Doskonała kuchnia Marii Marciszewskiej to smakowita opowieść o sztuce dobrego gotowania i wszelakich przyjemnościach stołu zachwycająca i zaskakująca obfitością i różnorodnością dań i wyrobów na każdą okazję i każdą porę roku. Przypomniane w niej zostały wypróbowane przepisy od najskromniejszych do najwykwintniejszych które dawniej stosowano w najrozmaitszych odmianach w polskich domach zarówno na co dzień jak i od święta. Nie brak tu również mnóstwa cennych informacji praktycznych porad przestróg i wskazówek jak prowadzić dom podejmować gości czy przechowywać żywność i tym podobnych. Prezentowane potrawy z mięsa ryb jarzyn grzybów wyroby cukiernicze nalewki zapasy spiżarniane i wiele wiele innych specjałów wywodzi się z tradycji staropolskiej regionalnej a także kresowej. Tajniki ich przyrządzania przekazywano z pokolenia na pokolenie. Niektóre receptury przywędrowały do Polski z innych krajów nawet z odległego Orientu i tu się zadomowiły. Część z kolei weszła na trwałe do kuchni międzynarodowej gdzie stosowane są a la polonaise. Choć dzisiaj już - z racji niedostępności niektórych ingrediencji a przede wszystkim rozrzutności ponad miarę czy niefrasobliwości dawnych pań domu przerastającej nasze wyobrażenia o zdrowej diecie - trudno na przykład sprawiać raki kopami lub piec baby drożdżowe z kilku tuzinów jaj pozostałe przepisy trafiają jednak we współczesne upodobania kulinarne i zasługują na ocalenie od zapomnienia. Niezwykle barwny sposób narracji rozbudza wyobraźnię oraz przywołuje smaki i aromaty którym trudno się oprzeć. Smakosze i miłośnicy sztuki kulinarnej oraz wszyscy którzy lubią czytać o jedzeniu w książce odnajdą wiele inspirujących pomysłów wartych wypruwania. Bon appetit
Autor | Maria Marciszewska |
Wydawnictwo | Książka i Wiedza |
Rok wydania | 2013 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 992 |
Format | 14.5x18.5 cm |
Numer ISBN | 9788305136228 |
Kod paskowy (EAN) | 9788305136228 |
Waga | 1127 g |
Wymiary | 150 x 185 x 57 mm |
Data premiery | 2013.05.29 |
Data pojawienia się | 2013.05.29 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
„Ala ma kota” – to zdanie towarzyszyło w nauce czytania i pisania twoim rodzicom, dziadkom i pradziadkom. Reprint 15. wydania Elementarza Mariana Falskiego z 1971 roku. Po raz pierwszy Elementarz ukazał się w 1910 roku z ilustracjami Jana Rembowskiego. Z nieznacznymi modyfikacjami służył w polskich szkołach do roku 1974, kiedy PZWS wydały ostatnią jego wersję, pięknie ilustrowaną przez Janusza Grabiańskiego. Jest najdłużej funkcjonującym elementarzem na świecie. Książka została pieczołowicie odtworzona na wzór wydania utrwalonego w pamięci wielu pokoleń Polaków.
Cieszący się niesłabnącą popularnością cykl książeczek o Kici Koci został zapoczątkowany przez tytuł Kicia Kocia gotuje, i rozrósł się do dwudziestu siedmiu pozycji. Oprócz tego wydawnictwo może się pochwalić, iż Kicia Kocia została siostrzyczką – najmłodsi czytelnicy śledzą przygody jej brata Nunusia w kartonowych książkach z serii „Kicia Kocia i Nunuś”. W nowym wydaniu, z okazji 10 lecia serii „Kicia Kocia”, została odświeżona szata graficzna książeczek. Kicia Kocia przeżyła niesamowitą przygodę: interwencję prawdziwego policjanta. Sprawdź, czy pan policjant chciał aresztować Kicię Kocię! „Kicia Kocia” to seria książeczek, która opowiada o rezolutnej kotce i jej przyjaciołach. Wspólnie z Kicią Kocią dziecko odkrywa świ...
Cieszący się niesłabnącą popularnością cykl książeczek o Kici Koci został zapoczątkowany przez tytuł Kicia Kocia gotuje, i rozrósł się do dwudziestu siedmiu pozycji. Oprócz tego wydawnictwo może się pochwalić, iż Kicia Kocia została siostrzyczką – najmłodsi czytelnicy śledzą przygody jej brata Nunusia w kartonowych książkach z serii „Kicia Kocia i Nunuś”. W nowym wydaniu z okazji 10-lecia serii „Kicia Kocia”, została odświeżona szata graficzna książeczek. Kicia Kocia będzie miała braciszka! Mała kotka przygotowuje się na jego przybycie, ścieli mu łóżeczko i daje w prezencie ulubioną zabawkę. Kiedy jednak Nunuś pojawia się w domu, okazuje się, że mama zajmuje się tylko nim. Kicia Kocia jest zaniepokojona. Czy mama jeszcze ją kocha?...
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza r...
Pierwsze wydanie książki to rok 1893. Proste dania naszych babć, a jest ich ponad trzy tysiące. Gotowe receptury, sprawdzone przepisy i porady na temat prowadzenia domu i przygotowania spiżarni - wspaniały prezent mam dla swoich córek. I właśnie tym Młodym Gospodyniom autorka, Maria Marciszewska, w przedmowie dedykuje swoją książkę. Aromatyczne zupy, soczyste mięsiwa, leguminy, dania z ryb i dzikiego ptactwa, przepisy na domowy wyrób wędlin, konfitur czy staropolskich nalewek oraz sposoby przygotowania tych dań stanowią o wartości tej pozycji wydawniczej. Radzimy więc nie przystępować do lektury z pustym żołądkiem...
Zadania, labirynty, zgadywanki, kolorowanki, łączenie kropek, pisanie po śladzie, znajdowanie różnic, naklejki i mnóstwo zabawy związanej z letnimi tematami – wakacyjnymi wyjazdami, wycieczką rowerową, letnim festynem. Książeczki z serii „Chrum… Chrum…” adresowane są do dzieci w wieku 2–6 lat. Zawierają różnorodne zadania, które pobudzają dziecięcą wyobraźnię, pomagają rozwinąć spostrzegawczość oraz umiejętności plastyczne najmłodszych. Do każdej książeczki dołączone są kolorowe naklejki – część z nich przyda się przy wykonywaniu zadań z książeczki, a część można dowolnie wykorzystać.
Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (…) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom – deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa – nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjono...
„Moje życie ukształtowały wspaniałe spotkania. Nie byłbym dzisiaj tym, kim jestem, gdyby nie ludzie, których spotkałem na mojej drodze” – usłyszałem kiedyś od prof. Mariana Zembali. Nie sposób było przejść obojętnie wobec takich słów. Tym bardziej, że wypowiadał je człowiek, który wykonał tysiące operacji ratujących ludzkie życie, który wspólnie z prof. Zbigniewem Religą tworzył legendę polskiej transplantologii. „Każde spotkanie jest zaciągnięciem długu, który wypada spłacić” – dodawał już później wielokrotnie, gdy spotykaliśmy się w trakcie prac nad książką.Powiedzieć, że Prof. Marian Zembala jest wybitnym lekarzem, który zapisał się w annałach polskiej medycyny, to zdecydowanie za mało. Wystarczyłoby jednak użyć trzech...
Jest to książka dla tych, którzy pragną jak najdłużej zachować młodość, zdrowie, witalność, oraz dla tych, którzy czytali Źródło wiecznej młodości Petera Keldera i chcą dowiedzieć się czegoś więcej na temat cudownej skuteczności tybetańskich rytuałów. W kolejnych rozdziałach, których autorami są pisarze, naukowcy, dziennikarze, czytelnicy znajdą między innymi: przypomnienie historii opisanej przez Petera Keldera - o jego spotkaniu z pułkownikiem Bradfordem i tajemnicy pięciu tybetańskich rytuałów; relacje ludzi, którzy stosowali pięć rytuałów - i dzięki nim odmłodnieli, odzyskali zdrowie, energię i chęć życia; przypomnienie - wraz z dokładnymi wskazówkami, zdjęciami i komentarzami - pięciu tybetańskich rytuałów; szczegółowe zalece...
Kolejna książka z serii „Ocalić od zapomnienia” poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniową historię i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książk...
Odmłodzony wygląd, regeneracja zdrowia, powrót sił witalnych - oto obietnica zawarta na kartach tej niezwykłej książki. Opisanych w niej kilka prostych ćwiczeń, wykonywanych regularnie, okazuje się być prawdziwą "fontanną młodości". Świadczą o tym listy napływające od czytelników, którzy praktykując tybetańskie rytuały, osiągnęli zdumiewające efekty. Do obecnego wydania włączony został obszerny wybór tych świadectw. Książka zawiera ilustracje i wskazówki, pozwalające prawidłowo i precyzyjnie wykonywać poszczególne ćwiczenia, a także proponuje afirmacje, które w znaczący sposób wspomagają dobroczynne oddziaływanie tybetańskich rytuałów. Owym praktykom - jak podkreśla autor - powinny towarzyszyć: odpowiednia dieta, właściwy styl życia ora...
Książka jest pierwszą w literaturze światowej monografią konfliktu między Zulusami i Burami, do jakiego doszło w latach 1836?1848, w czasach tak zwanego Wielkiego Treku, czyli marszu Burów z Kolonii Przylądkowej w głąb południowoafrykańskiego interioru. Ta ważna wojna do dzisiaj wykorzystywana jest jako źródło symboliki zarówno przez afrykanerski nacjonalizm (np. bitwa nad Blood River), jak i afrykański ruch wyzwoleńczy (Dingane jako przykład walki z kolonialną ekspansją). Książka rekonstruuje wydarzenia nie tylko pod względem militarnym, ale także politycznym i umieszcza starcie w kontekście szerszej historii regionalnej aż do początków XX wieku. Ukazuje złożoność sytuacji, w której było więcej niż tylko dwóch graczy. Autor przedstawia Zulusów nie...
Pierwsze wydanie książki to rok 1893. Proste dania naszych babć, a jest ich ponad trzy tysiące. Gotowe receptury, sprawdzone przepisy i porady na temat prowadzenia domu i przygotowania spiżarni - wspaniały prezent mam dla swoich córek. I właśnie tym Młodym Gospodyniom autorka, Maria Marciszewska, w przedmowie dedykuje swoją książkę. Aromatyczne zupy, soczyste mięsiwa, leguminy, dania z ryb i dzikiego ptactwa, przepisy na domowy wyrób wędlin, konfitur czy staropolskich nalewek oraz sposoby przygotowania tych dań stanowią o wartości tej pozycji wydawniczej. Radzimy więc nie przystępować do lektury z pustym żołądkiem...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro