowieka oraz przegląd układów od pokarmowego aż po rozrodczy. Podręcznik zawiera tylko niezbędne wiadomości ujęte w jasno zaprezentowanych tematach. Atutem publikacji są eksperymenty i obserwacje umożliwiające zrozumienie zagadnień biologicznych. Tabele i wykresy oraz ikony na marginesach pozwalają na sprawne usystematyzowanie najważniejszych wiadomości.
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach z branży gastronomicznej. Realizuje treści kształcenia z zakresu efektów wspólnych BHP dla branży gastronomicznej. W publikacji poruszono zagadnienia związane z zagrożeniami, które stwarza praca w gastronomii. Omówiono szczegółowo właściwą organizację stanowiska pracy, dzięki której można zmniejszyć ryzyko szkodliwego wpływu wykonywanych zadań na pracownika. Przybliżono zasady udzielania pierwszej pomocy, do czego wykorzystano bogaty materiał zdjęciowy, ilustrujący poszczególne zabiegi stosowane w zagrożeniu życia. Zaprezentowano zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności, a nacisk położono na zagrożenia mikrobiologiczne. Szczegółowo przedstawiono systemy mające gwarantować bezpie...
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia dokładnie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów oraz zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także rodzaje mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Przedstawia zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Pozwala zapoznać się z cechami charakterystycznymi kuchni różnych regionów Polski oraz innych krajów. Liczne rysunki i zdjęcia ułatwiają zrozumienie omawianych treści. Publikacja obfituje w ciekawe przepisy. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach...
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji T.6 (Przechowywanie żywności). Publikacja pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do oceny towaroznawczej surowców i produktów żywnościowych. Wyczerpująco opisuje też zasady ich przechowywania. Liczne ilustracje ułatwiają zapamiętanie ważniejszych treści. Dla nauczycieli dostępne są bezpłatne materiały metodyczne – do pobrania w Klubie Nauczyciela. Nr dopuszczenia MEN: 21/2013
Publikacja skierowana jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Realizuje treści z zakresu kwalifikacji T.6. (Sporządzanie potraw i napojów). Książka omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i przestrzeganie reguł przechowywania, przygotowywania i wydawania potraw. Wyjaśnia też znaczenie słów i terminów stosowanych w gastronomii. Uczeń znajdzie w niej też przepisy, według których będzie mógł wykonać poszczególne dania. Cenne wskazówki, ćwiczenia i pytania kontrolne pomogą mu zaś sprawdzić się w czasie przygotowań do egzaminu praktycznego, a także pobudzą jego kreatywność. Naukę ułatwią mu to licz...
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Realizuje treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Podręcznik pozwala zdobyć wiedzę i umiejętności potrzebne do komponowania diety w zależności od potrzeb osób, dla których jest przeznaczona, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia, z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego. Treści teoretyczne autorzy poparli licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi sposoby praktycznego zastosowania podanych informacji. Numer dopuszczenia MEN: 1/2013 MEN
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik pojazdów samochodowych. Realizuje treści z zakresu pierwszej części kwalifikacji M.18 (Diagnozowanie podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych) – M.18.1.3 (charakteryzuje budowę pojazdów samochodowych oraz wyjaśnia zasady działania podzespołów i zespołów tych pojazdów), M.18.1.4 (określa podzespoły i zespoły pojazdu samochodowego). Publikacja omawia między innymi mechanizmy układu jezdnego i nośnego, układ napędowy, układy hamulcowe i kierownicze oraz wspomagające pracę kierowcy we współczesnych samochodach. Autorzy zaprezentowali również wiadomości dotyczące kół jezdnych, nadwozi pojazdów samochodowych, przyczep, naczep, motocykli oraz materiałów konstrukcyjnych. Na koń...
Podręcznik przedstawia najnowsze trendy w usługach gastronomicznych. Pokazuje nowatorskie rozwiązania zarówno pod względem sztuki kulinarnej (kuchnia fusion, kuchnia molekularna), jak i świadczenia usług (bufety i przyjęcia tematyczne, catering przygotowany pod kątem specyfiki firmy). Autorzy przybliżają zagadnienia za pomocą licznych przykładów, dzięki czemu pokazują, jak teoria przekłada się na praktykę.Publikacja omawia również zagadnienie związane z BHP systemy bezpieczeństwa w zakładach gastronomicznych (HACCP, GMP, GHP), KPS sposoby radzenia sobie z różnym typem gości, metody łagodzenia konfliktów, sposoby radzenia sobie ze stresem, oraz OMZ rolę lidera zespołu, specyfikę pracy zespołowej itp.Liczne przykłady, wzory dokumentów, ilustracje i propozyc...
Podręcznik omawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i systemami zarządzania nim w gastronomii oraz przedstawia receptury gastronomiczne wraz z ich historią. Poświęca sporo miejsca na wyjaśnienie kwestii zamówień publicznych w gastronomii zamkniętej i dokładnie opisuje optymalne warunki magazynowania żywności. Pozwala poznać metody zarządzania zakładem gastronomicznym – sposoby naliczania marży, promowania usług gastronomicznych czy sporządzania kalkulacji usług świadczonych przez zakład. Prócz tego w publikacji poruszono zagadnienia związane z obsługą gości i przygotowaniem miejsc świadczenia usług. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Prezentuje kluczową terminologię naukową stosowaną w nauce o żywieniu,...
Podręcznik do kwalifikacji TG.07 (Sporządzanie potraw i napojów) opracowany zgodnie z podstawą programową 2017 kształcenia w zawodach kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych w pełni pokrywa również materiał do kwalifikacji HGT.02 (Przygotowanie i wydawanie dań) do podstawy programowej 2019. W podręczniku omówiono zagadnienia z zakresu PDG, KPS, BHP oraz kwalifikacji HGT.02 / TG.07, która dotyczy wyposażenia zakładów gastronomicznych. Publikacja stanowi swoisty przewodnik dla osoby kształcącej się w zawodzie kucharza lub technika żywienia i usług gastronomicznych. Autorka najpierw przedstawia problematykę BHP, ze szczególnym uwzględnieniem zasad bezpiecznej pracy na stanowisku kucharza, następnie wprowadza w zagadnienia ekonomiczne, opisuje najważnie...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro