Księgarnia internetowa Bonito.pl - Radość z czytania
Książka Serniki słodkie i wytrawne
Renata Czelny-Kawa
Świętujemy 12. urodziny!
Księgarnia » Kulinaria » Desery i wypieki » Serniki słodkie i wytrawne

Serniki słodkie i wytrawne

Nasza cena:
28,73 zł (zawiera rabat 28 %)
Serniki słodkie i wytrawne - Dodaj do koszyka
Cena rynkowa: 39,90 zł (oszczędzasz 11,17 zł)
Autor: 

Renata Czelny-Kawa

Wydawnictwo: Psychoskok
Rok wydania:2017
Oprawa:twarda
Liczba stron:128
Format:16.5x23.5 cm
Numer ISBN:978-83-7900-717-2
Kod paskowy (EAN):9788379007172
Dostępność: pozycja dostępna (52 egz.)
Wysyłka
RuchOdbiór w kiosku RUCHu 3,99 zł
wysyłka jeszcze dzisiaj
PocztaPoczta Polska od 4,99 zł
wysyłka jeszcze dzisiaj
PaczkomatyPaczkomaty 7,99 zł
wysyłka jeszcze dzisiaj
KurierKurier 9,99 zł
wysyłka jeszcze dzisiaj
Bezpłatny odbiór osobisty w punkcie:
Katowice
ul. Staromiejska 6 50 m od Rynku
do odbioru jeszcze dzisiaj (5 egz. na miejscu)
Kraków
al. Daszyńskiego 8 blisko Hali Targowej
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Batorego 15B przecznica od ul. Karmelickiej
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Kalwaryjska 67 250 m od ronda Matecznego
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. M. Dąbrowskiej 17A 50 m od CH Czyżyny
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Pawia 34 naprzeciwko Galerii Krakowskiej
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Pilotów 2E 300 m od ronda Młyńskiego
do odbioru jeszcze dzisiaj
Łódź
ul. Piotrkowska 193 200 m od Politechniki Łódzkiej
do odbioru w następny dzień roboczy
Poznań
ul. Święty Marcin 47 250 m od Zamku Cesarskiego
do odbioru w następny dzień roboczy
Rzeszów
ul. Jana III Sobieskiego 2D/2 300 m od Galerii Rzeszów
do odbioru w następny dzień roboczy
Warszawa
al. KEN 51 skrzyżowanie z ul. Płaskowickiej
do odbioru w następny dzień roboczy
al. KEN 88 Ursynów - metro Stokłosy
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Chmielna 4 50 metrów od ul. Nowy Świat
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Czapelska 48 200 m od ronda Wiatraczna
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Pańska 96 300 m od ronda Daszyńskiego
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Stawki 8 450 m od CH Arkadia
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Wspólna 27 przecznica Marszałkowskiej
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Żeromskiego 1 przy stacji metra Słodowiec
do odbioru w następny dzień roboczy
Wrocław
ul. ks. Piotra Skargi 22 200 m od Galerii Dominikańskiej
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Plac Grunwaldzki 25 w budynku Grunwaldzki Center
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Ruska 2 przy Placu Solnym
do odbioru w następny dzień roboczy
Zamów przez telefon! (od poniedziałku do piątku):
Telefon12 210 09 02 (linia czynna w godzinach 8.00–20.00)

Serniki słodkie i wytrawne – opis wydawcy

W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem. Do wyboru i do koloru!

Autorka wychodzi naprzeciw piekącym serniki. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, zbawienne zapewne okażą się rady autorki zebrane w krótkie „sernikowe ABC” na końcu książki.

Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.

FacebookTwitter
Serniki słodkie i wytrawne - Dodaj do schowka
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
Data ukazania się w księgarni: 2017.02.20
Recenzja
Opinie czytelników o „Serniki słodkie i wytrawne”
Średnia ocena: 5,0 na bazie 5 ocen z 5 opiniiOcenaOcenaOcenaOcenaOcena
Autor: Zacisze Lenki, data: 28.12.2017 19:26, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Serniki słodkie i wytrawne

U nas w rodzinie na każde święta i ważne wydarzenia obowiązkowo musi być sernik. Niekiedy podajemy go w wersji odchudzonej - bez lukru i żadnej polewy, bo w rodzinie są cukrzycy. Przyznam, że jeszcze nie próbowaliśmy wersji wytrawnej, ale wszystko przed nami.

Aż trudno uwierzyć, że książka jest debiutem autorki, dzięki któremu odkryła ona kolejną swoją pasję - fotografowanie (wszystkie zdjęcia są autorstwa Pani Renaty). Przepisy są bardzo dokładnie podane w następujący sposób: spód, wierzch, masa twarogowa i opis wykonania poszczególnych części. Nie mogło zabraknąć ulubionego przepisu na sernik Babci autorki.

„To właśnie jej - mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie.”

Publikacja zawiera od prostych przepisów po wyrafinowane smaki np. sernik ananasowo-mandarynkowy, z pistacjami i limonkowym lukrem czy sernik dyniowo-imbirowy. Najbardziej jednak zaskoczył mnie przepis na sernik brokułowy na zimno. Pod koniec książki autorka zamieściła cenne rady, dzięki którym sernik będzie udany.

Przepisy przeplatane są wspomnieniami autorki z dzieciństwa oraz fotografiami rodzinnymi.

"Zamykam oczy i nadal widzę...
... biały kredens w kuchni, pamiątkowy duży zegar, okrągły drewniany stół, który nigdy nas wszystkich nie mógł pomieścić, pędy dzikiej róży prawie pukające do sypialnianych okiennic. Są stosiki niezliczonych haftowanych serwetek i makatek. W sieni stoi stary kufer, w sypialni Prababci wiekowa maszyna do szycia. Każda rzecz była wyjątkowa, jedyna w swoim rodzaju."

Cudowny zapach pieczenia roznoszący się po całym domu to także jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa. Dzięki Pani Renacie będę miała wiele okazji poznawania nowych smaków.
Autor: Justyna Gul (Qultura słowa), data: 05.07.2017 16:48, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Smak sernika

Myśląc o nim, wyobrażamy sobie biały puch, delikatność, wyrafinowaną prostotę i niebiański smak. Niezależnie od tego, czy jest serwowany z rodzynkami, truskawkowym musem, czy podawany w pięciogwiazdkowej restauracji czy w domowym zaciszu, potrafi zwabić swoim zapachem wszystkich, potrafi uwieść i uzależnić. Mowa oczywiście o serniku, czyli najbardziej szlachetnym z ciast.
Sernik to ciasto, którego wykonania wiele osób unika będąc przekonanym, że nie dysponuje wystarczającymi umiejętnościami. Być może również tradycyjny sernik, choć niezwykle smaczny i lubiany, został wyparty przez inne ciasta – przekładane kremami oraz podawane z owocami. Jak odświeżyć wspomnienia o serniku, który znamy z lat dziecinnych? Jak zachwycić rodzinę i znajomych jego nowym wcieleniem? Na to pytanie odpowiedź niesie zbiór przepisów na serniki, autorstwa Renaty Czelny-Kawa. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Psychoskok książka kucharska, pt. „Serniki słodkie i wytrawne” to wyjątkowa okazja, by przenieść się do pełnego serników nieba, by nauczyć się przygotowywać wszystkie te specjały, a także tworzyć różnego rodzaju wariacje na ich temat. Po książkę sięgnąć mogą zarówno osoby biegłe w sztuce wypieków, jak i dopiero stawiające w kuchni swoje pierwsze kroki.
Autorka zgromadziła na stronach książki wiele przepisów na serniki, zarówno w ich słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie. Wśród tych pierwszych, autorka dzieli się przepisem na serniki słodkie pieczone, jak choćby sernik waniliowy na czekoladowym spodzie, sernik pistacjowy, czy – mój faworyt – sernik amaretto. Znajdziemy tu również przepis na sernik cytrusowy, sernik „Makowa Figa”, sernik retro z musem śliwkowym i porzeczką oraz sernik świąteczny z żurawiną. Wśród serników słodkich na zimno, autorka wymienia między innymi rewelacyjny sternik tiramisu oraz sernik limonowy na zimno z galaretką.
Zwolenników serników w ich wytrawnej wersji zachwyci z pewnością sernik brokułowy na zimno, ryżowy sernik kalafiorowy z wędzonym łososiem i imbirem oraz sernik ze szpinakiem, dynią i suszonymi pomidorami. Przepisy na wszystkie te serniki opatrzone są kolorowymi zdjęciami, które jeszcze podsycają nasz apetyt zarówno na ich wykonanie, jak i na zjedzenie.
Mimo licznych przepisów na różne rodzaje przepisów, pozycja autorstwa Renaty Czelny-Kawa nie jest jednak tradycyjną książką kucharską. Znajdziemy tu również wspomnienia z sielskiego i pachnącego sernikiem dzieciństwa, historię założenia bloga Raj dla podniebienia oraz … tajemnicę jednej z rodzinnych fotografii. Autorka dzieli się z nami również cennymi radami dotyczącymi istotnych dla udanego wypieku sernika zasad. Stworzyła ona nie tylko książkę kucharską, ale dzięki powrotom do przeszłości, również i my mamy szansę wspomnieć swoje dzieciństwo i – być może – również smak sernika pieczonego przez babcię. Smak, który mamy szanse odnaleźć w przepisach Renaty Czelny-Kawa.
Autor: Sabina, data: 29.06.2017 11:05, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

sernikowe wariacje

Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.
Autor: Agata Marcol, data: 12.04.2017 08:15, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Pysze

Brzmi pysznie? A to jeszcze nie wszystko. Oprócz autorskich, niecodziennych przepisów na serniki, autorka w krótkich, osobistych rozdziałach daje się poznać swojemu Czytelnikowi. Śledzimy jej pierwsze kroki w kuchni, fascynację babcinym sernikiem, który dał początek jej całej kulinarnej przygodzie, poznajemy ważne osoby i ważne miejsce w jej życiu, jej pasje i zamiłowania. W ostatnim rozdziale autorka zdradza swoje sekrety i wskazówki na upieczenie udanego sernika, takie krótkie „abc”, które pozwoli nawet niezbyt doświadczonemu w pieczeniu zrobić pyszny sernik. To jak? Piszecie się na taką lekturę?
Autor: Krysia, data: 07.04.2017 12:21, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Interesujące przepisy

Nigdy nie słyszałam o sernikach z brokułem, łososiem czy na przykład z chilli, a tym bardziej takich nie konsumowałam. Z wielką przyjemnością na pewno kiedyś pokuszę się o zrobienie takiego bardziej wyrafinowanego ciacha, jednak tym razem realizację przepisów autorki książki rozpoczęłam od tych najbardziej tradycyjnych serników. Zrobiłam na razie dwa, ale wyszły... no prawie tak samo jak na zdjęciu. Serniki to najpyszniejsze cista na świecie.
Świetna książka polecam.
Klienci, którzy kupili Serniki słodkie i wytrawne, wybrali również:
Uroczysko Magdalena Kordel
Uroczysko
Magdalena Kordel, 22,69
Smaki Dzieciństwa Mateusz Gessler
Smaki Dzieciństwa
Mateusz Gessler, 16,79
Moje wypieki. Całkiem nowe przepisy Dorota Świątkowska
Moje wypieki. Całkiem nowe przepisy
Dorota Świątkowska, 45,49
Przepisy diety ketogenicznej Bruce Fife
Przepisy diety ketogenicznej
Bruce Fife, 32,11
Zdrowe desery i wypieki Henrietta Inman
Zdrowe desery i wypieki
Henrietta Inman, 31,20
Tradycyjna kuchnia gruzińska Jelena Kiładze
Tradycyjna kuchnia gruzińska
Jelena Kiładze, 25,94
Sezonowe warzywo Dominika Wójciak
Sezonowe warzywo
Dominika Wójciak, 42,19
Powrót do starego domu Ilona Gołębiewska
Powrót do starego domu
Ilona Gołębiewska, 25,94
Smakowite drzewa Małgorzata Kalemba-Dróżdż
Smakowite drzewa
Małgorzata Kalemba-Dróżdż, 32,44
Inny świat Gustaw Herling-Grudziński
Inny świat
Gustaw Herling-Grudziński, 22,69
Charlie i Lola. Naprawdę niedobrze się czuję Lauren Child
Charlie i Lola. Naprawdę niedobrze się czuję
Lauren Child, 14,30
Charlie i Lola: Najbardziej na całym świecie lubię śnieg Lauren Child
Charlie i Lola: Najbardziej na całym świecie lubię śnieg
Lauren Child, 14,30
Boże igrzysko. Historia Polski Norman Davies
Boże igrzysko. Historia Polski
Norman Davies, 77,94
Cukierku, ty łobuzie! Waldemar Cichoń
Cukierku, ty łobuzie!
Waldemar Cichoń, 16,25
Kuchnia śląska Marek Szołtysek
Kuchnia śląska
Marek Szołtysek, 34,86
Szczęśliwe Garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka Beata Pawlikowska
Szczęśliwe Garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka
Beata Pawlikowska, 12,99
Wyszukiwarka
Wpisz tytuł, autora lub wydawcę
tylko w dostępnych
tylko z wyprzedaży
Skorzystaj z 55% rabatu na wybrane pozycje Wydawnictwa Noir sur Blanc!
Ostatnio oglądane
KSerniki słodkie i wytrawne
KNieodnaleziona
KSpod zamarzniętych powiek
KKurtyka. Sztuka wolności
KSkazy na pancerzach. Czarne ...
KNa skraju załamania
KSztuka obsługi penisa
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Gry - 98
Sprawdź szczegółowe koszty dostawy...
Bonito.pl Instagram
PayU
Sprawdź szczegółowe koszty dostawy...
© 2006-2018 Bonito.pl  Polityka prywatności i plików cookies Tania książka, tania księgarnia, książki dla dzieci i dla dorosłych Bestsellery