Kapusta głowa pusta! Ty kapuściany głąbie! To najbardziej popularne określenia związane z kapustą. A przecież kapustnych za puste w żaden sposób uznać nie można! Kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż to (nader smaczna!) kopalnia witamin i związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świetnie wie o tym Barbara Jakimowicz-Klein, która w kolejnym swym kulinarnym przewodniku próbuje (skutecznie!) zachęcić nas do korzystania z bogactwa, jakim są te warzywa. 200 potraw z kapusty to bez mała 200 poprzedzonych dokładnym teoretycznym wprowadzeniem receptur na zdrowe (!), pyszne, niedrogie, nietuzinkowe dania typu pikantne ciasto z brokułami, sałatka z ogrodowych przysmaków, paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym czy tradycyjne gołąbki i bigos. Już samym nazwom trudno się oprzeć! I prawdę mówiąc, nie warto zbytnio się opierać, ponieważ posiłki z kapustnych nie tylko przyniosą radość naszym podniebieniom, ale przyczynią się do poprawienia formy fizycznej i samopoczucia niejednego z nas. Trzeba też dodać, że wszystkich obawiających się negatywnych konsekwencji ciężkostrawności takich dań Autorka zapewnia, iż dodanie odrobiny ziół skutecznie je zniweluje. Zatem do kuchni!
Autor | Barbara Jakimowicz-Klein |
Wydawnictwo | Astrum |
Rok wydania | 2019 |
Oprawa | broszurowa |
Format | 13.5 x 20.0 cm |
Numer ISBN | 9788364786631 |
Kod paskowy (EAN) | 9788364786631 |
Data premiery | 2019.05.25 |
Data pojawienia się | 2019.05.25 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie. Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów n...
Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem – pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami. W publikacji znajdują się informacje o: • piecach i komorach wędzarniczych: małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb, wędzarnie do samodzielnego wykonania, szafy i komory wędzarnicze, jak unikać błędów w czasie wędzenia, • wędzeniu mięsa i kiełbas: ważne reguły peklowania, wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny, kiełbasa surowa, parzona i gotowana, jaki dym do jakiej kiełbasy, przepisy, • wędzeniu ryb: patroszenie, czyszczenie, solenie, metody wędzenia, gatunki ryb polecane do wędzenia, przech...
Krucha i chuda kiełbasa, soczysta szynka, smakowity pasztet. Zawsze świeże, pachnące, doprawione według własnego gustu, bez konserwantów. To jest możliwe i wcale nietrudne. Wystarczy dobre mięso, podstawowy sprzęt kuchenny i trochę chęci. Tu znajdziesz wypróbowane, tradycyjne przepisy na kiszki, salcesony, serdelki, parówki, pasztety, szynki, galarety, wędzenie kiełbas. Przy każdym przepisie zdjęcie gotowego wyrobu. Domowy wyrób wędlin to: • rodzinne spędzenie wolnego czasu – nic tak nie spaja domowników, jak wspólne działanie, • sukces towarzyski – zaproś gości, zadziw ich, smakiem wędlin własnego wyrobu, • zdrowsze odżywianie – bez konserwantów, zawsze świeże, smaczne i pożywne.
Pasożyty "ukradkiem" zasiedlają i kolonizują organizm człowieka. Rozwijają się we krwi i naczyniach, powodując tym samym powstanie chorób sercowo-naczyniowych. Opanowują zanieczyszczony organizm i budują w nim kolonię-opuchliznę. Pasożyty przedziurawiają i zakorkowują naczynia, dając tym podstawy do zawału.
Wieczerza wigilijna to, obok Wielkanocy, najbardziej uroczyste święto w roku. Zwykle zasiadamy do niej w gronie najbliższych w chwili, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Ta niewielka książeczka pomoże nam przygotować tradycyjną wieczerzę – zawiera 30 najbardziej popularnych przepisów na potrawy wigilijne – znajdziemy tu smakowitego śledzia, tradycyjnego karpia a także aromatyczny barszczyk z uszkami, grzybową z łazankami czy pierogi i wigilijne ciasta. W książce znalazło się również prawie 50 tekstów kolęd i pastorałek – oprócz słów tych najbardziej popularnych: Cichej nocy, Wśród nocnej ciszy czy też Przybieżeli do Betlejem znajdziemy tu teksty mniej znanych, a równie pięknych kolęd, takich jak: Wesołą nowinę, Tryumfy czy Rozkwitnęła...
Kocham Polskę. Historia Polski dla naszych dzieci to zaproszenie dzieci i rodziców do domowej, rodzinnej przygody z historią, tradycją, dziejami i bohaterami narodowymi. Pragnieniem autorów i wydawcy jest, by książka ta nie tylko dostarczyła naszym dzieciom konkretnej wiedzy, o którą – niestety – coraz trudniej gdzie indziej, ale zaszczepiła w nich zalążki miłości do swojego kraju, szacunku do Ojczyzny i jej bohaterów oraz świadomości i poczucia dumy z bycia Polakiem. Jesteśmy przekonani o ogromnej wychowawczej wartości pielęgnowania w naszych dzieciach pamięci historycznej i miłości do Ojczyzny. Wierzymy, że oddajemy w ręce rodziców i dzieci najlepszy elementarz służący temu celowi. Gorąco zachęcamy do korzystania z niego.
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na całą gamę klusek, knedli, pyz i pierogów, które urozmaicą twój domowy jadłospis. Oprócz popularnych kopytek, leniwych, zacierek czy klusek śląskich znajdziesz tu makiełki, kluski szwajcarskie, szare z kiszoną kapustą, grysikowe z powidłami i wiele innych pyszności. Nasze propozycje doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup lub potraw mięsnych, a także jako samodzielne danie obiadowe.
Opowieść o Bohaterach Szarych Szeregów - Rudym, Alku, Zośce, zilustrowana ponad osiemdziesięcioma zdjęciami ze wszystkich epok Ich życia - od gniazda rodzinnego, poprzez czas harcerstwa, miłości, walki, po dni ostatnie! Po raz pierwszy pełny tekst, bez skreśleń cenzury PRL. Wydanie wzbogacone zdjęciami młodzieży z drużyn i szkół noszących imiona Janka Bytnara - Rudego, Alka Dawidowskiego, Tadeusza Zawadzkiego - Zośki, Aleksandra Kamińskiego - Kamyka Ta niezwykła edycja poprzedzona jest wstępem Barbary Wachowicz, autorki sławnej wystawy `Kamyk na szańcu` i cyklu `Wierna rzeka harcerstwa`. We wstępie po raz pierwszy znalazły się fragmenty nieznanego pamiętnika Druha Aleksandra Kamińskiego i jego list, jedyny, w którym mówi, jak stworzył `Kamienie na szan...
Dzięki naszej książce wyczarujesz także desery, wypieki i zdrowe sałatki z dodatkiem owoców leśnych Późnym latem i jesienią lasy pełne są zapalonych grzybiarzy, a także amatorów dzikich owoców w rodzaju malin, jagód lub jeżyn. Jeżeli nie potrafisz odróżniać gatunków grzybów, zwyczajnie nie masz chęci na bieganie po lesie lub Twoje sprawdzone miejsca zostały już dawno ogołocone – zajrzyj do zaprzyjaźnionego sklepu. Po powrocie do domu koniecznie przygotuj na obiad udka kaczki z grzybami, a resztę ukiś lub zamarynuj.
Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować – a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów – wrażeń z pewnością nie zabraknie.
Ryż jest pożywieniem 1/2 ludności świata. Każdy z jego gatunków przeznacza się do innego rodzaju potraw. Najbardziej popularne są pochodzące z Włoch risotta z ryżem arborio, ryż jaśminowy wykorzystujemy do deserów. Biały ryż to baza znakomitych pilawów. Możecie także skusić się na egzotyczną jambalayę pochodzącą z Luizjany.
Odkryj bogactwo smaków i zapachów ziołowej kuchni! Właściwie dobrane przyprawy sprawią, że najzwyklejsze przekąski, zupy, dania główne oraz napoje staną się wyjątkowe. Wypróbuj przepisy z wykorzystaniem świeżych listków, suszonych ziół, przypraw warzywnych, korzennych i najpopularniejszych mieszanek, jak curry czy czubryca. Aromatyczne dodatki urozmaicą każdą potrawę, nadając jej wyrazisty charakter oraz atrakcyjny wygląd.
Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak ,,klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki". Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składn...
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny...
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys histo...
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny...
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny...
Książka "Kuchnia grecka" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także dużej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w duże ilości ryb. Do posiłków pije się wina greckie, cenione już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono nowe składniki takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią istotną część diety. Autorka w sposób p...
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół...
Kuchnia klasyczna. Potrawy z ziemniaków - Barbara Jakimowicz-Klein
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro