Fermentacja – gorący trend, który podbił podniebienia kulinarnych maniaków i odkrywców niecodziennych smaków!
Oto kompletny podręcznik kulinarny dla każdego, kto chciałby rozpocząć przygodę z fermentacją. Znajdziesz w nim ponad 120 przepisów na fermentację aż 64 różnych warzyw i ziół, a także podstawy wyposażenia kuchni oraz metod konserwowania żywności. Zostań mistrzem kimchi, kiszonej kapusty oraz pikli i poszerzaj swój repertuar o kolejne pyszności, którymi zaskoczysz wszystkich, takie jak złote buraki z curry czy kiszone paluszki marchewkowe. Nie musisz zastawiać całej kuchni słoikami – dzięki tym prostym i zróżnicowanym przepisom możesz wykonać mniejsze porcje i cieszyć się kolejnymi kuchennymi eksperymentami.
Dzięki tej książce poznasz również:
• podstawy procesów fermentacji,
• rodzaje niezbędnych naczyń, które powinny się znaleźć w twojej kuchni,
• problemy, jakie możesz napotkać,
• przepisy na fermentowane śniadania, lunche, koktajle, a nawet… desery!
Zostań mistrzem kiszonek i fermentacji!
Autor | Kirsten Shockey, Christopher Shockey |
Wydawnictwo | Vivante |
Rok wydania | 2017 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 368 |
Format | 22.0 x 22.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-65601-20-9 |
Kod paskowy (EAN) | 9788365601209 |
Waga | 968 g |
Wymiary | 230 x 230 x 30 mm |
Data premiery | 2017.10.27 |
Data pojawienia się | 2017.09.15 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey nie znajdziemy przepisów kulinarnych. Mamy możliwość eksperymentowania z kiszonkami i fermentacją w naszej kuchni. W publikacji mamy okazję zapoznania się z naturalnym przetwarzaniem i konserwowaniem warzyw oraz owoców.
Książka odpowiada nam na trudne i wątpliwe pytania. Możemy tutaj znaleźć odpowiedzi na kilka nurtujących nas pytań o białym nalocie na kiszonce: Wyrzucić? Nie wyrzucić? Czy to może pleśń? Da się to wszystko dobrze usunąć? Czy musimy wyrzucić zawartość 4 litrowego naszego słoika?
Treść w książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey jest rozplanowana od początku do końca. 50 stronach przeczytamy informacje o fermentacji, przyrządach i naczyniach Nam się przydadzą do niej.
Na kolejnych stronach mamy możliwość zapoznania się z kiszeniem: kapusty, kimchi, batatów, czosnki, grzybów, kukurydzy, okra, selery naciowego, etc.
W książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey można zapoznać się z informacjami ile zdrowia mają kiszone warzywa. Sami musimy sobie odpowiedzieć na pytanie: Czy warto jeść kiszonki?
W publikacji znajdziemy osobiste opowieści autorów i ważne wskazówki, m.in. jak stworzyć własny przepis? lub jak eksperymentować?
Uważam, że książka zaciekawi i podsunie Wam pomysły oraz pozwoli stworzyć nowe możliwości. Możemy zakisić choćby rabarbar!
Książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey znajdziemy bardzo mało zdjęć. Apetyczne zdjęcia możemy znaleźć tylko na początku rozdziałów. Wewnątrz rozdziałów znajdziemy małą ilość zdjęć oraz ilustracji.
Osoby chcące przygotować produkt na podstawie przepisów zawartych w książce mogą mieć problem, ponieważ w publikacji nie znajdziemy konkretnie wymienionych składników. Chcemy zakisić kimichi to zapoznamy się z całym procesem kiszenia, niestety nie jest podane jakie przyprawy dodać, żeby kiszonka bardzo dobrze smakowała. Według mnie lista składników powinna być przy każdym przepisie, a nie w kolejnej części danego rozdziału.
Na końcu książki „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey znajdziemy przepisy, które na pewno kiedyś wykorzystam i nie jedno warzywo będzie w opisany sposób ukiszone. Moją uwagę przyciągnął przepis na ciasto marchewkowe z wykorzystaniem kiszonej marchewki. Od zawsze kiszonki były traktowane jako przekąska do obiadu, sałatki i składników do różnych dań.
Książka „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey jest bardzo atrakcyjna, ciekawa i nowoczesna. Polecam do czytania i testowania! No to do roboty!