Księgarnia internetowa Bonito.pl - Radość z czytania
Książka Kuchnia na plebanii
Łukasz Modelski
Skorzystaj z 40% rabatu na całą ofertę Wydawnictwa Rebis!

Kuchnia na plebanii

Nasza cena:
27,93 zł (zawiera rabat 30 %) (pozycja niedostępna)
Cena rynkowa: 39,90 zł (oszczędzasz 11,97 zł)
Autor: 

Łukasz Modelski

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Rok wydania:2016
Oprawa:twarda
Liczba stron:240
Format:14.5x20.5 cm
Numer ISBN:978-83-08-06246-3
Kod paskowy (EAN):9788308062463
Waga:426 g
Dostępność: pozycja niedostępna (ostatnio dostępna: 14.10.2019 16:40)
Jeśli chcesz dostać powiadomienie, gdy pozycja będzie dostępna, podaj swój e-mail:
E-Mail:

Kuchnia na plebanii – opis wydawcy

Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.

Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.

Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.

FacebookTwitter
Kuchnia na plebanii - Dodaj do schowka
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
Data ukazania się w księgarni: 2016.12.01
Recenzja
Opinie czytelników o „Kuchnia na plebanii”
Średnia ocena: 5,0 na bazie 3 ocen z 3 opiniiOcenaOcenaOcenaOcenaOcena
Autor: Anna, data: 05.07.2017 22:57, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Kuchnia na plebanii

Kuchnia na Plebani to zbiór 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń.

Przepisy na podane dania pochodzą z terenów: Małopolski, Śląska, Kaszub, Podlasia, Pomorza, Mazowsza.

Książka ta zawiera alfabetyczny spis przepisów oraz spis przepisów według kategorii.

Kuchnia na plebani wzbudza zainteresowanie, gdyż my jako czytelnicy nie wiemy co księża jadają, ale dzięki rozmowom autora przeprowadzonym z gospodyniami plebani nasza ciekawość w tym względzie zostaje zaspokojona.

Przepisy ,na które zwróciłam szczególną uwagę zapoznając się z tą książką, są następujące: babka gotowana, biszkopt, borowiki marynowane, buchty z kruszonką, chałka, chleb domowy, ciasto makaronowe na łazanki, domowy ocet jabłkowy z obierek, gołąbki, gulasz, sernik wiedeński, murzynek, nalewka kawowo- pomarańczowa, pasztet lekki, pasztet klasyczny, ogórki kiszone, pączki, piernik, pierogi, sernik wiedeński.

Każdy podany przez gospodynie przepis został bardzo dokładnie wyjaśniony, podane czynności, co po kolei się wykonuje.

Wywiad autora książki Łukasza Modelskiego z gospodyniami stanowi uzupełnienie dotyczące powrotu do tradycji kuchni polskiej, która cały czas jest wzbogacana i unowocześniana.

Sam mistrz kulinarnych smaków Pan Wojciech Modest Amaro poleca abyśmy zaglądnęli w zakamarki bożej spiżarni wraz z jej autorem.

Książka zawiera 238 stron, ma twardą oprawę, wydana została przez Wydawnictwo Literackie.

Zapraszam do zapoznania się z tą książką.
Autor: dobrerecenzje.pl, data: 21.12.2016 20:48, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Kuchnia na plebanii

Utarło się powiedzenie, że na plebaniach jada się obficie i tłusto.
Jak zajrzałam do tej książki i zaczęłam wnikliwie czytać, okazało się, że na plebaniach z reguły panowały czterodaniowe obiady: treściwe zupy, ciężkawe mięsa, domowy drób, masło i śmietana oraz kompot.

Autorowi tej książki udało się znaleźć takie gospodynie, które uczyły się tej sztuki gotowania z czwartego czy piątego pokolenia.
Kiedyś wystawne przyjęcia, imieniny proboszcza czy wizytacje biskupie są dzisiaj rzadkością.
Gotowanie dla 40- stu czy więcej osób to było wyzwanie, ale dziś już się nie zdarza.
Nawet gdy na plebanie trafiły przeróżne diety, to księżowskie kucharki podchodziły z rezerwą.

Autor zebrał przepisy i wypowiedzi kucharek z plebanii niemal z całej Polski.
Są tu: kucharka z Kujaw, która proponuje np. zupę z węgorza, pieczony zając, czy pieczone prosię.
Pani Maria z Nowego Sącza znana jest z idealnego rosołu, domowego chleba, czy kołacza z serem.
Pani Ela zaś z Dąbrowy Górniczej proponuje zupę nic, parzybrodę i wiele, wiele innych i ciekawych przepisów.

Wśród tych wszystkich przepisów uderzyła mnie prostota. Nie są to przepisy wymyślane lecz proste, łatwe, a co najważniejsze przygotowywane z łatwo dostępnych produktów.

Do tego każda z kucharek opowiada o zwyczajach i potrawach wigilijnych i święconkach wielkanocnych.
Mięso kucharki z reguły kupują u sprawdzonych rolników, którzy wyrabiają te wyroby z własnego chowu, uprawiają swoje pole.

Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia może warto zajrzeć do tej książki, poczytać przepisy, a może jakiś przepis stanie się inspiracją dla Was, jak stał się dla mnie: zakwas na barszcz czerwony, który właśnie przygotowałam.

Książka została przepięknie wydana, w twardej oprawie, w czerwonym kolorze, ze złotymi literami i czerwoną wstążeczką zaznaczającą przepisy.

Zawiera 219 stron, i ponad 200 przepisów, porad i propozycji, z których warto skorzystać.

Bardzo zachęcam, a na koniec dodam, że na pierwszej stronie książki swoje recenzje umieścili: Agnieszka Kręglicka i Wojciech Modest Amaro.
Książka ta to także świetny prezent na święta.
Życzę miłej lektury.
Polecamy, zespół dobrerecenzje.pl
Autor: Saudyjski Wielbłąd, data: 08.12.2016 00:24, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Plebania od kuchni

Na plebanii, jak powszechnie wiadomo, każdy - ksiądz, ministrant czy księżowska gospodyni - pełnił jakąś rolę. I to nie zmieniło się do dziś.
Czym się zajmują księża i co robią ministranci, wszyscy wiemy. Niewiele jednak osób docenia pracę księżowskich gospodyń. A obowiązków taka gospodyni miała i nadal ma co nie miara. Pranie, prasowanie, sprzątanie i oczywiście gotowanie. Bo przecież, ksiądz też człowiek i zjeść musi. A że często się zdarza, że księża lubią dobrze zjeść, to przepisy takich gospodyń są na wagę złota.
Wiele z receptur, które udało się zebrać Łukaszowi Modelskiemu ma ponad 150 lat, inne pochodzą od profesjonalistek tej klasy jak Stefania Hoffman i Irena Sieradzka, które księżowską kuchnią zajmowały się ponad pół wieku. Wszystkie opierają się na rodzimych produktach. Nie znajdziemy tu też udziwnień rodem z kuchni fusion.
Kuchnia na plebanii - czy to codzienna, czy ta uroczysta, odświętna pełna jest naturalnych smaków. Trudno bowiem było kilkadziesiąt lat temu zrobić rosół z "kostki" czy sos albo barszcz "z torebki".
Znajdziecie więc w książce Łukasza Modelskiego prawdziwe perełki kulinarne - 200 przepisów zebranych z różnych zakątków kraju od Pomorza po Małopolskę.
Jednak nie tylko przepisy nadają "smaczku" tej niezwykłej książce. Nie mniej ciekawe są tajemnice codziennego życia na plebanii. Co jadają biskupi, kiedy wizytują parafie ? Czy w czasie Wielkiego Postu księża rzeczywiście poszczą ? Jak wyposażone są plebanijne kuchnie ?
Przydadzą się Wam z pewnością sekrety księżowskich gospodyń, którym nie raz i nie dwa zdarzało się udoskonalać jakąś recepturę, w taki sposób, aby potrawa przypadła wszystkim do gustu.
Czy wiedzieliście, że przed wrzuceniem do zupy ziemniaków, dobrze jest je najpierw zalać przegotowaną wodą i pozostawić na 10 minut, aby pozbyć się goryczki ? Czym doprawić baraninę, aby smakowała jak sarnina ? Po co dodaje się do rosołu kawałek czerwonego buraka ? Jak ugotować święconkę i przygotować popierduchy ?

"Kuchnia na plebanii" to nie tylko doskonałe przepisy na tradycyjne polskie potrawy, to także wspaniała opowieść o życiu w kuchni i od kuchni i skarbnica kulinarnych sztuczek.
Warto skorzystać z doświadczenia i wiedzy bohaterek tej niezwykłej książki, wczytać się nie tylko w prezentowane tutaj receptury, ale też z uwagą prześledzić ich wypowiedzi, w których znajdziecie mnóstwo bardzo przydatnych informacji.
Karkówka na zimno przygotowana wg zawartego w książce przepisu Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach (Kaszuby) była rewelacyjna.
Może zdecydujecie się przygotować ją sami.... ?

PS. Przepis znajdziecie na naszym blogu kulinarnym "To gotują Saudyjskie Wielbłądy" 😋
Smacznego :)

http://niestatystycznypolak.blogspot.com/
Klienci, którzy kupili Kuchnia na plebanii, wybrali również:
Jezu, Ty się tym zajmij! O. Dolindo Ruotolo. Życie i cuda Joanna Bątkiewicz-Brożek
Jezu, Ty się tym zajmij! O. Dolindo Ruotolo. Życie i cuda
Joanna Bątkiewicz-Brożek, 17,94
Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek
Przetwory z pomysłem
Patrycja Machałek, 31,43
Retro kuchnia Anna Włodarczyk
Retro kuchnia
Anna Włodarczyk, 45,43
Miłość Ignacy Karpowicz
Miłość
Ignacy Karpowicz, 27,93
Wyzwolenie Filipin Samuel E. Morison
Wyzwolenie Filipin
Samuel E. Morison, 43,50
Smaki Dzieciństwa Mateusz Gessler
Smaki Dzieciństwa
Mateusz Gessler, 20,99
Trufla. Same dobre rzeczy Patrycja Dolecka
Trufla. Same dobre rzeczy
Patrycja Dolecka, 48,99
Żona plantatora herbaty Dinah Jefferies
Żona plantatora herbaty
Dinah Jefferies, 25,89
I boję się snów. Nowe wydanie Wanda Półtawska
I boję się snów. Nowe wydanie
Wanda Półtawska, 11,25
Pixi. Ja wiem! Planety i gwiazdy Monika Wittmann
Pixi. Ja wiem! Planety i gwiazdy
Monika Wittmann, 3,50
Misery Stephen King
Misery
Stephen King, 23,80
Appetit. Włochy, CD różni wykonawcy
Appetit. Włochy, CD
różni wykonawcy, 53,99
Sklepik Okamgnienie. Tom 3. Mapa przejść Baccalario Pierdomenico
Sklepik Okamgnienie. Tom 3. Mapa przejść
Baccalario Pierdomenico, 18,74
Kopciuszek. Drogocenne baśnie Valeria Docampo (ilustr.)
Kopciuszek. Drogocenne baśnie
Valeria Docampo (ilustr.), 22,49
Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą Małgorzata Minta
Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą
Małgorzata Minta, 44,99
Piotruś Pan. Niezwykłe kolorowanki z plakatem do ozdobienia Fabiana Attanasio (ilustr.)
Piotruś Pan. Niezwykłe kolorowanki z plakatem do ozdobienia
Fabiana Attanasio (ilustr.), 15,00
Wyszukiwarka
Wpisz tytuł, autora lub wydawcę
tylko w dostępnych
tylko z wyprzedaży
Skorzystaj z 38% rabatu na całą ofertę Wydawnictwa Wilga!
Ostatnio oglądane
KKuchnia na plebanii
KKicia Kocia na lotnisku
KPowrót do Jedwabnego
KMagiczne Drzewo. Tom 11. Pió...
KKsięgi Jakubowe, dodruk
KDzieje Polski. Tom 4. 1468-1...
KNie ma
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Awangarda - 418
Blues - 496
Country - 178
Dubstep - 239
Etniczna - 211
Filmowa - 735
Hardcore - 162
Hip-hop - 1235
Jazz - 2484
Kabaret - 26
Klasyczna - 3769
Metal - 7404
Pakiety - 127
Pop - 9523
Punk - 357
Religijna - 218
Retro - 34
Rock - 6162
Soul - 121
Swing - 19
Gry - 87
© 2006-2019 Bonito.pl – Radość z czytania Polityka prywatności i plików cookies Obowiązek informacyjny o przetwarzaniu danych osobowych
Jesteśmy tanią księgarnią internetową. Oferujemy tanie książki i komiksy, muzykę na płytach CD, filmy DVD i Blu-ray, zabawki dla dzieci, puzzle i gry planszowe. Koniecznie sprawdź nasze Bestsellery!