„Podjęty problem odnoszący się do dyspozycji podmiotowych kobiet z zaburzeniami odżywiania oraz ich powiązań z samooceną jest istotny nie tylko z punktu widzenia psychospołecznego, ale również medycznego i edukacyjnego. Należy mieć na uwadze, jak podkreśla autorka, że zaburzenia odżywiania należą do jednych z najgroźniejszych i postępujących chorób, w przebiegu których występują liczne następstwa somatyczne prowadzące do trwałych zmian w funkcjonowaniu wielu narządów oraz zagrażające życiu. Leczenie zaburzeń odżywiania powinno uwzględniać nie tylko ocenę stanu somatycznego, ale również funkcjonowanie psychospołeczne oraz edukowanie osób chorych, ich rodzin i opiekunów pozarodzinnych. Istotnym atutem pracy jest również jej kompleksowość, albowiem autorka podjęła się analizy wielu aspektów funkcjonowania kobiet z odmienną postacią zaburzenia odżywiania, tj. anoreksją oraz bulimią, co czyni prace pod tym względem nowatorską, albowiem większość publikowanych opracowań dotyczących zaburzeń odżywiania koncentruje się najczęściej na pojedynczych jednostkach chorobowych, nie porównując ich między sobą”.
– Z recenzji prof. dr. hab. Krzysztofa Stanisława Klukowskiego
Autor | Anna Wiatrowska |
Wydawnictwo | UMCS Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
Rok wydania | 2019 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 364 |
Format | 17.6 x 25.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-227-9195-0 |
Kod paskowy (EAN) | 9788322791950 |
Data premiery | 2019.04.02 |
Data pojawienia się | 2019.04.02 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Wydanie aktualne dla 2019 roku. Dzięki tej książce możesz uratować komuś życie! Często gdy zdarza się wypadek, boimy się udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym, ponieważ paraliżuje nas strach oraz brak odpowiedniej wiedzy. Książka, która trzymacie w rękach, zawiera podstawowe informacje z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej udzielanej na miejscu zdarzenia przez osoby, które nie zajmują się ratownictwem zawodowo. Dzięki niej, krok po kroku, dowiecie się, jak zachować się w konkretnej sytuacji, m.in. jak zabezpieczyć miejsce wypadku, ocenić stan poszkodowanego i właściwie udzielić pierwszej pomocy.
Charakterystyka zaburzeń odżywiania. Jakość życia w zdrowiu i chorobie. Uwarunkowania poczucia jakości życia. Psychospołeczne funkcjonowanie w zaburzeniach odżywiania.
Książka zawiera wybrane modele kliniczne oraz teorie psychologiczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała. Prezentuje najnowsze wyniki badań uwzględniające aspekt emocjonalny, behawioralny i percepcyjny otyłości. Pozwala lepiej zrozumieć relacje zachodzące między doświadczaniem emocji, ich regulacją a zachowaniami żywieniowymi i obrazem ciała. Obejmuje wyniki badań własnych w zakresie ewaluacji autorskiej interwencji psychologicznej bazującej na teorii związanej z terapią ukierunkowaną na schematy emocjonalne versus opartej na zbiorze technik powiązanych z regulacją emocji i stresu. Opisuje wybrane modele pracy z pacjentami z nadmierną masą ciała.
Problematykę niniejszej pracy stanowi funkcjonowanie psychospołeczne osób z otyłością, u których poszukiwanie zależności między przystosowaniem a poczuciem zrozumiałości, sensowności i zaradnością, wymiarami składającymi się na ogólne poczucie koherencji; samooceną w aspekcie koncepcji samego siebie oraz preferowanymi wartościami, ich kategoriami i metatypami – jawi się jako interesujący i wartościowy obszar badawczy.
Publikacja została opracowana przez zespół psychologów i pedagogów ze Specjalnego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego dla Dzieci i młodzieży z Autyzmem w Gdańsku w następującym składzie: Marzena Bednarz, Joanna Bladowska, Karolina Kluczkowska, Weronika Lubocka, Eliza Ludkiewicz, Agnieszka Maślaczyk-Trzasko, Angelika Miłosz, Małgorzata Okoniewska, Olga Sniezhko, Magdalena Sowińska, Lidia Szczepańska, Marzena Żmuda-Trzebiatowska. Zadania domowe są jedną z części publikacji „Ja i mój świat”. Zostały one przygotowane w oparciu o podstawę programową kształcenia ogólnego dla uczniów z niepełnosprawnością umysłową w stopniu umiarkowanym i w szczególny sposób uwzględniają specyfikę edukacji osób z autyzmem. Pozwalają na utrwalenie i pogłębienie wiedz...
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
"Jubileusz ćwierćwiecza to odpowiedni czas na spojrzenie wstecz i zbilansowanie naukowych osiągnięć. Dokonania lubelskich socjologów zatrudnionych w Zakładzie Socjologii Zdrowia, Medycyny i Rodziny Instytutu Socjologii UMCS wpisują się w dorobek polskiej socjologii medycyny. Problematyka medykalizacji pojawiła się w socjologicznych rozważaniach w drugiej połowie XX wieku, jest to więc stosunkowo nowe spojrzenie na obecność medycyny w życiu społecznym. Rozwój wiedzy medycznej, trafność diagnoz antycypujących pojawienie się choroby, a także społeczne oczekiwania związane z zachowaniem zdrowia i długowiecznością stawiają nie tylko przed lekarzami nowe wyzwania. Rekomendowana przeze mnie publikacja powinna zainteresować profesjonalistów z zakresu nauk społeczny...
Konsultacja wydania polskiego dr nauk medycznych Magdalena Grygo. Dla uczniów, studentów, fizjoterapeutów, trenerów oraz wszystkich osób zainteresowanych kulturą fizyczną. Kieszonkowy atlas anatomiczny opracowany przez renomowane wydawnictwo zagraniczne. Uwzględnia najnowszy stan badań medycznych i dodatkowo autoryzowany przez polskiego specjalistę. Jest poręczny w formacie i poglądowy w treści, przedstawiając w sposób przystępny – poprzez rysunki, komentarze, zestawienia oraz tabele – budowę i funkcjonowanie ludzkiego organizmu, w tym tkanki, kości, mięśnie, stawy, powiazania nerwowe i powięziowe. Przeznaczony dla osób uczących się medycyny na różnych poziomach, osób pracujących jako trener i fizjoterapeuta, nauczycieli WF-u, a także dla zwykłych uż...
Książka Jak rozmawiać z psem to niezbędnik dla wszystkich właścicieli psów, a także dla tych, którzy dopiero planują przygarnąć do domu czworonoga. Chcąc zbudować dobre relacje z psem, trzeba wniknąć w jego świat – wiedzieć, w jaki sposób pracują jego zmysły, jak widzi, słyszy i czuje, jak odbiera wysyłane przez człowieka sygnały i oczywiście nauczyć się rozpoznawać psią mowę – z gestów, min, postawy ciała, wydawanych odgłosów. Zawarte w książce wiadomości na ten temat, a także wskazówki, porady i zdjęcia gwarantują przyjaźń i pełne porozumienie na linii człowiek – pies.
Znany i lubiany podręcznik, który wprowadza uczniów w zagadnienia bezpiecznej obsługi urządzeń używanych w zakładach gastronomicznych poprawiony i uaktualniony. Pozbawiony zbyt szczegółowych charakterystyk materiałów (okazały się niepotrzebne uczniom), uzupełniony o omówienie nowych technologii stosowanych w gastronomii anti-griddle, thermomix, pacojet i wiele innych. Przedstawiono także zasady bezpiecznego przygotowywania dań kuchni molekularnej np. pracy z ciekłym azotem. utorki kładą nacisk na kwestie minimalizacji negatywnego wpływu zakładów gastronomicznych na środowisko, nie tylko wskazując konkretne rozwiązania technologiczne (oszczędność energii, wody, fotowoltaika, segregacja odpadów), ale także uczulając ucznia na tę problematykę. Treść publ...
Problematykę niniejszej pracy stanowi funkcjonowanie psychospołeczne osób z otyłością, u których poszukiwanie zależności między przystosowaniem a poczuciem zrozumiałości, sensowności i zaradnością, wymiarami składającymi się na ogólne poczucie koherencji; samooceną w aspekcie koncepcji samego siebie oraz preferowanymi wartościami, ich kategoriami i metatypami – jawi się jako interesujący i wartościowy obszar badawczy.
Odgłosy zwierząt na łące to kartonowa książeczka, dzięki której maluch nauczy się nie tylko rozpoznawać wybrane zwierzęta, ale też zacznie naśladować odgłosy, jakie te zwierzaki wydają. Prawdziwe zdjęcia oraz zabawne onomatopeiczne rymowanki zachwycą nie tylko dzieci, ale też ich rodziców.
Charakterystyka zaburzeń odżywiania. Jakość życia w zdrowiu i chorobie. Uwarunkowania poczucia jakości życia. Psychospołeczne funkcjonowanie w zaburzeniach odżywiania.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro