Czy wiesz, że do śmietników na całym świecie trafia 1.3 miliarda ton żywności rocznie? Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza mogą trafić na talerze.
Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu.
W książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów.
Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!
Autor | Sylwia Majcher |
Wydawnictwo | Buchmann / GW Foksal |
Rok wydania | 2018 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 192 |
Format | 19.0 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-280-5304-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788328053045 |
Waga | 908 g |
Wymiary | 200 x 250 x 22 mm |
Data premiery | 2018.03.14 |
Data pojawienia się | 2018.02.05 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
To książka dla każdego, nie trzeba być wybitnym w kuchni, żeby wykorzystać przepisy i triki polecane przez autora. Od dziś nie wyrzucam jedzenia! Kupiłam też na prezent, bo idea jest naprawdę ważna.
Wreszcie książka o niemarnowaniu jedzenia pisana z polskiej perspektywy. Przepisy proste do wykorzystania w każdym domu bez konieczności bycia kucharzem :) Polecam.
To książka dla każdego, nie trzeba być wybitnym w kuchni, żeby wykorzystać przepisy i triki polecane przez autora. Od dziś nie wyrzucam jedzenia! Kupiłam też na prezent, bo idea jest naprawdę ważna.
Zmiana codziennych nawyków może być prosta i przyjemna! Rozpocznij pozytywne dla siebie i środowiska zmiany w swoim życiu z ekoplanerem! Znajdziesz w nim cotygodniowe ekowyzwania na cały rok, dzięki którym metodą małych kroków systematycznie i efektywnie wprowadzisz dobre zmiany w duchu zero waste w swoim życiu. Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku pomoże stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian. W książce znajdziesz jeszcze wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy i ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole. Pełno tu także przepisów na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak g...
Praktyczny poradnik, jak uratować świat! Nowe wydanie pierwszej książki o zero waste w Polsce. Kiedy pierwszy raz usłyszałam o ludziach, którzy nie produkują śmieci, myślałam, że to albo wielkie oszustwo, albo morderczy wysiłek. Nic bardziej mylnego! Zero waste to droga do lepszego życia. To kupowanie na targach i w małych sklepikach świeżych produktów bez opakowań, u sprzedawców, którzy ze zdziwieniem odkładają na bok foliowe torebki. To półki, na których stoją tylko szklane opakowania, to smak i zapach bez sztucznych dodatków. Wreszcie – to czas spędzany wspólnie na aktywnościach, które okazują się lepszym prezentem dla najbliższych niż kolejny niepotrzebny przedmiot. Zero waste to frajda z tego, że ja sama mogę zrobić coś dobrego i wielkiego dla...
Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych? Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste! Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni. Wykorzystaj, nie marnuj! Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy. Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem. Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków. Omlet z resztkami warzyw. Jagna Niedzielska, szefowa kuchni i doradca kulinarny, odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak got...
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej. Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają naw...
Życie przybiera różne kolory. Nigdy nie jest czarno-białe, a czasami nawet potrafi zaskoczyć paletą barw. Kontynuacja książki Kiedy nadejdziesz, która bardzo poruszyła czytelniczki, wywołała emocje i nie pozwoliła o sobie zapomnieć. Ciąża Marii, która nosi dzieci Aleksandry, przebiega nie bez problemów. Komplikują się również stosunki obu bohaterek z ich mężami. Kiedy wychodzi na jaw tajemnica, nikt nie przypuszcza, że ujawnią się dużo bliższe stosunki pomiędzy paniami, aniżeli te wynikające jedynie z umowy. Dla dobra dzieci zarówno Aleksandra, jak i Maria muszą stawić czoło trudnościom. Czeka je długa droga do osiągnięcia emocjonalnej i finansowej stabilizacji. Obie próbują również zawalczyć o miłość. Czy jednak wystarczy im sił i determina...
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika Gotuję, nie marnuję, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. Kuchnia Sylwii Majcher jest różnorodna, więc nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym. W jej kuchni królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste. Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, aby przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci...
Sadzić. Zbierać. Nie marnować! Chcesz, by świat żył bardziej ekologicznie? Zacznij od siebie. I swojego ogrodu. Zasady zero waste są proste, w języku angielskim sprowadza się je do pięciu „r”: • refuse, czyli odmowa, • reduce, czyli ograniczanie, • reuse, czyli ponowne używanie, • recycle, czyli poddawanie recyklingowi, • rot, czyli kompostowanie. W praktyce ogrodniczej zasady zero waste także nie są skomplikowane. Co więcej, oszczędni ogrodnicy stosowali je od dawna, zanim zjawisko otrzymało nazwę. Michał Mazik doradza, jak robić to mądrze i efektywnie. Tak aby ogród był prawdziwym zielonym azylem, własnym kawałkiem dzikiej przyrody, ale też by gospodarować tym skrawkiem planety w sposób jak najbardziej dla niej przyjazny. Przy czym nie chodzi o to...
Cieszący się niesłabnącą popularnością cykl książeczek o Kici Koci został zapoczątkowany przez tytuł Kicia Kocia gotuje, i rozrósł się do dwudziestu siedmiu pozycji. Oprócz tego wydawnictwo może się pochwalić, iż Kicia Kocia została siostrzyczką – najmłodsi czytelnicy śledzą przygody jej brata Nunusia w kartonowych książkach z serii „Kicia Kocia i Nunuś”. W nowym wydaniu, z okazji 10 lecia serii „Kicia Kocia”, została odświeżona szata graficzna książeczek. Kicia Kocia z babcią przygotowują deser, a potem sprzątają. Śmieci w zależności od rodzaju powinny trafić do odpowiednich kubłów. Kicia Kocia dobrze wie, jakie ważne dla ludzi i zwierząt jest segregowanie śmieci. „Kicia Kocia” to seria książeczek, która opowiada o rezolutnej...
Ta książka to praktyczny poradnik jak mniej marnować. Możesz wyrzucać aż o 80 procent mniej rzeczy, wydawać mniej pieniędzy – i pełniej żyć! To także refleksja nad tym, w jaki sposób można zacząć działać na rzecz środowiska i – podobnie jak autorka – przestawić się z maksymalizmu na minimalizm, odbywając w przeciwną stronę drogę opisywaną przez znane powiedzenie „od zera do bohatera”. Nie, autorka wcale nie dorastała w rodzinie hipisów i przez większość życia nie interesowała się środowiskiem naturalnym. Próbowała znaleźć szczęście tam gdzie wszyscy. Sądziła, że jego źródłem mogą być pieniądze, władza, status społeczny. Niestety, sukces mierzony takimi kategoriami nie przyniósł jej tego, czego oczekiwała. Znalazła szczęśc...
Nowość Marty Dymek! Obłędnie smaczne dowody, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz. I że można gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami i możliwościami. Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy...
Wszystko, co chcesz wiedzieć o ekologicznym stylu życia! Czy masz czasami wrażenie, że wokół ciebie panuje wieczny bałagan i część przedmiotów, które cię otaczają, są zbędne? Czy znasz to poczucie winy, gdy po rodzinnym obiedzie zostaje mnóstwo resztek, które lądują w koszu? Styl życia Zero Waste to praktyczny poradnik, który podpowie, co zrobić, aby żyć oszczędniej, produkować mniej odpadów, nie tracąc na wygodzie i zyskując przy tym więcej czasu na cieszenie się życiem! Amy Korst, która ekologiczny styl życia opanowała do perfekcji, radzi, jak ograniczyć produkcję śmieci w każdym pomieszczeniu w domu, pracy, samochodzie, a także w podróży. Dzięki tej książce dowiesz się: • Jak krok po kroku wprowadzać zmiany w swoim otoczeniu, aby wyrobi...
Epicka opowieść o ludziach żyjących w latach siedemdziesiątych, epoce zmian wartości i nowego spojrzenia na świat. To kolejne pokolenie bohaterów uwielbianej sagi Prawda zapisana w popiołach. Po euforii związanej z podpisaniem porozumień sierpniowych i powstaniem Solidarności nadchodzi ponura i trudna rzeczywistość. Polski rząd wprowadza reglamentację towarów, sklepy świecą pustkami, a premierem zostaje generał Wojciech Jaruzelski. Atmosfera roku 1981 sprawia, że niektórzy poważnie rozważają ucieczkę z Polski, zanim dojdzie do najgorszego. W grudniu zostaje ogłoszony stan wojenny, który wiele zmienia w życiu bohaterów. Dochodzi do aresztowań, a kraj pogrąża się w coraz większym chaosie, zaś marzenia o wolnej Polsce pękają jak bańka mydlana. Bez wzglę...
Na straganie w pudełku leży samotny banan. Jest jeden i nie wygląda już doskonale. Nikt nie chce go kupić. Czy trafi na śmietnik? „Składam słowa”, pierwszy poziom serii „Czytam sobie”, to wspaniały początek nauki czytania. Proste i zabawne historie są dziełem wybitnych polskich autorów. Opowiadania napisane są krótkimi zdaniami. Bardzo duża czcionka ułatwia czytanie, a zamieszczone po bokach stron wyrazy w ramkach służą do ćwiczenia głoskowania. Ilustracje najlepszych polskich twórców są harmonijnym uzupełnieniem czytanego tekstu. Forma książek zgodna jest z zaleceniami metodyków.
Rola ekologii staje się coraz ważniejsza w naszym życiu. Nie ma lepszego sposobu, aby pomóc przyrodzie, jak już od najmłodszych lat uczyć dzieci zachowania proekologicznego. Dzięki temu w przyszłości każdy z nas może stać się ekobohaterem. W książce Jestem eko znalazła się potężna dawka wiedzy ekologicznej w dynamicznej i interesującej dla dzieci formie: ciekawostki, wyzwania, doświadczenia, porady. Poruszane w książce tematy to między innymi: oszczędzanie wody, recykling, niemarnowanie żywności, ograniczanie zakupów, globalne ocieplenie, smog. Przewodnikami po świecie ekologii są planeta Ziemia oraz rodzeństwo – chłopiec i dziewczynka z którymi z łatwością utożsami się czytelnik w wspólnie pokonają drogę do stania się ekobohaterem. Autorką ks...
Zmiana codziennych nawyków może być prosta i przyjemna! Rozpocznij pozytywne dla siebie i środowiska zmiany w swoim życiu z EKOplanerem. Znajdziesz w nim cotygodniowe eko wyzwania na cały rok, dzięki którym metodą małych kroków systematycznie i efektywnie wprowadzisz dobre zmiany w duchu zero waste w swoim życiu. Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku pomoże stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian. W książce znajdziesz jeszcze wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy i ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole. Pełno tu także przepisów na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak g...
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika Gotuję, nie marnuję, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. Kuchnia Sylwii Majcher jest różnorodna, więc nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym. W jej kuchni królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste. Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, aby przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci...
Zmiana codziennych nawyków może być prosta i przyjemna! Rozpocznij pozytywne dla siebie i środowiska zmiany w swoim życiu z ekoplanerem! Znajdziesz w nim cotygodniowe ekowyzwania na cały rok, dzięki którym metodą małych kroków systematycznie i efektywnie wprowadzisz dobre zmiany w duchu zero waste w swoim życiu. Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku pomoże stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian. W książce znajdziesz jeszcze wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy i ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole. Pełno tu także przepisów na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak g...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro