W atlasie zgromadzono opisy przypraw i surowców leczniczych pochodzących z całego świata.
Opis każdej rośliny zawiera informacje na temat jej morfologii, działania, a także sposobów wykorzystania.
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | SBM |
Rok wydania | 2017 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 192 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 9-788-380-594-654 |
Kod paskowy (EAN) | 9788380594654 |
Waga | 778 g |
Wymiary | 165 x 240 x 22 mm |
Data premiery | 2017.10.30 |
Data pojawienia się | 2017.10.30 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis bez warzyw. Zjadane jako przekąska, danie główne, w postaci koktajli, jako składnik ciast służą naszemu organizmowi bardziej niż jesteśmy w stanie to sobie wyobrazić. Oprócz rodzimych kapust, pomidorów, ogórków, czy kalafiorów coraz większe uznanie zyskują awokado, bataty, a także skorzonera, portulaka i inne, z którymi można się zetknąć w kuchniach egzotycznych krajów. Atlas zawiera opisy 180 gatunków warzyw z całego świata. Przydatnym informacjom towarzyszą zdjęcia, które ułatwią ich rozpoznanie oraz zainspirują do odkrywania nowych smaków.
Dojrzewające w promieniach słońca i zroszone deszczem owoce to niezwykle cenny element naszego codziennego jadłospisu. Zjadamy je chętnie, bo są bogate w wartości odżywcze, niskokaloryczne, a przy tym świetnie smakują. Z coraz większym zainteresowaniem sięgamy też po te egzotyczne gatunki. Atlas zbiera informacje o 180 najbardziej interesujących owocach jadalnych. Rzetelnym informacjom towarzyszą zdjęcia, które ułatwią ich rozpoznanie oraz zainspirują do odkrywania nowych smaków.
Przedstawiamy ujęte w alfabetycznym porządku zwięzłe kompendium wiedzy o tradycyjnych domowych nalewkach – owocowych, korzennych, miodowych, ziołowych i innych Oprócz znakomitych receptur zawiera porady dotyczące zbioru owoców oraz ziół, przygotowania surowców, a także sprawdzone patenty pozwalające uzyskać idealną klarowność, znakomity kolor, smak i aromat, a także wskazówki dotyczące przechowywania gotowych nalewek.
Atlas drzew i krzewów prezentuje 140 gatunków roślin zdrewniałych, które mogą znaleźć zastosowanie w kuchni i domowym lecznictwie. Omówione w książce gatunki to w większości pospolite drzewa, krzewy i krzewinki dziko rosnące na terenie Polski, ale także rośliny obce, które przystosowały się do warunków klimatu umiarkowanego i z powodzeniem można je uprawiać w naszych ogrodach. Niewielką grupę stanowią rośliny egzotyczne, które mają szerokie zastosowanie kulinarne i zdrowotne, jednak wymagają szczególnych warunków. Opisy zawierają charakterystykę danej rośliny, jej zastosowanie, a także przepisy na oryginalne dania i napoje z wykorzystaniem owoców, pędów, liści lub nasion.
To starannie opracowany poradnik żywieniowy dla osób zmagających się z wysokim poziomem cukru. Zawiera pomysły na zdrowe i pożywne dania w rozsądnych porcjach. Ta bestsellerowa książka kucharska pomoże każdemu dobrać kompletny plan posiłków na cały dzień. Czytelnik znajdzie w niej przepisy na wyśmienite potrawy wraz ze wskazówkami dotyczącymi zdrowych przekąsek – a wszystko to w przejrzystej, prostej formie. Książka pozwala w łatwy sposób dokonać ważnych, prozdrowotnych zmian w życiu. Podsuwa prostą metodę organizowania sobie codziennej dawki kalorii (od 1200 do 2200), w postaci wybornych posiłków i przekąsek. Odbiorcy: • osoby, które chcą obniżyć swoje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i glukozy, • osoby cierpiące na cukrzycę, • wszyscy...
Opracowany przez zespół specjalistów w dziedzinie Atlas medycyny naturalnej podpowie Czytelnikowi, po jakie popularne naturalne metody leczenia może sięgnąć, by poprawić kondycję swojego organizmu. Poradnik zawiera informacje na temat terapii oddechem (Maria Kerth, psycholog, terapeuta), a także wiedzę z zakresu aromaterapii (Ewelina Pióro-Jabrucka, z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW oraz Polskiego Towarzystwa Aromaterapeutycznego) oraz ziołolecznictwa.
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Nowe, uzupełnione wydanie. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba, od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Esencja kuchni włoskiej, najlepsze i za razem sprawdzone przepisy teraz w jednej publikacji. Wydawcą książki jest czołowy wydawca włoskich książek kulinarnych – Food Editore. Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały wykonane w ich redakcyjnej kuchni i tam też zrobiono zdjęcia, ilustrując często krok po kroku sposób przygotowania potraw. Ta książka to absolutna klasyka kulinarna wydana w najwyższej jakości edytorskiej. Zawiera 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej, począwszy od przekąsek po desery. Dodatkowo zamieszczono w niej dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. To obszerne kompendium kulinarne wzbogacono też o poradnik gotowania krok po kroku, więc publikacja jest świetną pomocą dla wszystkich, któr...
Burak od dawien dawna należy do arsenału środków leczniczych wykorzystywanych w aptece natury. O wartości buraka ćwikłowego przesądza jego unikatowy skład: witaminy, potas, jod, żelazo, białka i błonnik. Prócz walorów smakowych zarówno korzeń, jak i liście tego CUD-WARZYWA mają liczne właściwości lecznicze. Burak jest prawdziwym naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Sok z buraka ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, nadmiaru cholesterolu, regeneruje również naczynia krwionośne. Zapobiega powstawaniu nowotworów, pozytywnie wpływa na pracę gruczołów płciowych, a także poprawia trawienie. Słowem, wzmacnia organizm. W książce znajduje się ponad 150 unikatowych przepisów i porad na wszystkie wskazane przez ro...
Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób. Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, więc nie ograniczaj się do tego, co znajdziesz w sklepach! Kreuj unikalne smaki, zbieraj rośliny wokół siebie, odkrywaj nowe połączenia! Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. Już nie musisz być skazany na mieszanki proponowane przez producentów. • Herbata lipowa z malinami i miodem • Karmelowa kawa z prażonych orzechów laskowych • Mrożona herbata pokrzywowo-miętowa na ochłodę •...
Książka zawiera zbiór inspirujących przepisów na sycące i wartościowe wegańskie dania. Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta oparta na produktach roślinnych wpływa dodatnio na nasze zdrowie i samopoczucie. Nierzadko jednak pojawiają się obawy dotyczące trudności wykonania wegańskich potraw. Książka Zielona kuchnia jednogarnkowa jest odpowiedzią na te wątpliwości. Dania jednogarnkowe słyną z prostoty i wygody w przygotowaniu, a dodatkowo pozawalają zaoszczędzić czas.
Aż trudno uwierzyć, ile pracy muszą włożyć pszczoły, byśmy mogli zjeść łyżeczkę miodu. A przecież dzięki tym małym owadom mamy nie tylko ów słodki przysmak, ale też inne niezwykle zdrowe produkty z propolisem na czele. W tej książce przytoczono wiele ciekawostek o pracy pszczół, dzięki którym każdy doceni ich wysiłek i lepiej zrozumie, ile im zawdzięczamy i jak ważne są dla całej przyrody. Jednak szczególnie wartościowe są szczegółowe wskazówki, dzięki którym każdy będzie umiał optymalnie wykorzystywać lecznicze działanie miodu, wosku i pyłku pszczelego oraz stosować i dawkować propolis i mleczko pszczele. Przydatne przy najczęstszych dolegliwościach będą zwłaszcza zamieszczone tu przepisy na środki z propolisem, które można w prosty s...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro