|
JajkoJajko – opis wydawcy Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek – można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku. „Jajko” to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół – kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak. A jaki jest twój? |
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
|
| | Data ukazania się w księgarni: 2018.09.07 |
| Opinie czytelników o „Jajko” Średnia ocena: 5,0 na bazie 1 ocen z 1 opinii |      |
Autor: kawazliterami | , data: 23.10.2018 20:56 | , ocena: 5,0 |    
|
Jajko czy kura?Jajko. Wydawać by się mogło - nudny produkt. A tu proszę - mama i córka odczarowują jajecznicę i sadzone.
Przepisy są bardzo proste. Od najprostszych, z wyjaśnieniem niuansów w sporządzaniu podstaw - jajka na miękko, twardo czy jajecznicy przez te wymagające większej ilości składników - szakszuka, sałatki, placki, naleśniki, zupy i słodkości.
Ogólnie mamy 5 dużych rozdziałów (niezbędnik jajkowy, śniadanie od rana do wieczora, plackowate i naleśnikowate oraz dwie zupy dla kontrastu, słodkości i słabości a na koniec małe i cieszy). Każdy z rozdziałów jest poprzetykany opowieściami, czyli historiami znanych i trochę mniej o jajecznych przepisach i historiach z dzieciństwa (ze starymi zdjęciami!). Bardzo miłe przerywniki, które też są inspiracją do eksperymentów z jajkami :)
Chyba też zauważyliście, że jajko to jeden z podstawowych produktów w kuchni? Bez jajek nie da się (albo jest ciężej) zrobić ciasta czy naleśników, śniadania w tygodniu bez jajek też są jakieś...niepełne. Nigdy nie mogłabym zostać weganką (nie wiem czy używam odpowiedniej nazwy - chodzi mi o tą frakcję, która nie je jajek, pewnie się domyśliliście).
Mnie nie trzeba było namawiać do uwielbienia dla jajek. Od zawsze je lubiłam i nie wierzyłam w pogłoski o "złym cholesterolu" (które są obalone oczywiście). Jem jajka kilka razy w tygodniu, jeśli nie mamy ich w lodówce - czuję się nieswojo. A teraz będę testować nowe przepisy na jajeczne uczty. Choć chyba nic nie przebije domowego kogla-mogla mojej mamy.
Z czystym sercem (i niezapchanymi żyłami przy okazji) polecam tą książkę. |
Klienci, którzy kupili Jajko, wybrali również: |
|
| |