Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!
Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach.
Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego – Anne Applebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil - Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles MacLean; osobista kucharka Mitterranda Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel - prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu "piątego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem epoki nazywał to "wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich "umami"jest smakiem "pełnym", "domykającym" inne smaki.
Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców.
Autor | Łukasz Modelski |
Wydawnictwo | Wydawnictwo Literackie |
Rok wydania | 2014 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 292 |
Format | 14.5x20.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-08-05486-4 |
Kod paskowy (EAN) | 9788308054864 |
Waga | 610 g |
Wymiary | 167 x 234 x 23 mm |
Data premiery | 2014.11.27 |
Data pojawienia się | 2014.08.12 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.