Dzikie pesto, ketchup z jarzębiny, eliksir różany czy bułeczki poziomkowe. Naturalny krem do twarzy czy maść z wosku pszczelego. A może ognisty winegret z chrzanem jako lekarstwo na przeziębienie?
Doświadczona zielarka Lisen Sundgren objaśnia, jak korzystać z dobrodziejstw natury, by tworzyć wysmakowane dania oraz leki domowej receptury. Przedstawia przewodnik po niemal stu gatunkach dziko rosnących roślin jadalnych: drzewach, krzewach owocowych, ziołach, roślinach warzywnych i przyprawowych. Podaje miejsce ich występowania, zwięzłą informację, kiedy można je zbierać, jak smakują, jaką posiadają wartość odżywczą i jaki mają wpływ na nasze zdrowie. A wszystko to zilustrowane przepięknymi grafikami, które pomogą rozpoznać każdą roślinę.
Wszyscy chcielibyśmy żyć oszczędniej i w zgodzie z naturą. Instynkt podpowiada, że byłoby to dla nas dobre. Brak nam jednak podstawowej wiedzy o właściwościach roślin oraz pewności, co z nimi robić. Na stronach Zielnika znajdziecie wszystkie niezbędne informacje o dziko rosnących roślinach jadalnych oraz pomysły i przepisy na pyszne dania, nalewki, napary czy kremy.
Lisen Sundgren – zielarka, pracuje w ogrodach Rosendals w centrum Sztokholmu. Od lat zbiera i dodaje do potraw dziko rosnące rośliny, stworzyła na nie modę wśród szwedzkich restauratorów. Publikuje, udziela wykładów, prowadzi warsztaty.
Autor | Lisen Sundgren |
Wydawnictwo | Marginesy |
Rok wydania | 2018 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 256 |
Format | 15.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-65973-08-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788365973085 |
Waga | 580 g |
Wymiary | 160 x 245 x 25 mm |
Data premiery | 2018.05.23 |
Data pojawienia się | 2018.04.11 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Książka doskonała zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych zielarzy. Opis, ilustracje, propozycje wykorzystanie w kuchni, apteczce, kuchni podoba mi się wszystko. Przepisy na potrawy jasne, metody wykonania nalewek, tinktur czy maści tylko zachęcają do szybkiego wyjścia na spacer i rozpoczęcia zbiorów.
Zielnik wydany przez Lisen Sundgren zaskakuje swoją treścią, jest ona tak barwna, bogata w informacje i wiedze, którą na pewno każdy z nas chciałby pozyskać, zaś teraz sama wielka znawczyni ziół dzieli się z nami ze swoją zgłębiana przez lata wiedzą. Jest to ogromnie przemiłe uczucie w szczególności, gdy sami prowadzimy swój ogródek w którym nie raz możemy znaleźć i wyhodować rzeczy, których właściwości potrafią zaskoczyć. Pomagając nam w ten sposób zobaczyć, jak wiele z nich może nam pomóc w codziennym żywieniu, jak nie tylko mogą być dodatkiem a stać się konkretnie jakimś przetworem, ale nie tylko w taki sposób nam tylko zioła pozwalają ze siebie korzystać. Gdyż również mogą się stać idealnym elementem naszej pielęgnacji skóry. Pomimo że znajdziemy tutaj ponad sto różnych odmian roślin, nie tylko dowiadujemy się o tym w jaki sposób mogą nam pozwolić na zdrowsze życie. Także autorka udziela nam rad, na jakie zioła mamy uważać, jakie dawki powinniśmy ich stosować, by dalej było zdrowo, co zbierać, a czego się przestrzegać czy także w jaki sposób przechowywać zebrane przez nas przyprawy. Poznajemy je od właściwości aż po smak, zapach i samo ich zastosowanie. To sprawia, że jest to idealny podręcznik, do który pozwala się nam zatopić w świecie roślin i poznać je o wiele lepiej, a dzięki temu żyć bliżej natury i odżywiać się o wiele zdrowiej. Gdyż zapewne każdemu zależy, by żyć jak najlepiej, na co nam pozwala książka, daje wskazówki, które mogą upiększyć nasze nawyki żywieniowe, a na tym wszystkim tylko jeszcze zyska nasze zdrowie. Jest to na pewno interesująca pozycja, która nam pozwala się zagłębić w ogóle inne oblicze naszej natury i pokazać jak my, ludzie możemy z niej czerpać garściami, gdyż okazuje się, że to, co mamy tuż pod nosem, nie raz ma właściwości, które wzmocnią nasze ciało.