Poznaj chwasty, które mijasz w parku, lesie i na łące. Przekonaj się, jak wiele mogą wnieść do twojej kuchni.
Nawłoć, koniczyna, chaber to z pozoru pospolite chwasty. Czy zastanawiałeś się kiedyś, co by się stało, gdyby trafiły do twojej sałatki, lunchu i kolacji? Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo.
Przekonaj się, że chwasty smakują wspaniale i nawet w prostych potrawach wyglądają bosko.
Dowiedz się, jak smakuje:
• pieczona gruszka z macierzanką pod orkiszową kruszonką,
• marynowana czereśnia z rumiankiem,
• szampan z kwiatów,
• ocet z porzeczek z płatkami róży.
Odkryj kulinarny potencjał prostych potrawa na bazie chwastów.
Autor | Piotr Ciemny |
Wydawnictwo | Znak |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 240 |
Format | 15.0 x 20.0 cm |
Numer ISBN | 9788324073788 |
Kod paskowy (EAN) | 9788324073788 |
Data premiery | 2021.05.19 |
Data pojawienia się | 2021.04.12 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Świetnie przełożona wiedza teoretyczna w praktyczną, mój spacer zamienił się teraz w wielkie szukanie dzikiego jedzenia!
Świetnie przełożona wiedza teoretyczna w praktyczną, mój spacer zamienił się teraz w wielkie szukanie dzikiego jedzenia!
Odkryj moc dzikich ziół i niezwykłe właściwości zwykłych roślin. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby o każdej porze roku zbierać dary natury, które wykorzystasz w swojej kuchni! Przygotuj wykwintne dania z tanich oraz łatwo dostępnych roślin, a także dowiedz się: • jak poszukiwać dzikich ziół; • z których chwastów można przygotować sezonowy napar; • które rośliny dostępne są przez cały rok; • czy niedojrzałe owoce i kapary można wykorzystać podczas gotowania; • które dary natury mają właściwości lecznicze i pomogą ci zadbać o zdrowie przez cały rok. W książce Piotra Ciemnego znajdziesz nie tylko pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, ale także przydatne opisy roślin. Dzięki niej odkryjesz tajniki pracy prawdziwego zielarz...
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec b...
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek - wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury. Dzięki tej książce przygotujesz: • drożdżowy chleb orkiszowy na liściach łopianu, • marmoladę z dzikiej forsycji, • surówkę z liśćmi lipy, • leśny dżin z jałowca, • pokrzywowe kluseczki i ponad 100 innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko ciebie. Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksper...
Od dziecka przesadzam i rozsiewam rośliny. Z czasem zostałem biologiem, później też projektantem ogrodów. Mam własny wielki ogród – poligon, na którym wcielam swoje idee w życie. Bardzo chciałbym dzięki tej książce zarazić was moją pasją. Pionierski na polskim rynku poradnik napisany z perspektywy praktyka, naukowca i entuzjasty ochrony bioróżnorodności. Autor opowiada w nim, czym jest dziki ogród i dlaczego warto go założyć, ile gatunków może zmieścić oraz co powinniśmy wiedzieć, zanim zaczniemy go planować. Zostało tu opisanych kilkaset gatunków roślin, które mogą pojawić się w dzikim ogrodzie: kwiatów, drzew, krzewów czy pnączy. Poza tym dowiemy, jak wędrują rośliny, jak sadzić drzewa i się nimi opiekować, jak tworzyć żywopłoty, a tak...
Gotowanie to wieczna przygoda! A gotowanie z produktów, których zwykle w swojej kuchni używa Małgorzata Kalemba-Drożdż, to przygoda niebanalna! W naszych ogrodach kryje się nieprzebrane bogactwo smaków. Pyszne rośliny, nieraz pogardzane lub niepodejrzewane o to, że są jadalne, rosną przecież tuż obok nas! Szczaw, mirabelki, zielone pomidory, niedojrzałe orzechy, rośliny ozdobne, owoce rzodkiewki, natka marchewki, czosnek niedźwiedzi, chmiel, topinambur i fiołki. Autorka wyczarowała z nich 237 przepisów. Interesujące smaki, oryginalne struktury i zdrowotne właściwości zaskoczą i oczarują każdego, kto ceni wartościowe i smaczne potrawy. Tartaletki z musem czekoladowo-śliwkowym i konfiturą szczawiową. Wino z mirabelek. Chutney z zielonych orzechów. Smażone łu...
Łąka to skarbnica leczniczych preparatów i naturalnych kosmetyków. W tym przewodniku znajdziesz przepisy na: • proste mikstury wzmacniające zdrowie • eliksiry poprawiające urodę • mieszanki budujące odporność. Czy wiesz, że rośliny, które spotykasz podczas spaceru w parku, lesie czy na łące, mają życiodajną moc? Poznaj właściwości macierzanki, jasnoty, lebiodki, a nawet zwykłej paproci. Samodzielnie przygotuj naturalne i skuteczne toniki, maści, maceraty, nalewki i wywary. Wszystko bez sztucznych aromatów, konserwantów i chemicznych wypełniaczy. Zadbaj o dobrostan swojego ciała i ducha - zwolnij i odkryj moc polskiej łąki. Pomóż swojemu organizmowi odzyskać wewnętrzną harmonię, a przy okazji dowiedz się, kiedy szeptuchy nosiły wianki z bluszczyku...
Zielnik dla każdego, czyli opis ziół wykorzystywanych w leczeniu domowym wraz z praktycznym zastosowaniem. Zioła i ich tajemnice. Moc niektórych z nich zdradził Ludwik Kondratowicz w tomie Chatka w lesie. Wiele odkrywa jeszcze do dziś nimb tajemnicy. Przez wieki stosowane instynktownie. Człowiek wybierał te rośliny, które łagodziły jego cierpienia lub przywracały mu zdrowie. Rośliny, które wykazywały jakieś silniejsze działanie fizjologiczne, np. przeczyszczające, wymiotne czy moczopędne, spożywał tylko w wypadkach chorobowych, czyli stosował jako leki. Inne dodawał do swojego codziennego żywienia jak przyprawy. Z czasem niektórym nadawał tajemną moc. Takie postępowanie było zapewne wynikiem naśladowania zwierząt, które w okresie niemocy wybierały spośr...
Tym, co odróżnia ten album od innych publikacji z zakresu zielarstwa, jest przede wszystkim profesjonalna, przygotowana specjalnie dla tej książki, realistyczna dokumentacja fotograficzna, która w postaci plansz prezentuje całą roślinę i wszystkie jej części. Plansze zajmują lewą stronę każdej rozkładówki, po prawej stronie towarzyszy im rozbudowany opis. Album szczegółowo prezentuje 100 roślin leczniczych, opisując przypisywane roślinom od wieków dobroczynne właściwości, potwierdzane współcześnie przez naukowców, w rzetelny sposób łącząc wiedzę botaniczną, biochemiczną i medyczną. Ważną częścią opisu zastosowań każdej rośliny są instrukcje i receptury, które pozwalają samodzielnie przygotować bezpieczne specyfiki z ziół: napary, wywary,...
Trzeba być szaleńcem, żeby jeść to, co zerwie się na łące lub w lesie? Wcale nie! Wystarczy chęć odkrywania nowych smaków, korzystania z rad popartych wiedzą i odrobina kulinarnej fantazji. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak bezpiecznie znaleźć, zbierać i przyrządzić to, co rośnie wokół nas. Wcale nie musisz mieszkać na wsi, żeby zostać zbieraczem dzikich roślin. Dowiedz się, jak w wielkim mieście zdobyć rośliny wolne od zanieczyszczeń. Poznaj dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów. Wiedza tajemna? Szamańskie zwyczaje? Magiczne praktyki? Oczywiście, ale poparte naukową wiedzą!
Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu. Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku...
Nie sposób go z nikim pomylić, choć jest podobny i zarazem niepodobny do reszty ludzkości. Ma własny słownik i doskonale wie, co jest dobre, a co złe. Paszport radziecki przechowuje jako najcenniejszy skarb. Homo sovieticus. Nie umarł wraz z upadkiem imperium, za to musiał stawić czoła nowej rzeczywistości, gdy wbrew przewidywaniom Marksa po socjalizmie nastąpił kapitalizm, ojczyznę zastąpił supermarket, a władzę przejęli handlarze i cinkciarze. Wiecznie żywy, chętnie opowiada o swoich bohaterach i męczennikach, o nadziejach i rozczarowaniach, o złości, frustracji i zderzeniu z rzeczywistością. To z tych opowieści, domowych i osobistych składa się nowa niezwykła książka wybitnej białoruskiej autorki, wymienianej w gronie kandydatów do Nagrody Nobla. Swiet...
Z roku na rok liczba chorych na boreliozę rośnie! Sprawdź, czy Ty lub Twoi bliscy jesteście w grupie podwyższonego ryzyka. A może już na nią cierpisz? W tym kompleksowym poradniku, ceniony naturopata i homeopata, wyjaśnia, czym jest choroba z Lyme, jakie badania należy wykonać, aby poprawnie ją zdiagnozować oraz w jaki sposób odpowiednio zabezpieczać się przed zachorowaniem. Opierając się na badaniach naukowych oraz bogatym doświadczeniu w pomocy chorym na boreliozę, Autor opisuje również terapie naturalne proponowane przez medycynę alternatywną np. leki homeopatyczne, srebro koloidalne, refleksoterapię, zioła i aromaterapię, czy esencje kwiatowe dr. Bacha. Zwalcz boreliozę naturalnie!
Odkryj moc dzikich ziół i niezwykłe właściwości zwykłych roślin. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby o każdej porze roku zbierać dary natury, które wykorzystasz w swojej kuchni! Przygotuj wykwintne dania z tanich oraz łatwo dostępnych roślin, a także dowiedz się: • jak poszukiwać dzikich ziół; • z których chwastów można przygotować sezonowy napar; • które rośliny dostępne są przez cały rok; • czy niedojrzałe owoce i kapary można wykorzystać podczas gotowania; • które dary natury mają właściwości lecznicze i pomogą ci zadbać o zdrowie przez cały rok. W książce Piotra Ciemnego znajdziesz nie tylko pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, ale także przydatne opisy roślin. Dzięki niej odkryjesz tajniki pracy prawdziwego zielarz...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro