Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem – pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.
W publikacji znajdują się informacje o:
• piecach i komorach wędzarniczych: małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb, wędzarnie do samodzielnego wykonania, szafy i komory wędzarnicze, jak unikać błędów w czasie wędzenia,
• wędzeniu mięsa i kiełbas: ważne reguły peklowania, wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny, kiełbasa surowa, parzona i gotowana, jaki dym do jakiej kiełbasy, przepisy,
• wędzeniu ryb: patroszenie, czyszczenie, solenie, metody wędzenia, gatunki ryb polecane do wędzenia, przechowywanie i zamrażanie, przepisy.
Autor | Egon Binder |
Wydawnictwo | Multico |
Rok wydania | 2006 |
Oprawa | broszurowa |
Liczba stron | 118 |
Format | 13.0 x 19.0 cm |
Numer ISBN | 83-7073-441-3 |
Kod paskowy (EAN) | 9788370734411 |
Waga | 163 g |
Wymiary | 130 x 190 x 7 mm |
Data premiery | 2007.01.10 |
Data pojawienia się | 2007.01.10 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Wędzenie mięsa i ryb to wspaniała metoda na poprawę jakości oraz smaku produktów. Dla wielu stało się też ulubionym sposobem spędzania wolnego czasu, przynoszącym sporo satysfakcji i umożliwiającym przygotowanie aromatycznych specjałów. W książce zamieszczono: • informacje o historii wędzenia, • wskazówki dotyczące przygotowania mięsa, kiełbas i ryb do wędzenia, • wiadomości na temat różnych sposobów wędzenia i budowy wędzarń, • ciekawe przepisy na wędzone mięsa, kiełbasy, ryby i owoce morza.
Polska w czterech ważnych momentach historycznych to wyjątkowa plansza o dziejach naszego kraju. Zawiera mapy administracyjne Polski, od Polski pierwszych Piastów, poprzez czasy Jagiellonów, rozbiory, II Rzeczypospolitą aż do Polski współczesnej. Mapa II Rzeczypospolitej (podział administracyjny z 1930) jest porównana z obecnymi granicami Polski i wykonana w skali ok. 1 : 2 000 000.
Krucha i chuda kiełbasa, soczysta szynka, smakowity pasztet. Zawsze świeże, pachnące, doprawione według własnego gustu, bez konserwantów. To jest możliwe i wcale nietrudne. Wystarczy dobre mięso, podstawowy sprzęt kuchenny i trochę chęci. Tu znajdziesz wypróbowane, tradycyjne przepisy na kiszki, salcesony, serdelki, parówki, pasztety, szynki, galarety, wędzenie kiełbas. Przy każdym przepisie zdjęcie gotowego wyrobu. Domowy wyrób wędlin to: • rodzinne spędzenie wolnego czasu – nic tak nie spaja domowników, jak wspólne działanie, • sukces towarzyski – zaproś gości, zadziw ich, smakiem wędlin własnego wyrobu, • zdrowsze odżywianie – bez konserwantów, zawsze świeże, smaczne i pożywne.
Jak przyrządzić wyśmienite domowe wędliny z różnych rodzajów mięsa? Prawidłowe przyrządzanie, przyprawianie, peklowanie, wędzenie i dojrzewanie takich specjałów, jak szynka, boczek czy kiełbasa kryje wiele tajemnic. Ta książka odkrywa je przed Tobą. Przeczytaj i wypróbuj! Zacznij odżywiać się zdrowo i smacznie. Z publikacji poznasz odpowiedzi na następujące pytania: • Jakie mięso wybrać na domowe wyroby? • Jakim sposobem przyrządzić smakowitą wędzonkę, szynkę czy kiełbasę? • Jak dojrzewać i przechowywać wędliny trwałe? W książce znajduje się 60 sprawdzonych przepisów na szynki, boczki, kiełbasy surowe, salami, metki, kiełbasy myśliwskie, serwolatki, kaszanki, wątrobianki, salcesony, pasztety.
Praktyczny poradnik dla miłośników kur oraz ich obecnych lub przyszłych hodowców. Zawiera sprawdzone rady dla każdego, kto marzy o estetycznym i użytecznym kurniku dla swego stadka. I czuje się na siłach, by samodzielnie go zbudować. W książce znajdziesz porady na temat: * projektowania kurników różnych typów, * wyboru materiałów budowlanych, * samodzielnej budowy i urządzenia kurnika, * urządzenia wybiegów i pomieszczeń gospodarczych.
Czy wiesz, że piec piekarski ma już ponad 5000 lat? Czy pamiętasz niezapomniany zapach i smak chleba z dzieciństwa? Dzięki tej książce poznasz nie tylko budowę, ale także historię, tradycje i metody wypieku chleba w najbardziej naturalny sposób. Piece służą także do wypieku wszelkiego rodzaju ciast, deserów, warzyw, zapiekanek, pizzy, a nawet mięs. Kilkanaście oryginalnych i tradycyjnych przepisów zawartych w książce pozwala sprawdzić się doskonale w roli piekarza. Dzięki przedstawionym tutaj szczegółowym instrukcjom, w zależności od potrzeb i możliwości (także finansowych), można samemu krok po kroku zbudować piec piekarski: począwszy od prostego małego pieca z gliny, przez piec ogrodowy, a skończywszy na murowanym piecu piekarskim w domu. Budowa pieca...
Domowe wędliny to wspaniałe pomysły na wędliny, smarówki i rozmaite dodatki domowego wyrobu. Ty także chcesz, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso? W tej książce otrzymasz niezbędne i jasne wskazówki. Dzięki nim możesz zostać mistrzem domowego masarstwa!
Przygotowywanie domowych wyrobów to piękna polska tradycja kulinarna. Produkty te są naturalne, świeże i zdrowe, nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak barwniki, konserwanty i ulepszacze. Książka zawiera wiele ciekawych i sprawdzonych pomysłów na własnoręcznie wytwarzane przysmaki. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjne przepisy, jak i nowatorskie pomysły wzbogacone o nowe smaki.
Ten doskonale zilustrowany poradnik prezentuje krok po kroku, czynność po czynności, jak fachowo, w warunkach domowych, dokonuje się uboju świń, bydła, owiec i kóz, a następnie rozbiera ich mięso. Z książki dowiesz się co można przyrządzić z poszczególnych kawałków mięsa i w jaki sposób należy je prawidłowo konserwować. Poradnik zawiera liczne przepisy na wyroby mięsne i wędliniarskie domowej roboty.
Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskich przepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tu porady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszki pasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki. Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.
Wprowadzenie, podłoże społeczno polityczne, nadbudowa ideologiczna, ogólne warunki rozwoju literatury, publicystyka, proza fabularna, dramat, poezja, literatura popularno - ludowa, literatura dla młodzieży i dzieci, proza dokumentalna, krytyka i historia literatury i sztuki, inne nauki humanistyczne, filozofia i dziedziny pokrewne, działalność przekładowa, dopełnienie, dziedzictwo pozytywizmu w kulturze polskiej.
Kto choć raz miał do czynienia z przygotowaniem surowca, destylacją i smakowaniem destylatów z owoców, ten chętnie będzie do tego wracał. Książka ta przedstawia proces wytwarzania destylatów alkoholowych z owoców oraz najważniejsze informacje na temat przydatnych gatunków owoców, sposobu ich uprawy oraz niezbędną wiedzę z zakresu fizyki, chemii i mikrobiologii. Zawarte tu wiadomości ułatwią start początkującym, a doświadczonym gorzelnikom dostarczą materiału do porównań własnych tajemnych sposobów produkcji z cudzymi sekretami wytwarzania dobrych destylatów owocowych. Autorzy mają za sobą wiele lat praktyki, nauczania, prowadzenia seminariów i degustacji. Zalety publikacji: • profesjonaliści radzą praktykom, • przejrzyste i bardzo przystępne inform...
Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami.Spis treści:Wytwarzanie dymuPiece i komory wędzarniczeWędzenie mięsa i kiełbasWędzenie ryb
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro