Bestseller „New York Timesa”! Serial na Netflixie!
Opanuj sztukę gotowania z jakichkolwiek produktów, gdziekolwiek jesteś, nawet bez przepisu, i odkryj sekret czterech składników.
Już nigdy nie będziesz kurczowo trzymać się przepisu ani zazdrościć kucharzom, którzy potrafią ugotować coś z niczego! Przełomowa metoda czterech składników pozwala improwizować w kuchni dzięki prostej formule – o smaku decydują cztery kluczowe elementy:
• sól, która wzmacnia smak,
• tłuszcz, który nadaje wyrazistość,
• kwas, który równoważy,
• ciepło, które decyduje o konsystencji jedzenia.
Dzięki tej książce rozwiniesz intuicję kulinarną, nauczysz się ufać swojemu podniebieniu i osiągniesz mistrzostwo w gotowaniu. Zrozumiesz też, że to nie przepisy sprawiają, że jedzenie jest naprawdę smaczne.
Samin Nosrat – genialna szefowa kuchni z doświadczeniem w pracy w najlepszych restauracjach. Stawia na radość i spontaniczność w gotowaniu. Jej prosta, ale rewolucyjna metoda inspiruje nowe pokolenie kucharzy i zmienia sposób myślenia o jedzeniu.
Autor | Samin Nosrat |
Wydawnictwo | Znak |
Rok wydania | 2020 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 488 |
Format | 18.5 x 23.2 cm |
Numer ISBN | 978-83-240-7037-4 |
Kod paskowy (EAN) | 9788324070374 |
Wymiary | 185 x 232 mm |
Data premiery | 2020.02.26 |
Data pojawienia się | 2019.12.11 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
"Salt, Fat, Acid, Heat" zdecydowanie wyróżnia się na tle wielu podobnych tematycznie publikacji. Nie jest to zwyczajna książka kucharska. Autorka snuje w niej fascynującą opowieść pełną kulinarnej wiedzy, trafnych oraz praktycznych wskazówek i czyni to z bystrością oraz humorem. To publikacja, która uczy gotować dzięki zrozumieniu podstaw sztuki kulinarnej, a nie jedynie poprzez dokładne odtwarzanie przepisów na poszczególne potrawy. Samin Nosrat przedstawia w niej gotowanie w ujęciu "czterech składników" - metody, którą opracowała na podstawie własnych wieloletnich obserwacji oraz praktycznych działań. Według autorki, o kulinarnym sukcesie decyduje prosta formuła - wystarczy dodać odpowiednią ilość soli we właściwym momencie, wybrać optymalne źródło tłuszczu, zbalansować składniki kwasem, a następnie dostosować źródło, czas i natężenie ciepła. Znajomość tych czterech kluczowych elementów pozwoli nam improwizować w kuchni, lepiej wykorzystywać składniki, ufać swojemu podniebieniu, tworzyć pyszne potrawy oraz odkrywać nowe, niepowtarzalne połączenia smakowe.
Książka "Salt, Fat, Acid, Heat" składa się z dwóch części. Pierwszą z nich tworzą cztery teoretyczne rozdziały poświęcone podstawowej wiedzy kulinarnej w ujęciu metody czterech składników. Druga część z kolei to zbiór przepisów, m.in. na sałatki, sosy, zupy, ryby, mięsa, warzywa, ciasta oraz słodycze. Książkę uzupełniają piękne, kolorowe ilustracje wykonane przez Wendy MacNaughton.
"Salt, Fat, Acid, Heat" to prawdziwa perełka wśród książek i poradników kulinarnych. Świetna publikacja zarówno dla laików, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. Polecam.