Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi przepisami.
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | SBM |
Rok wydania | 2017 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 192 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 9788380593183 |
Kod paskowy (EAN) | 9788380593183 |
Waga | 754 g |
Wymiary | 172 x 245 x 20 mm |
Data premiery | 2017.03.07 |
Data pojawienia się | 2017.03.02 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Jadalne rośliny dziko rosnące. Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin
Atlas obejmuje opisy 230 gatunków roślin leczniczych. W większości są to rośliny dziko rosnące na terenie Polski. Pozostałe są uprawiane lub też sprowadzane w postaci gotowego surowca. W książce umieszczono tylko te gatunki, które w Polsce nie są objęte ochroną gatunkową. Informacje podane w opisie każdego gatunku dotyczą zasięgu jego występowania i zajmowanych siedlisk, a także cech wyglądu umożliwiających identyfikację okazu, rodzaju wykorzystywanych surowców oraz wybranych właściwości i zastosowania rośliny leczniczej w różnych dolegliwościach i schorzeniach. W przypadku niektórych roślin podano również uwagi dotyczące ewentualnych przeciwwskazań w ich stosowaniu.
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec b...
Atlas drzew i krzewów prezentuje 140 gatunków roślin zdrewniałych, które mogą znaleźć zastosowanie w kuchni i domowym lecznictwie. Omówione w książce gatunki to w większości pospolite drzewa, krzewy i krzewinki dziko rosnące na terenie Polski, ale także rośliny obce, które przystosowały się do warunków klimatu umiarkowanego i z powodzeniem można je uprawiać w naszych ogrodach. Niewielką grupę stanowią rośliny egzotyczne, które mają szerokie zastosowanie kulinarne i zdrowotne, jednak wymagają szczególnych warunków. Opisy zawierają charakterystykę danej rośliny, jej zastosowanie, a także przepisy na oryginalne dania i napoje z wykorzystaniem owoców, pędów, liści lub nasion.
Jadalne kwiaty mogą stać się nie tylko piękną i pachnącą dekoracją codziennych potraw, ale również zainspirować do poszukiwania nowych przepisów kulinarnych, z których potrawy dobroczynnie wpłyną na nasze zdrowie. W książce zamieszczono fotografie 120 dzikich kwiatów oraz opisy ich występowania, cech, a przede wszystkim ich zastosowanie lecznicze i kulinarne. W atlasie uwzględniono zarówno rośliny popularne, które możemy zebrać na każdej łące, jak i te mniej znane, wykazujące szczególne wartości.
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Niezwykły toolbook, który wyposażono w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia najważniejszego narzędzia w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie, jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni? Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Obudź w sobie naszą narodową zapobiegliwość i zaradność. Tylko przygotowani przetrwają!
Przedstawiamy kompletny podręcznik umiejętności przeżycia w terenie miejskim i pozamiejskim, ćwiczonych przez elitarne oddziały wojsk amerykańskich i brytyjskich Chris McNab opisuje swe doświadczenia z obu stron Atlantyku, zawierając w książce podstawy możliwości przetrwania w każdym środowisku od lodowatych obszarów arktycznych do spalonych słońcem pustyń i w każdych warunkach: od zaginięcia na odludnym bezdrożu do ataku terrorystów w mieście. Wszystkie spośród 500 porad przedstawia w łatwych do powtórzenia, dodatkowo ilustrowanych, opisach. Dzięki nim: • znajdziecie drogę w śniegu, na pustyni, w dżungli czy górach; • ustalicie, które rośliny są jadalne; • skonstruujecie prowizoryczne narzędzia łowieckie; • zbudujecie palenisko i zrobicie nacz...
W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Są to gatunki występujące głównie na terenie Polski. Przystępny opis zawierający szczegółowe informacje o wyglądzie grzyba i jego występowaniu z pewnością ułatwi identyfikację okazu. Dodatkowo Czytelnik dowie się także o możliwościach wykorzystania poszczególnych gatunków.
„Obszerny temat ujęty w prosty, ciekawy i niesamowicie przystępny sposób. Z tą książką aż przyjemnie wyjść w teren. Gratuluję pomysłu i wykonania!” – Witold Rajchert, autor książki Sztuczki survivalowe. To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Skondensowana, praktyczna wiedza o roślinach, które mogą pomóc nam w terenie. Autor radzi, czym zastąpić podstawowe medykamenty, gdy jesteśmy w lesie, na działce czy w parku i nie mamy przy sobie apteczki. Bezcenna wiedza dla survivalowców i preppersów, ale także dla miłośników grilla, biegania oraz rodzinnych spacerów. ToolBook zawiera: • wideo-prezentacje, • błyskawiczne przepisy na lekarstwa, • papier doskonale nadający się do suszenia roślin, • linijkę (cm i cal). O...
Nigdy nie wiadomo, kiedy będą nam potrzebne nasze umiejętności survivalowe. Jest wiele okoliczności i miejsc, kiedy w kilka minut sytuacja z całkowicie bezpiecznej może się zmienić w wyjątkowo groźną. Może do tego dojść na rodzinnych wakacjach w górach, na szkolnym obozie wędrownym, albo w czasie podróży samochodowej przez jakieś dzikie odludzie. Dlatego dobrze wiedzieć, jak przeżyć w trudnym terenie. Jeżeli znajdziesz się w sytuacji zagrażającej życiu, istnieje większe prawdopodobieństwo, że sobie w niej poradzisz, jeżeli będziesz podejmował właściwe decyzje i we właściwy sposób reagował na niebezpieczeństwo. Chociaż istnieje wiele rożnych technik survivalowych, podstawowe zasady sztuki przetrwania są bardzo proste. Musisz znaleźć wodę i poż...
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. W tej części Kuchni survivalowej zaprezentowano różne sposoby wędzenia, krzesania ognia oraz tajniki doboru hubki i rozpałki. Poznasz techniki pieczenia – w glinie, na spodku, w piecu glinianym i pod kloszem. Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Tylko przygotowani przetrwają! Toolbook zawiera: przepisy kulinarne z wykorzystaniem roślin łąkowych (np. mąka z kłączy perzu), leśnych (np. mąka z żołędzi) oraz bagiennych (np. ziołowe podpłomyki z mąką z pałki wodnej), prezentację technik gotowania w terenie (pieczenie w glinie, w glinianym piecu, wędzenie), techniki krzesania ognia oraz przygotowania hubki i rozpałki, filmy instruktażowe...
Wiedza naszych przodków aktualna do dziś W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia. Czy wiedziałeś o takim zastosowaniu roślin? Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skó...
Bądź przygotowany. Chroń swoją rodzinę i przetrwaj! Nieujarzmiona natura, atak terrorystyczny albo zwykłe zdarzenie losowe mogą sprawić, że nasz świat skomplikowanych zależności zacznie się rozpadać. Brak prądu, wody w kranie, olbrzymie korki samochodowe. Nieczynne bankomaty, śnieżyce, wichury. Te i wiele innych problemów mogą na nas spaść zupełnie niespodziewanie. Nie możemy im zapobiec, ale możemy być na nie przygotowani. Dowiedz się, o co i jak możesz zadbać wcześniej. Przygotuj się na każdą sytuację awaryjną zarówno w mieście, jak i poza nim. Jakie zapasy warto gromadzić na czarną godzinę? Jak podejmować słuszne decyzje? Co to jest EDC i BOB? Jak oczyszczać wodę i powietrze?
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro