Księgarnia internetowa Bonito.pl - Radość z czytania
Książka Sztuka fermentacji
Sandor Ellix Katz
Świętujemy urodziny! 13 lat tanich książek w Bonito!
Księgarnia » Kulinaria » Pozostałe » Sztuka fermentacji

Sztuka fermentacji

Nasza cena:
51,94 zł (zawiera rabat 35 %) (pozycja niedostępna)
Cena rynkowa: 79,90 zł (oszczędzasz 27,96 zł)
Autor: 

Sandor Ellix Katz

Wydawnictwo: Vivante
Rok wydania:2016
Oprawa:twarda
Liczba stron:624
Format:16.5x23.5 cm
Numer ISBN:978-83-65442-48-2
Kod paskowy (EAN):9788365442482
Waga:1000 g
Dostępność: pozycja niedostępna (ostatnio dostępna: 22.02.2019 22:38)
Jeśli chcesz dostać powiadomienie, gdy pozycja będzie dostępna, podaj swój e-mail:
E-Mail:

Sztuka fermentacji – opis wydawcy

Najbardziej wyczekiwana książka kulinarna 2016 roku!

Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najlepszych książek kulinarnych!

Tego lata zwariujemy na punkcie kiszenia wszystkiego, co nawinie się nam pod ręce! Przygotuj się na gorący trend kulinarny, który podbija magazyny kulinarne, programy śniadaniowe, prestiżowe restauracje i rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie. Podsycać atmosferę będzie specjalista w tej dziedzinie, światowy guru fermentacji - Sandor Ellix Katz i polskie wydanie Sztuki fermentacji!

Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso.

Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej.

Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne.

Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.

Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji!

"Ważne jest, by zrozumieć że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu znacznie szerszym niż praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, że fermentacja stworzyła nas".

Sandor Ellix Katz

FacebookTwitter
Sztuka fermentacji - Dodaj do schowka
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
Data ukazania się w księgarni: 2016.06.22
Recenzja
Opinie czytelników o „Sztuka fermentacji”
Średnia ocena: 5,0 na bazie 1 ocen z 1 opiniiOcenaOcenaOcenaOcenaOcena
Autor: Saudyjski Wielbłąd, data: 12.08.2016 01:25, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Sztuka fermentacji

O tym, że kiszonki są pyszne i zdrowe nie muszę chyba nikogo przekonywać. Zazwyczaj ich przygotowanie nie przysparza nawet początkującym kucharzom większych problemów, ale…. są pewne zasady, które nam to ułatwiają. Warto je poznać, bo sezon na przetwory w pełni, a zimą pełne słońca słoiki przydadzą się w każdym domu. Uzupełnimy dzięki nim brakujące witaminy, a przy tym wiemy co jemy, bo sami je przygotowaliśmy.
"Sztuka Fermentacji. Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, ziaren, mleka, fasoli, mięsa i innych produktów” autorstwa Sandora Ellixa Katza to prawdziwa skarbnica informacji o tym procesie. Zgodnie z sugestią autora kisić można niemal wszystko. Nie tylko ogórki i kapustę. Doskonały jest także kiszony czosnek (specjał kuchni rosyjskiej), kiszone pomidory rodem z niedocenianej u nas kuchni ukraińskiej czy też niezastąpione w kuchni marokańskiej kiszone cytryny. Świetnie smakuje przygotowana wg przepisu ojca Sandora Katza fasolka szparagowa - wiemy, bo sprawdziliśmy.
Sandor Katz od ponad 20 lat zgłębia techniki fermentacji stosowane w różnych kręgach kulturowych, a efektem jego pracy jest ponad 600 stronicowe kompendium wiedzy z tej dziedziny i zarazem, najobszerniejsze, dostępne na polskim rynku opracowanie dotyczące jednego z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Mimo iż w wielu wypadkach Katz korzysta z opracowań naukowych, książka napisana jest jasnym, zrozumiałym nawet dla laika językiem.
W "Sztuce fermentacji" znajdziecie właściwie wszystko – poczynając od rysu historycznego, przez omówienie wpływu i walorów prozdrowotnych fermentowanej żywności oraz opis niezbędnych akcesoriów, po najobszerniejsze rozdziały poświęcone fermentowaniu poszczególnych grup produktów.
Autor dostarcza nam rzetelną porcję wiedzy o fermentacji alkoholowej (miód, wino, cydr), fermentowaniu warzyw i owoców, kwaśnych napojach tonizujących (np. kwas chlebowy) i przetworach mlecznych.
Kolejne rozdziały dotyczą fermentowania ziaren zbóż i bulw (tutaj znajdziecie m.in. bardzo przydatne informacje o przygotowywaniu i konserwacji zakwasu) oraz piwa i innych napojów alkoholowych na bazie ziaren zbóż.
Katz nie zapomniał też metodach konserwowania mięsa, ryb i jaj, fermentowaniu fasoli, nasion i orzechów, hodowli kultur pleśni, a także o zastosowaniu fermentacji w innych dziedzinach, niż przetwórstwo żywności.
Potrzebujecie informacji o fermentacji alkoholowej albo o japońskich kiszonkach ?
Macie problem, bo na waszych domowych przetworach pojawiła się pleśń albo jogurt jest zbyt wodnisty ?
Nie wiecie jak sobie poradzić z zakonserwowaniem mięsa albo… jajek ?
A może macie ochotę na domowy sos sojowy albo…. sake ?
Wskazówki jak to wszystko przygotować i jak uniknąć problemów znajdziecie w książce „Sztuka fermentacji”

Więcej recenzji na
http://niestatystycznypolak.blogspot.com
Sandor Ellix Katz
- pozostałe pozycje w naszej księgarni:
Dzika fermentacja Sandor Ellix Katz
Dzika fermentacja
Sandor Ellix Katz, 32,44
Klienci, którzy kupili Sztuka fermentacji, wybrali również:
Dzika fermentacja Sandor Ellix Katz
Dzika fermentacja
Sandor Ellix Katz, 32,44
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata Marta Dymek
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata
Marta Dymek, 45,44
Food Pharmacy Lina Nertby Aurell, Mia Clase
Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell, Mia Clase, 29,19
Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan Marta Dymek
Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan
Marta Dymek, 32,44
Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pęd
Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewodnik po dz...
Sergei Boutenko, 32,44
Piraci z Karaibów. Na nieznanych wodach James Pontitum
Piraci z Karaibów. Na nieznanych wodach
James Pontitum, 16,19
Piraci z Karaibów. Skrzynia Umarlaka Irene Trimble
Piraci z Karaibów. Skrzynia Umarlaka
Irene Trimble, 16,19
Wylecz się sam. Megadawki witamin Andrew W. Saul
Wylecz się sam. Megadawki witamin
Andrew W. Saul, 38,99
Piraci z Karaibów. Na krańcu świata T.T. Sutherland
Piraci z Karaibów. Na krańcu świata
T.T. Sutherland, 16,19
Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu Sabrina Ghayour
Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu
Sabrina Ghayour, 48,99
Obfitość Yotam Ottolenghi
Obfitość
Yotam Ottolenghi, 45,44
Batch. Ponad 200 przepisów, porad i wskazówek dla dobrze zakręconej kuchni Joel MacCharles, Joel Harrison
Batch. Ponad 200 przepisów, porad i wskazówek dla dobrze zakręconej ku...
Joel MacCharles, Joel Harrison, 38,94
W słoiku. Przetwory przez cały rok Kasia Marciniewicz
W słoiku. Przetwory przez cały rok
Kasia Marciniewicz, 25,94
Leksykon smaków Niki Segnit
Leksykon smaków
Niki Segnit, 38,99
Piraci z Karaibów. Klątwa Czarnej Perły Irene Trimble
Piraci z Karaibów. Klątwa Czarnej Perły
Irene Trimble, 16,19
Piraci z Karaibów. Zemsta Salazara Greg Ehrbar
Piraci z Karaibów. Zemsta Salazara
Greg Ehrbar, 16,19
Wyszukiwarka
Wpisz tytuł, autora lub wydawcę
tylko w dostępnych
tylko z wyprzedaży
Książki z Wydawnictwa W.A.B. 40% taniej!
Ostatnio oglądane
KSztuka fermentacji
KBecoming. Moja historia
KPozwól mi wrócić
KBecoming. Moja historia
KDieta warzywno-owocowa dr Ew...
KMądre bajki
KSiedem Sióstr. Tom 5. Siostr...
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Awangarda - 507
Blues - 505
Country - 181
Dubstep - 287
Etniczna - 240
Filmowa - 607
Hardcore - 189
Hip-hop - 1149
Jazz - 2405
Kabaret - 45
Klasyczna - 3456
Pakiety - 79
Pop - 8735
Punk - 446
Religijna - 214
Retro - 37
Rock - 6467
Soul - 139
Swing - 17
Gry - 109
© 2006-2019 Bonito.pl – Radość z czytania Polityka prywatności i plików cookies Obowiązek informacyjny o przetwarzaniu danych osobowych
Jesteśmy tanią księgarnią internetową. Oferujemy tanie książki i komiksy, muzykę na płytach CD, filmy DVD i Blu-ray, zabawki dla dzieci, puzzle i gry planszowe. Koniecznie sprawdź nasze Bestsellery!