|
Dalmacja. Książka kucharskaNasza cena: | 41,93 zł (zawiera rabat 30 %) (pozycja niedostępna) | |
| | Cena rynkowa: | 59,90 zł (oszczędzasz 17,97 zł) | Autor: | | Wydawnictwo: | Wysoki Zamek | Rok wydania: | 2016 | Oprawa: | twarda | Liczba stron: | 264 | Format: | 18.9 x 24.4 cm | Numer ISBN: | 9788394378561 | Kod paskowy (EAN): | 9788394378561 | Dostępność: | pozycja niedostępna (ostatnio dostępna: 24.03.2020 23:23) | |
Dalmacja. Książka kucharska – opis wydawcy Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież – obok słońca i lazuru morza – jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata. Tę bolesną lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją Dalmacja. Książka kucharska. Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko-chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” i „Makłowicz w podróży” oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta. |
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
|
| | Data ukazania się w księgarni: 2016.05.25 |
| Opinie czytelników o „Dalmacja. Książka kucharska”
Średnia ocena: 5,0 na bazie 1 ocen z 1 opinii |      |
Autor: Anna | , data: 06.07.2017 15:55 | , ocena: 5,0 |      |
Dalmacja. Książka kucharskaAutor książki pt. „Dalmacja książka kucharska” Pan Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji.
To jest druga książka Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego.
Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami autora w interesujący sposób z użyciem zdrobnień w formie żartobliwej użytej również przy omawianiu potraw Dalmacji.
Możemy poznać w niej 7 rozdziałów następującej treści: zimne i ciepłe przystawki, zupy, potrawy z ryżu i makaronu, owoce morza, mięsa, jarzyny i dodatki, desery.
Przepisy Pana Roberta Makłowicza na, które warto zwrócić uwagę w tej książce są następujące:
Krem z bakłażanów, owczy ser marynowany w winie, cukinie w czosnku, pasztet rybny, pasztet z tuńczyka, smażone oliwki, zupa rybna, panierowane sardynki, spaghetti w klasycznym sosie pomidorowym, dalmatyński gulasz, dalmatyńskie rolady, pieczona jagnięcina w winie, ziemniaki z włoską kapustą i porem, figowiec, figi w winie, tort z suszonych fig, naleśniki z migdałami, dalmatyńskie ciasto wielkanocne.
Warto jest poznać dalmatyńską kuchnię, ponieważ autor zadbał o ujęcie każdego szczegółu dotyczącego kultury, historii zawartego na łamach 264 stron.
Książka ta posłuży nie tylko jako przewodnik, ale cenne wskazówki autora , a przy tym barwny język, który tak bardzo cenię w momencie kiedy prezentacji dań wykonywanych przez Pana Roberta Makłowicza.
Elementem stanowiącym dodatek, który zachęci do kupna są pięknie zaprezentowane zdjęcia z podróży kulinarnej- Dalmacja , słowniczek kulinarny polsko – chorwacko- dalmatyński.
Książka zawiera 264 strony, twarda oprawa, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek, Kraków 2016.
Zapraszam Cię Czytelniku w kulinarną dalmatyńską podróż wraz jej z autorem.
Autorska recenzja | Robert Makłowicz | - pozostałe pozycje w naszej księgarni: |
|
Klienci, którzy kupili Dalmacja. Książka kucharska, wybrali również: |
|
| |