Bonito - Bo liczą się dobre chwile
Bonito - Bo liczą się dobre chwile
Google PlayHuawei AppGallery
Aplikację zainstalowało już 169 041 osób!
Pobierz aplikację Bonito!
Google PlayHuawei AppGallery
Aplikację zainstalowało już 169 041 osób!
Bestsellery w najlepszych cenach!
Księgarnia » Książki » Kulinaria » Kuchnie regionalne » Kuchnia polska » Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów
Facebook Twitter

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

Miniaturka
Nasza cena:
21,53 zł (zawiera rabat 28 %)
Cena rynkowa: 29,90 zł (oszczędzasz 8,37 zł)
Autor: Agnieszka Jeż
Wydawnictwo: RM
Rok wydania:2016
Oprawa:miękka
Liczba stron:192
Format:16.5 x 23.5 cm
Numer ISBN:9788377732946
Kod paskowy (EAN):9788377732946
Waga:457 g
Dostępność: nie (ostatnio dostępna: 27.11.2021 14:18)

Jeśli chcesz dostać powiadomienie, gdy pozycja będzie dostępna, podaj swój e-mail:

E-Mail:

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów – opis wydawcy

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej.

Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.

Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.

Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

Agnieszka Jeż - pozostałe pozycje w naszej księgarni:
Pobierz naszą aplikację!
Aplikacja Bonito w Google Play Aplikacja Bonito w App Store Aplikacja Bonito w AppGallery
Jesteśmy tanią księgarnią internetową. Oferujemy tanie książki i komiksy, muzykę na płytach CD, filmy DVD i Blu-ray, zabawki dla dzieci, puzzle i gry planszowe. Koniecznie sprawdź nasze Bestsellery!