Mariola Tymochowicz zebrała tu publikowane od połowy XIX wieku ludoznawcze i etnograficzne opisy pożywienia codziennego i obrzędowego, wykorzystała materiały z badań terenowych realizowanych przez etnografów po wojnie na obszarze województwa lubelskiego, dotyczących m. in. pożywienia i przechowywanych w rozlicznych archiwach, sama też prowadziła badania na ten temat. W sposób kompleksowy przedstawiła tradycyjne pożywienie chłopskie Lubelszczyzny. Sposób, w jaki to czyni, powoduje, że ta praca będzie interesująca dla badaczy kultury, zwłaszcza etnologów i antropologów, folklorystów, historyków, również dla lokalnych animatorów kultury – dr hab. Prof. UŁ Grażyna Ewa Karpińska, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego
Autor | Mariola Tymochowicz |
Wydawnictwo | UMCS Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
Rok wydania | 2019 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 484 |
Format | 17.0 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-227-9185-1 |
Kod paskowy (EAN) | 9788322791851 |
Wymiary | 170 x 240 mm |
Data premiery | 2019.03.20 |
Data pojawienia się | 2019.03.20 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.