Księgarnia internetowa Bonito.pl - Radość z czytania
Książka Ramen w domu
Brian MacDuckston
Skorzystaj z rabatu do 25% na wybraną ofertę wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego!

Ramen w domu

Nasza cena:
27,99 zł (zawiera rabat 30 %)
Ramen w domu - Dodaj do koszyka
Cena rynkowa: 39,99 zł (oszczędzasz 12,00 zł)
Autor: 

Brian MacDuckston

Wydawnictwo: Poradnia K
Rok wydania:2020
Oprawa:miękka
Liczba stron:200
Format:21.0 x 21.0 cm
Numer ISBN:978-83-6600-543-3
Kod paskowy (EAN):9788366005433
Dostępność: pozycja dostępna (162 egz.)
Wysyłka
PocztaPoczta Polska od 7,99 zł
wysyłka jeszcze dzisiaj (5 egz. w magazynie)
RuchOdbiór w kiosku RUCHu 7,99 zł
wysyłka jeszcze dzisiaj (5 egz. w magazynie)
KurierKurier 10,99 zł
wysyłka jeszcze dzisiaj (5 egz. w magazynie)
PaczkomatyPaczkomaty 9,99 zł
wysyłka jeszcze dzisiaj (5 egz. w magazynie)
Bezpłatny odbiór osobisty w punkcie:
Bielsko-Biała
ul. 11 Listopada 60 przy Placu Wolności
do odbioru w dniu 2020.11.02
Chorzów
ul. Jagiellońska 4 przecznica ul. Wolności
do odbioru w dniu 2020.11.02
Gdańsk
ul. Dmowskiego 12 obok stacji Gdańsk Wrzeszcz
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Kartuska 149 dzielnica Siedlce
do odbioru w dniu 2020.11.02
Gdynia
ul. Świętojańska 14 przy skwerze Kościuszki
do odbioru w dniu 2020.11.02
Gliwice
ul. Zwycięstwa 32 250 m od DTŚ
do odbioru w dniu 2020.11.02
Katowice
al. Korfantego 51 blisko Spodka
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Staromiejska 6 50 m od Rynku
do odbioru w dniu 2020.11.02
Kraków
al. Daszyńskiego 8 blisko Hali Targowej
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Batorego 15B przecznica od ul. Karmelickiej
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Dobrego Pasterza 122 Prądnik Czerwony
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Josepha Conrada 79 obok stacji BP
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Kalwaryjska 67 250 m od ronda Matecznego
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Kluczborska 17 przy pętli "Krowodrza Górka"
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Kobierzyńska 93 osiedle Ruczaj-Zaborze
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. M. Dąbrowskiej 17A 50 m od CH Czyżyny
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Pawia 34 naprzeciwko Galerii Krakowskiej
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Pilotów 2E 300 m od ronda Młyńskiego
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Wielicka 28 200 m od Cmentarza Podgórskiego
do odbioru jeszcze dzisiaj
ul. Wysłouchów 3 Kurdwanów
do odbioru jeszcze dzisiaj
Lublin
ul. Narutowicza 11 przy przystanku Plac Wolności 01
do odbioru w dniu 2020.11.02
Łódź
ul. Piotrkowska 193 200 m od Politechniki Łódzkiej
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Pojezierska 1A skrzyżowanie z ul. Zgierską
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Retkińska 119 osiedle Retkinia
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Strażacka 5 w parku handlowym
do odbioru w dniu 2020.11.02
Poznań
ul. Święty Marcin 47 250 m od Zamku Cesarskiego
do odbioru w dniu 2020.11.02
Rzeszów
ul. Jana III Sobieskiego 2D/2 300 m od Galerii Rzeszów
do odbioru w dniu 2020.11.02
Warszawa
al. KEN 51 skrzyżowanie z ul. Płaskowickiej
do odbioru w dniu 2020.11.02
al. KEN 88 Ursynów - metro Stokłosy
do odbioru w dniu 2020.11.02
al. Niepodległości 54 przy stacji metro Wierzbno
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Chmielna 4 50 metrów od ul. Nowy Świat
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Czapelska 48 200 m od ronda Wiatraczna
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Kondratowicza 37 blisko Szpitala Bródnowskiego
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Pańska 96 300 m od ronda Daszyńskiego
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Powstańców Śląskich 3 obok restauracji McDonald's
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Stawki 8 450 m od CH Arkadia
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Wspólna 27 przecznica Marszałkowskiej
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Żeromskiego 1 przy stacji metra Słodowiec
do odbioru w dniu 2020.11.02
Wrocław
al. Armii Krajowej 12 Budynek Centrum AB
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Jedności Narodowej 122 blisko Parku Słowiańskiego
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. ks. Piotra Skargi 22 200 m od Galerii Dominikańskiej
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Plac Grunwaldzki 25 w budynku Grunwaldzki Center
do odbioru w dniu 2020.11.02
ul. Ruska 2 przy Placu Solnym
do odbioru w dniu 2020.11.02
Zamów przez telefon! (od poniedziałku do piątku):
Telefon12 210 09 02 (linia czynna w godzinach 8.00–20.00)

Ramen w domu – opis wydawcy

Książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami

Przygotowanie ramenu to spory wyczyn – autor książki, specjalista w swojej dziedzinie, usuwa wszystkie przeszkody na drodze do idealnej, prawdziwie japońskiej wersji tego dania. Adaptując klasyczne przepisy na stoły całego świata, Ramen w domu daje wszystkim proste recepty na autentyczne i kreatywne dania. To najłatwiejszy sposób dla domowych szefów kuchni, by cieszyć się prawdziwym i niebiańskim smakiem ramenu, bez wysiłku i nadmiernych starań. Książka ukaże się 26 lutego nakładem wydawnictwa Poradnia K.

„Uwielbiam ramen. Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam go w Japonii, zakochałam się w tym smaku i dziś jest to moja ulubiona zupa. Jej przygotowanie może się wydać tajemne i skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy poznać kilka zasad i po prostu spróbować. My, Polacy, jesteśmy mistrzami w gotowaniu zup i jestem przekonana, że pokochamy też ramen. W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu, o rodzajach wywaru i podaje przepisy na makaron. W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja. Jestem przekonana, że podbije świat, a głębia jego smaku zachwyci nasze podniebienia. Polecam gorąco!” – Eliza Mórawska-Kmita, Whiteplate.com.

• Ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki

• Instrukcje krok po kroku, które umożliwiają cieszenie się domowym ramenem każdego wieczoru

• Sztuczki, które oszczędzą twój czas

• Ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni

Wśród przepisów:

• Shio ramen z zielonymi warzywami

• Chashumen z boczkiem

• Ostry miso ramen

• Ramen tonkotsu

• Smażony makaron

• Wegański hiyashi chuka i wiele więcej!

Brian MacDuckston jest koneserem ramenu mieszkającym w Japonii. Spędził wiele lat, podróżując po tym kraju i próbując niezliczonych porcji tego dania; jest absolwentem Szkoły Ramenu w Osace. Prowadzi kronikę swoich odkryć (których dokonuje zarówno podczas jedzenia, jak i przygotowywania ramenu) – na stronie internetowej i kanale YouTube „Ramen Adventures”. Kiedy nie promuje ramenu w japońskiej telewizji, zabiera swoje kubki smakowe w kulinarną podróż po Japonii.

FacebookTwitter
Ramen w domu - Dodaj do schowka
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
Data ukazania się w księgarni: 2020.01.23
Recenzja
Opinie czytelników o „Ramen w domu”
Średnia ocena: 4,0 na bazie 2 ocen z 2 opiniiOcenaOcenaOcenaOcenaOcena
Autor: blondynkowe_ksiazki, data: 03.03.2020 16:01, ocena: 4,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Ramen w domu

„Ramen w domu” to książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważne dania z nowymi smakami. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju książki kucharskie, lubię poznawać nowe smaki, ucząc się na własnych błędach. Ramen jadłam raz w życiu w restauracji. Powiem szczerze, że uwielbiam wszelkie dania z makaronem, a ramen daje nam mnóstwo możliwości smakowych i wizualnych. Na pewno wkrótce wypróbuję niektóre z tych przepisów. Zawsze podobał mi się pomysł robienia ramenu, ale wcześniej wydawało mi się to tak bardzo skomplikowane. Jednak ta książka z przepisami jest bardzo łatwa do przeczytania, z prostymi instrukcjami i trikami.

Przepisy na Ramen chciałam mieć ze względu na możliwość, że przygotuję coś nowego dla moich gości. Nie jestem ekspertem w kuchni orientalnej, ale uważam tę książkę za prostą i dobrze napisaną. Poleciłabym ją każdemu, kto chciałby gotować niesamowite japońskie potrawy. Wiele słyszałam o kuchni japońskiej, smakowałam już mniej i ta książka na pewno pomoże mi poznawać coraz więcej niesamowitych smaków.

Jedynym minusem książki był brak zdjęć przy każdym daniu. Ja jestem wzrokowcem i to właśnie zdjęcia dań zachęcają mnie do ich przyrządzenia. Myślę, że właśnie zdjęcia w przypadku nowych smaków i dań to ważny czynnik, który sprawia, że chcemy coś ugotować. Jak to się mówi, jemy oczami. Poza tym jednym elementem, którego mi brakowało, uważam, że to naprawdę dobra książka, która sprawi, że będziemy chcieli więcej gotować. Przepisy są w miarę łatwe, a składniki potrzebne do ich przygotowania są coraz bardziej dostępne w polskich sklepach. Nic tylko gotować.

Japoński ramen to danie, które nie wymaga trzymania się ściśle danego przepisu. Uczy nas eksperymentowania i próbowania nowych smaków. Książka dostarczy nam wiele niezwykle cennych wskazówek, które ułatwią pracę w kuchni. W książce Briana MacDuckstona znajdują się informacje o tym co to jest właśnie ramen, jego pochodzeniu, podstawach i bogactwie smaków.

Rozdział 1. Ramen dla każdego – rozdział poświęcony ideii ramenu, jego podstawowych informacji i wskazówek, które powinniśmy wiedzieć, zanim zabierzemy się za przygotowywanie dań.
Rozdział 2. Wywary i sosy tare – są one głównymi składnikami ramenu, ponieważ dodaje się je do ramenu. Ich sposób przygotowania całkowicie różni się od tych serwowanych na naszych stołach.
Rozdział 3. Ramen, czyli makaron – kilka przepisów na makaron, który jest podstawą ramenu.
Rozdział 4. Dodatki – to one właśnie sprawiają, że ramen że zwykłego staje się wyjątkowy i unikalny.
Rozdział 5, 6, 7, 8 oraz 9 to propozycje na tradycyjne rodzaje ramenu, takie jak Shio ramen, Shoyu ramen, Miso ramen, Tonkotsu ramen i wiele innych. Jak widać jest ich mnóstwo, są bardzo urozmaicone, to bogactwo smaków.
Rozdział 10. Przystawki – kilka prostych i niezwykle efektownych przystawek, które odmienią każdą imprezę.

Książka jest napisana w bardzo przystępnym języku. Przepisy są dokładnie opisane krok po kroku i na pewno każdy sobie z nimi doskonale poradzi. Dodatkowo wprowadzone są różne sztuczki i triki, które ułatwią gotowanie. Ja już jeden przepis mam za sobą i jestem ciekawa kolejnych.
Autor: Michał, data: 02.03.2020 12:31, ocena: 4,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

ZROBIĆ RAMEN W DOMU

Ramen to nie najlepsza zupa jaka istnieje, bo ramen to po prostu jedna z najlepszych rzeczy do jedzenia, jakie powstały. Ba, można by powiedzieć, że ramen to nawet nie jedzenie, a wręcz już sposób bycia. Kto jadł, zrozumie o czym mowie, kto nie jadł – nie ma wyjścia, musi spróbować. Ale nie taniej wersji instant, choć na upartego i z niej da się coś zrobić, bo to żart niestety. Od chwili, kiedy po raz pierwszy spróbowałem prawdziwego ramenu, nie mogę przestać raz na jakiś czas wracać do niego i czasem zdarza mi się nawet go ugotować. Obok kolejnej książki z przepisami nie mogłem więc przejść obojętnie i cieszę się, że jej nie ominąłem, bo „Ramen w domu” to świetna pozycja. I chociaż napisał ją Amerykanin, zrobił to z profesjonalizmem, rozeznaniem tematu i przede wszystkim bogactwem ciekawostek i inspiracji.

Ramen (nazwa oznacza rodzaj makaronu, choć spotkałem się też z przekładem „ciągnąć kluchę”) to, najprościej rzecz ujmując oczywiście, azjatycki odpowiednik swojskiego przecież dla nas rosołu. Rzecz dla miejsca, gdzie podstawą są owoce morza, nietypowa, a jednocześnie obok sushi to największy towar eksportowy Kraju Kwitnącej Wiśni – oczywiście jeśli chodzi o jedzenie – a także inspiracja dla każdemu dobrze znanych zupek instant.
Brian Macduckston, mieszkający w Japonii Amerykanin, zasmakował w ramenie dopiero po roku pobytu w tym kraju (wcześniej uważał go za tanie jedzenie dla studentów). Poznał też człowieka prowadzącego szkołę ramenu i tak narodziła się ta książka. Książka mająca dość prosty, ale warty docenienia cel: pozwolić czytelnikom domowymi metodami uzyskać jak najbardziej autentyczny smak i jakość.

I to mu się udało. Jego książka to ciekawy przewodnik po ramenie, w którym serwuje nam ponad sto przepisów zarówno klasycznych, jak i bardziej eksperymentalnych daniach. Dowiadujemy się z niej nie tylko, jak przyrządzić zupę, ale też i niektóre półprodukty. Krok po kroku dowiadujemy się co i jak mamy zrobić, a przede wszystkim jak przyspieszyć cały proces. Bo zrobienie wywaru wymaga długiego czasu i odpowiedniej wielkości garnka, a tymczasem istnieją metody, które pomogą Wam zminimalizować czas potrzebny na zrobienie ramenu. Dowiadujemy się też wiele o dodatkach, samym makaronie czy przystawkach. Poniekąd na deser mamy tu także informacje o sprzęcie, składnikach, układaniu, szykowaniu i nawet profesjonalnemu degustowaniu tej zupy.

A oczywiście należy też pamiętać, że dostajemy tu całe bogactwo ciekawostek historycznych, z których dowiadujemy się między innymi kiedy ramen trafił do Japonii, kiedy stał się sławny, co z używaniem do niego makaronu mają wspólnego z drugą wojną światową i USA czy nawet czemu Japończycy siorbią przy jedzeniu.

A wszystko to prosto, jasno i szczegółowo przedstawione. Jedyny minus to brak większej ilości zdjęć ilustrujących gotowe dania, ale na tle pozostałych plusów śmiało można przymknąć na to oko. Jeśli więc ramen czy ogólnie azjatycka kuchnia jest w sferze Waszych zainteresowań, powinniście sięgnąć po ten tytuł koniecznie.
Klienci, którzy kupili Ramen w domu, wybrali również:
Ramen. Zupa szczęścia i miłości Tove Nilsson
Ramen. Zupa szczęścia i miłości
Tove Nilsson, 27,99
Eurobiznes
Eurobiznes
Cena: 34,00
Iluzjonista Remigiusz Mróz
Iluzjonista
Remigiusz Mróz, 29,53
Kuba Wojewódzki. Nieautoryzowana autobiografia Kuba Wojewódzki
Kuba Wojewódzki. Nieautoryzowana autobiografia
Kuba Wojewódzki, 31,43
Nie odpisuj Marcel Moss
Nie odpisuj
Marcel Moss, 29,53
Kalejdoskop. 50 gier dla całej rodziny
Kalejdoskop. 50 gier dla całej rodziny
Cena: 38,13
Przyjaciele. Ten o najlepszym serialu na świecie Kelsey Miller
Przyjaciele. Ten o najlepszym serialu na świecie
Kelsey Miller, 29,99
Jak lepiej myśleć. Dla analizujących bez końca i wysoko wrażliwych Christel Petitcollin
Jak lepiej myśleć. Dla analizujących bez końca i wysoko wrażliwych
Christel Petitcollin, 28,05
Ludzie. Krótka historia o tym, jak spieprzyliśmy wszystko Tom Phillips
Ludzie. Krótka historia o tym, jak spieprzyliśmy wszystko
Tom Phillips, 27,64
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki Samin Nosrat
Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
Samin Nosrat, 53,89
Szeptacz Alex North
Szeptacz
Alex North, 27,93
Pies Jakub Gończyk
Pies
Jakub Gończyk, 27,93
Instytut Stephen King
Instytut
Stephen King, 37,84
Dobble
Dobble
Cena: 41,99
Remik liczbowy
Remik liczbowy
Cena: 37,32
Nawyki bogatych i biednych Tom Corley, Michael Yardney
Nawyki bogatych i biednych
Tom Corley, Michael Yardney, 33,92
Wyszukiwarka
Wpisz tytuł, autora lub wydawcę
tylko w dostępnych
tylko z wyprzedaży
Skorzystaj z rabatu do 22% na całą ofertę wydawnictw: W.A.B, Uroboros i Lipstick Books
Ostatnio oglądane
KRamen w domu
KBaśń o wężowym sercu, albo w...
KKicia Kocia u dentysty
KPowrót z Bambuko
KProsta sprawa
KHalny
KZdarzyło się w Watykanie. Ni...
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Gry - 68
© 2006-2020 Bonito.pl – Radość z czytania Polityka prywatności i plików cookies Obowiązek informacyjny o przetwarzaniu danych osobowych
Jesteśmy tanią księgarnią internetową. Oferujemy tanie książki i komiksy, muzykę na płytach CD, filmy DVD i Blu-ray, zabawki dla dzieci, puzzle i gry planszowe. Koniecznie sprawdź nasze Bestsellery!