Księgarnia internetowa Bonito.pl - Radość z czytania
Mamy dla Ciebie apkę! Pobierz z:
Książka Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewod...
Sergei Boutenko
Świeże, wiosenne rabaty od Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego!
Księgarnia » Poradniki » Diety i zdrowe odżywianie » Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów

Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów

Nasza cena:
34,93 zł (zawiera rabat 30 %) (pozycja niedostępna)
Cena rynkowa: 49,90 zł (oszczędzasz 14,97 zł)
Autor: 

Sergei Boutenko

Wydawnictwo: Vivante
Rok wydania:2016
Oprawa:miękka ze skrzydełkami
Liczba stron:272
Format:14.5x20.5 cm
Numer ISBN:978-83-65442-46-8
Kod paskowy (EAN):9788365442468
Waga:444 g
Dostępność: pozycja niedostępna (ostatnio dostępna: 11.01.2021 10:15)
Jeśli chcesz dostać powiadomienie, gdy pozycja będzie dostępna, podaj swój e-mail:
E-Mail:

Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów – opis wydawcy

Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja!

Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polnych ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend "zero waste".

W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin oraz etykietę ich zbierania. Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle, sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący świat flory łąk, lasów i trawników. Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi.

Zainspiruj się poszukiwaniami Siergeja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia!

Kiedy Siergei Boutenko miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki kilkukrotnie doświadczyli głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu utrzymania się przy życiu. Spożywanie takiej żywności przez 6 miesięcy poprawiło zdrowie całej rodziny i pomogło z sukcesem zakończyć wyprawę. Umiejętności zdobyte podczas tej wyprawy zainspirowały Siergeja do dalszego wprowadzania dzikich roślin do codziennej diety.

Z chęcią dzieli się on swoją wiedzą i wiele podróżuje po całym świecie, prowadząc seminaria na temat zbierania dzikich roślin i zdrowego stylu życia. Prowadzi również stronę internetową, udziela się w mediach społecznościowych oraz stworzył pierwszą aplikację dotyczącą dzikich roślin jadalnych.

FacebookTwitter
Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów - Dodaj do schowka
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
Data ukazania się w księgarni: 2016.08.24
Recenzja
Opinie czytelników o „Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów”
Średnia ocena: 5,0 na bazie 2 ocen z 2 opiniiOcenaOcenaOcenaOcenaOcena
Autor: Sheti, data: 13.10.2016 20:45, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Zbieractwo

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele darów oferuje nam nasza planeta – i myślę, że nie jestem jedyna. Jakby nie patrzeć, człowiek pierwotny nie miał możliwości takich jak my mamy dzisiaj – nie mógł iść do supermarketu i przebierać w produktach wszelkiego rodzaju. Sam musiał znaleźć swoje pożywienie, praktykował zbieractwo, choć nie miał wiedzy o tym, które rośliny mogą mu się przysłużyć, a które zaszkodzić. Oczywiście to czysta metoda błędów i doświadczeń, która w dzisiejszych czasach nie jest już tak popularna. Przez miliony lat ewolucji wiele się zmieniło, a my mamy ułatwione zadanie – wiemy, która gatunku roślin są jadalne, a które trujące. Choć biorąc pod uwagę, jak wiele z nich jest jeszcze niepoznanych, czasami i tak należy zachować ostrożność.

Autor książki "Dzika spiżarnia", Sergei Boutenko, doświadczył zbieractwa już we wczesnych latach swojego życia, kiedy to wraz z rodziną wybrali się w daleką podróż, a źle obliczyli ilość prowiantu. Jednak jego matka była kobieta bardzo sprytną i zaradną, z łatwością wykarmiła całą rodzinę tym, co po drodze oferowała Ziemia. Sergei do tej pory nie stroni od praktykowania takiego sposobu zdobywania pożywienia. W swojej książce pokazuje nawet swoje własne zdjęcia z takich wypraw i trzeba przyznać, że jego zbiory są naprawdę okazałe! Aż samemu ma się ochotę iść na spacer, wziąć kosz pod pachę, wrócić do domu z pełnym i zamknąć się w kuchni na jakiś czas, aby przyrządzić coś naturalnego i w pełni oryginalnego.

Książka jest oczywiście przepięknie wydana i ma doskonałą formę! Pierwsze rozdziały to głównie wskazówki autora, jego przygoda ze zbieractwem i ogólne podstawy, konieczne do poznania przy zbieraniu dzikich roślin. Drugi rozdział koncentruje się na tym, co najważniejsze. Jest to spis prezentujący wiele jadalnych roślin, które można spotkać przede wszystkim w Ameryce, ale nie tylko, bowiem są to również gatunki spotykane w Europie, Australii czy nawet Islandii. Każdy taki opis składa się z tych samych elementów – nazwy zwyczajowej, wymienienia części jadalnych, informacji o smaku, wyglądzie i wykorzystaniu. Ale to nie wszystko! Oczywiście bardzo istotnym elementem są kolorowe zdjęcia, które ułatwiają identyfikację podanych roślin. Nie brakuje również opisu właściwości leczniczych, dobrych porad oraz samej opinii autora i metody rozpoznania – a to dosyć istotne, bowiem niektóre trujące gatunki są do złudzenia podobne do tych, które są jadalne!

Przyznaję, że pojawiło się w tej książce kilka zaskakujących elementów – chociażby to, że jadalne są nawet niektóre drzewa. Nigdy nie postrzegałam ich w takich kategoriach, a okazuje się, że jest to całkowicie normalne i naturalne, choć zapewne potrzebowałabym trochę czasu, aby się przełamać i spróbować. Ostatni rozdział tej książki to przepisy wykorzystujące dziko rosnące rośliny jadalne. Oczywiście mnie na pierwszą myśl przychodzi wykorzystanie ich do smoothies, ale to nie jedyny sposób ich spożywania – z ich dodatkiem można przyrządzić smaczne sałatki, dania główne, a nawet desery! Zdecydowanie jest to książka, z którą warto się zapoznać, to pozycja, która zdobyła już miano bestsellera! Przede wszystkim dlatego, że natura oferuje nam naprawdę bardzo odżywcze pożywienie. Każdy, kto interesuje się kuchnią roślinną może tutaj znaleźć inspirację, każdy, kto wybiera się w survivalową podróż powinien mieć tę publikację ze sobą. Kto wie, kiedy może się przydać! Polecam!

www.bookeaterreality.blogspot.com
Autor: Saudyjski Wielbłąd, data: 31.08.2016 23:18, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Jak nie umrzeć z głodu przed wypłatą

„Dzika spiżarnia” czyli…. praktyczny poradnik jak przeżyć w ciężkich czasach (zwłaszcza przed wypłatą) i nie umrzeć z głodu.
Zakres porad i przepisów proponowanych przez Siergeia Boutenko zdecydowanie wykracza poza rekomendowane swego czasu przez p. posła Stefana Niesiołowskiego "szczaw i mirabelki" (źródło: Wikipedia), a dziko rosnące rośliny dostarczają organizmowi znacznie większych porcji niezbędnych witamin i minerałów niż ich hodowlane odpowiedniki. Spróbujcie zresztą sami jak bardzo różni się dziko rosnąca mięta od tej, którą kupujemy w hipermarketach.
O tym jak cenna, a jednocześnie niedoceniana w naszych czasach, jest znajomość świata roślin przekonałam się przeprowadzając kilka lat temu wywiad z jednym z byłych więźniów sowieckich łagrów, któremu życie uratowała umiejętność zbierania "jadalnych chwastów".
Odbiegając nieco od naszego kręgu kulturowego wspomnę jeszcze, że do dnia dzisiejszego w tak bliskiej mojemu sercu Arabii Saudyjskiej, zwłaszcza w biednych osadach na pograniczu z Jemenem nie ma chyba takiej rośliny czy owocu, który by się zmarnował, nawet skórki arbuza marynuje się i podaje jako pikle.
"Dzika spiżarnia" Siergeia Boutenko to bardzo udane połączenie książki kucharskiej i przewodnika po świecie jadalnych, dziko rosnących roślin. Zwolennikiem "dzikiego jedzenia" Siergei został niejako pod przymusem, kiedy to podczas liczącej ponad 4000 km rodzinnej wyprawy szlakiem Pacific Crest (pieszy szlak turystyczny z Meksyku do Kanady) rodzinie Boutenko zabrakło prowiantu. Wtedy po raz pierwszy poznał i polubił smak dzikiego selera.
Wbrew pozorom większość z nas, mniej lub bardziej świadomie, wykorzystuje w swojej kuchni „jadalne chwasty”. Coraz częściej można znaleźć przepisy na naleśniki z kwiatów czarnego bzu, syrop z pędów młodej sosny czy dżem z głogu. W świecie zdominowanym przez konserwanty i sztuczne dodatki do żywności, taki pochodzący z natury zastrzyk witamin i minerałów, to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. Warto więc sięgnąć głębiej, po to co oferują nam okoliczne lasy i łąki, pamiętając przy tym wskazówki Autora, aby robić to stopniowo.
W publikacji znajdziemy opisy i zdjęcia 60 jadalnych roślin wraz z informacjami o ich walorach smakowych, właściwościach leczniczych, wartościach odżywczych, wykorzystaniu poszczególnych części danej rośliny i poradami jak ją rozpoznać. Niejaki problem możemy mieć ze znalezieniem w Polsce dziko rosnącej…. opuncji, ale w razie potrzeby niektóre gatunki można uprawiać w doniczce lub ogrodzie :)
Niemal 70 autorskich przepisów na smoothies, sałatki i sosy do sałatek, pesto, zupy i dania główne, soki i napoje oraz słodycze możemy bez najmniejszych problemów przygotować w polskich warunkach.
Wiele z nich zawiera ciekawe połączenie roślin hodowlanych i dziko rosnących np. sałatka z sałaty rzymskiej, jeżyn i pomarańczy, a tym samym wzbogaci nasz kulinarny repertuar.
Ta książka to także próba pokazania nam, że nawet we współczesnym zabieganym świecie jest miejsce i czas na powrót do korzeni (dosłownie i w przenośni), że jedzenie jest wszędzie wokół nas, trzeba tylko umieć je dostrzec, że nie musimy za każdym razem biec do pobliskich delikatesów, aby kupić "zdrową żywność, bo możemy sami przynieść ją ze spaceru.
A wszystko to z korzyścią dla naszego zdrowia i… portfela

http://niestatystycznypolak.blogspot.com
Klienci, którzy kupili Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów, wybrali również:
Dzika kuchnia Łukasz Łuczaj
Dzika kuchnia
Łukasz Łuczaj, 46,08
Atlas dzikich roślin jadalnych praca zbiorowa
Atlas dzikich roślin jadalnych
praca zbiorowa, 20,97
Zioła, które leczą. Nowoczesna roślinna apteka w twoim domu Thomas Easley, Steven Horne
Zioła, które leczą. Nowoczesna roślinna apteka w twoim domu
Thomas Easley, Steven Horne, 34,93
Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało Michael Mosley
Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmieni...
Michael Mosley, 30,72
Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin Kaja Nowakowska, Małgorzata Ruszkowska
Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin
Kaja Nowakowska, Małgorzata Ruszkowska, 34,93
Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja Scott C. Anderson, John F. Cryan, Ted Dinan
Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja
Scott C. Anderson, John F. Cryan, Ted Dinan, 31,43
Zdrowe łakocie. Domowe słodycze dla dzieci Jolanta Naklicka-Kleser
Zdrowe łakocie. Domowe słodycze dla dzieci
Jolanta Naklicka-Kleser, 27,93
Atlas roślin leczniczych. Ponad 230 gatunków Małgorzata Mederska
Atlas roślin leczniczych. Ponad 230 gatunków
Małgorzata Mederska, 20,97
Infekcje u dzieci lecz ziołami Zbigniew T. Nowak
Infekcje u dzieci lecz ziołami
Zbigniew T. Nowak, 33,92
Atlas ziół. Kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących Aleksandra Halarewicz
Atlas ziół. Kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących
Aleksandra Halarewicz, 20,97
Soda oczyszczona na straży zdrowia Iwan Nieumywakin
Soda oczyszczona na straży zdrowia
Iwan Nieumywakin, 18,70
Apteka Pana Boga. Porady i praktyka stosowania ziół leczniczych Maria Treben
Apteka Pana Boga. Porady i praktyka stosowania ziół leczniczych
Maria Treben, 20,00
Uleczyć nieuleczalne. Część 1 Michał Tombak
Uleczyć nieuleczalne. Część 1
Michał Tombak, 24,73
Jak żyć długo i zdrowo Michał Tombak
Jak żyć długo i zdrowo
Michał Tombak, 28,08
Dziennik cwaniaczka. Tom 3. Szczyt wszystkiego Jeff Kinney
Dziennik cwaniaczka. Tom 3. Szczyt wszystkiego
Jeff Kinney, 17,68
Nalewki i receptury ziołowe Jadwiga Górnicka
Nalewki i receptury ziołowe
Jadwiga Górnicka, 7,20
Wyszukiwarka
Wpisz tytuł, autora lub wydawcę
tylko w dostępnych
tylko z wyprzedaży
Skorzystaj z rabatu 30% na wybraną ofertę komiksów dziecięcych z wydawnictwa Egmont!
Ostatnio oglądane
KDzika spiżarnia, czyli zbier...
KPucio w mieście. Zabawy języ...
KCzuła przewodniczka. Kobieca...
KChemia. To jest chemia 2. Ch...
KWygnaniec. 21 scen z życia Z...
KRozmowy z przyjaciółmi
KSamotny jak Szwed? O ludziac...
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Gry - 53
© 2006-2021 Bonito.pl – Radość z czytania Polityka prywatności i plików cookies Obowiązek informacyjny o przetwarzaniu danych osobowych
Jesteśmy tanią księgarnią internetową. Oferujemy tanie książki i komiksy, muzykę na płytach CD, filmy DVD i Blu-ray, zabawki dla dzieci, puzzle i gry planszowe. Koniecznie sprawdź nasze Bestsellery!