Część wprowadzająca zapoznaje ze światem grzybów, daje wskazówki dotyczące uprawy najważniejszych grzybów, przytacza przepisy kulinarne i sposoby ich wykorzystania.
Na barwnych zdjęciach przedstawiono ponad 300 gatunków grzybów najczęściej występujących w Europie środkowej. Szybkie zaszeregowanie grzybów umożliwia podzielenie ich na 7 grup na podstawie kształtu owocników, barwny kod oraz przejrzysty klucz.
Autor | Markus Fluck |
Wydawnictwo | Delta W-Z Oficyna Wydawnicza |
Rok wydania | 2020 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 448 |
Format | 13.5x20 cm |
Numer ISBN | 978-83-7175-900-0 |
Kod paskowy (EAN) | 9788371759000 |
Waga | 688 g |
Data premiery | 2020.08.18 |
Data pojawienia się | 2020.08.18 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące. Przystępny opis z pewnością ułatwi identyfikację okazu.
Niezbędny w lesie, ale również we włoskiej i francuskiej restauracji, podaje bowiem nazewnictwo włoskie i francuskie. Opisuje 205 gatunków, budowę grzybów, występowanie, zróżnicowanie, wartość spożywczą.
Lubisz zbierać grzyby? Nie możesz się doczekać wyprawy na grzyby? Czy jednak zawsze wiesz, jaki gatunek znalazłeś? W tajniki rozpoznawania grzybów wprowadza polski znawca mikologii Marek Snowarski. Z książki tej dowiesz się: ● jak skutecznie szukać grzybów, ● po czym odróżnić gatunki jadalne od grzybów trujących, ● kiedy można spodziewać się lat grzybnych, ● czy grzyby w naszych lasach giną. W przewodniku Grzyby. Spotkania z przyrodą znajdziesz wszystkie informacje o grzybach rosnących w Polsce, szczegółowe opisy cech diagnostycznych i profesjonalne zdjęcia ponad 250 gatunków. Dowiesz się, które grzyby są jadalne, a które trujące, a także z jakimi gatunkami można je pomylić. Przeczytasz, o jakiej porze roku się je spotka i w jakich miejscach rosn...
"Grzyby prozdrowotne, przyrodolecznictwo z tradycji odkryte na nowo". Tekst pochodzi z publikacji niemieckiego Towarzystwa Wiedzy o Grzybach Witalnych (GFV). Polskie tłumaczenie ma własny układ graficzny, okładkę, ilustracyjny materiał fotograficzny, a nawet format. Drugą część książki zajmują opisy kilkudziesięciu schorzeń i możliwości wykorzystania grzybów prozdrowotnych w celach profilaktycznych i do wspomagania leczenia akademickiego lub bezpośredniego leczenia grzybami. Wstęp mykologiczny napisał wybitny specjalista, etnomykolog, profesor dr hab. Krzysztof Grzywnowicz z UMCS. W części pierwszej opisano 12 najważniejszych, najlepiej zbadanych wykorzystywanych leczniczo grzybów, m.in. w kulturach azjatyckich i medycynie klasztornej.
Poręczny format i miękka oprawa umożliwia korzystanie z atlasu w czasie grzybobrania. A autor zachęca do zainteresowania się naprawdę wieloma smacznymi grzybami występującymi w naszych lasach. Wśród opisanych 160 gatunków aż 95 jest jadalnych. Pozostałe są niejadalne i trujące. Wszystkie gatunki są zaprezentowane na fotografii oraz szczegółowo scharakteryzowane, tak by nie pomylić tych, które warto zbierać z niejadalnymi lub wręcz trującymi „sobowtórami”. Istotną nowością – dla znawców i osób ambitnie podchodzących do zbierania grzybów – jest wprowadzenie specjalnych kluczy do rozpoznawania najpopularniejszych gatunków jadalnych. Ciekawostką jest też rozdział o hodowaniu grzybów w domu zawierający cenne wskazówki dla każdego zainteresowanego...
W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Są to gatunki występujące głównie na terenie Polski. Przystępny opis zawierający szczegółowe informacje o wyglądzie grzyba i jego występowaniu z pewnością ułatwi identyfikację okazu. Dodatkowo Czytelnik dowie się także o możliwościach wykorzystania poszczególnych gatunków.
Od pieczarek z supermarketu po penicylinę. Wielkoformatowy album o grzybach z efektownymi rycinami ilustratorki Animalium i Botanicum. Grzyby nie są ani roślinami, ani zwierzętami. Występują w najróżniejszych kształtach, kolorach i rozmiarach. Stanowią niezwykle istotną część ziemskich ekosystemów. Są wszędzie i wpływają na każdy aspekt naszego życia. Wiele im zawdzięczamy – bez nich nie mielibyśmy nie tylko antybiotyków, lecz także kawy, herbaty, czekolady czy alkoholu. Ale też psują nasze jedzenie, niszczą nasze domy i wywołują choroby. A niektóre z nich potrafią nawet zabić. Wejdźcie do Muzeum Grzybów, żeby odkryć ich tajemnice! Autorami tekstów towarzyszących zjawiskowym rycinom Katie Scott są wybitni mykolodzy z Królewskich Ogrodów Botaniczn...
Niezbędny w lesie, ale również we włoskiej i francuskiej restauracji, podaje bowiem nazewnictwo włoskie i francuskie. Opisuje 205 gatunków, budowę grzybów, występowanie, zróżnicowanie, wartość spożywczą.
Gdy późnym latem w ściółce między drzewami pokazują się pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednakże nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybki. Czy ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych, czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które można spotkać na łące? Korzystanie z tego atlasu, w którym informacje zaprezentowano w prosty i przystępny sposób, pozwoli: • poznać gatunki grzybów jadalnych i trujących, • uzyskać wiedzę na temat typowego środowiska wzrostu poszczególnych gatunków grzybów, • szybko rozpoznać, dzięki zamieszczonym symbolom, które grzyby są jadalne, a które trujące. Szczegółowe opisy 180 najważniejszych gatunków g...
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec b...
Jadalne kwiaty mogą stać się nie tylko piękną i pachnącą dekoracją codziennych potraw, ale również zainspirować do poszukiwania nowych przepisów kulinarnych, z których potrawy dobroczynnie wpłyną na nasze zdrowie. W książce zamieszczono fotografie 120 dzikich kwiatów oraz opisy ich występowania, cech, a przede wszystkim ich zastosowanie lecznicze i kulinarne. W atlasie uwzględniono zarówno rośliny popularne, które możemy zebrać na każdej łące, jak i te mniej znane, wykazujące szczególne wartości.
„Liczmany” to pomoc dydaktyczna, która pomaga w przyswojeniu liczb z przedziału od 0 do 20. Zabawa rozwija umiejętności dodawania i odejmowania oraz pozostałych podstawowych działań matematycznych. Zestaw zawiera estetycznie wykonane plakietki z liczbami i działaniami matematycznymi.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro