hamburger
Menu
Kategorie
Kategorie
Wyszukaj „Ramen w domu”
Książki
Zabawki
Gry
Puzzle
Papiernicze i szkolne
Muzyka
Audiobooki

Ramen w domu

Udostępnij
Wydawnictwo:
Rok wydania:
Oprawa:
DostępnyProdukt dostępny 81 szt.
Dostępny
Wyślemy jeszcze dzisiaj
jeśli kupisz w ciągu 1 godz. 41 min. 53 sek.
27,99
Cena sugerowana przez wydawcę: 39,99 zł
2 osoby kupiły
Informacja

Opis od wydawcy

Książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami

Przygotowanie ramenu to spory wyczyn – autor książki, specjalista w swojej dziedzinie, usuwa wszystkie przeszkody na drodze do idealnej, prawdziwie japońskiej wersji tego dania. Adaptując klasyczne przepisy na stoły całego świata, Ramen w domu daje wszystkim proste recepty na autentyczne i kreatywne dania. To najłatwiejszy sposób dla domowych szefów kuchni, by cieszyć się prawdziwym i niebiańskim smakiem ramenu, bez wysiłku i nadmiernych starań. Książka ukaże się 26 lutego nakładem wydawnictwa Poradnia K.

„Uwielbiam ramen. Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam go w Japonii, zakochałam się w tym smaku i dziś jest to moja ulubiona zupa. Jej przygotowanie może się wydać tajemne i skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy poznać kilka zasad i po prostu spróbować. My, Polacy, jesteśmy mistrzami w gotowaniu zup i jestem przekonana, że pokochamy też ramen. W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu, o rodzajach wywaru i podaje przepisy na makaron. W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja. Jestem przekonana, że podbije świat, a głębia jego smaku zachwyci nasze podniebienia. Polecam gorąco!” – Eliza Mórawska-Kmita, Whiteplate.com.

• Ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki

• Instrukcje krok po kroku, które umożliwiają cieszenie się domowym ramenem każdego wieczoru

• Sztuczki, które oszczędzą twój czas

• Ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni

Wśród przepisów:

• Shio ramen z zielonymi warzywami

• Chashumen z boczkiem

• Ostry miso ramen

• Ramen tonkotsu

• Smażony makaron

• Wegański hiyashi chuka i wiele więcej!

Brian MacDuckston jest koneserem ramenu mieszkającym w Japonii. Spędził wiele lat, podróżując po tym kraju i próbując niezliczonych porcji tego dania; jest absolwentem Szkoły Ramenu w Osace. Prowadzi kronikę swoich odkryć (których dokonuje zarówno podczas jedzenia, jak i przygotowywania ramenu) – na stronie internetowej i kanale YouTube „Ramen Adventures”. Kiedy nie promuje ramenu w japońskiej telewizji, zabiera swoje kubki smakowe w kulinarną podróż po Japonii.

AutorBrian MacDuckston
WydawnictwoPoradnia K
Rok wydania2020
Oprawamiękka
Liczba stron200
Format21.0 x 21.0 cm
Numer ISBN978-83-6600-543-3
Kod paskowy (EAN)9788366005433
Wymiary210 x 210 mm
Data premiery2020.01.23
Data pojawienia się2020.01.23
Dostępna liczba sztuk
Dostępność całkowita81 szt.
Dostępność w naszym magazynie3 szt. (realizacja jeszcze dzisiaj)
Dostępność w punktach BonitoKsięgarnia internetowa Bonito
ul. Staromiejska 6 (50 m od Rynku)Zamów i odbierz już jutro
al. Daszyńskiego 8 (blisko Hali Targowej)Zamów i odbierz już jutro
al. Pokoju 67 (wyspa w centrum handlowym M1)Zamów i odbierz już jutro
ul. Batorego 15B (przecznica od ul. Karmelickiej)Zamów i odbierz już jutro
ul. Dobrego Pasterza 122 (Prądnik Czerwony)Zamów i odbierz już jutro
ul. Josepha Conrada 79 (obok stacji BP)Zamów i odbierz jeszcze dzisiaj
ul. Kalwaryjska 67 (250 m od ronda Matecznego)Zamów i odbierz już jutro
ul. Kluczborska 17 (przy pętli "Krowodrza Górka")Zamów i odbierz już jutro
ul. Kobierzyńska 93 (osiedle Ruczaj-Zaborze)Zamów i odbierz już jutro
ul. Marii Dąbrowskiej 17A (50 m od CH Czyżyny)Zamów i odbierz już jutro
ul. Pawia 34 (blisko Galerii Krakowskiej)Zamów i odbierz już jutro
ul. Pilotów 2E (300 m od ronda Młyńskiego)Zamów i odbierz już jutro
ul. Świętokrzyska 5 (skrzyżowanie z Wrocławską)Zamów i odbierz już jutro
ul. Wielicka 259 (wyspa w Galerii Mozaika)Zamów i odbierz już jutro
ul. Wielicka 28 (200 m od Cmentarza Podgórskiego)Zamów i odbierz już jutro
ul. Wysłouchów 3 (Kurdwanów)Zamów i odbierz już jutro
ul. Zakopiańska 62 (Park Handlowy Zakopianka)Zamów i odbierz już jutro

Darmowa dostawa już od 299,00 

  • Składasz zamówienie wybierając wcześniej punkt odbioru, w którym chciałbyś je odebrać.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość e-mail oraz SMS nadaniu przesyłki.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość e-mail oraz SMS z informacją o dotarciu przesyłki do wybranego punktu oraz kodem PIN.
  • Wydanie przesyłki następuje po podaniu numeru zamówienia oraz kodu, który jest w wiadomości SMS.
  • Pamiętaj, że na odbiór przesyłki w punkcie masz 7 dni.
  • Składasz zamówienie wybierając dostawę DPD Pickup i wskazujesz punkt lub automat (*), w którym odbierzesz paczkę.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość o nadaniu przesyłki.
  • Otrzymujesz wiadomość SMS od DPD z informacją o dotarciu przesyłki do wybranego punktu Pickup lub automatu (*).
  • Wydanie przesyłki następuje po wpisaniu numeru PIN, który jest w wiadomości SMS.
  • Pamiętaj, że na odbiór przesyłki masz 3 dni.
  • (*) Aby odebrać przesyłkę z automatu DPD Pickup, konieczne jest pobranie aplikacji ze sklepu odpowiedniego dla Twojego modelu telefonu. Po pobraniu aplikacji będziesz miał możliwość krótkiej rejestracji numerem telefonu. Twoja paczka pojawi się w aplikacji automatycznie.
  • Składasz zamówienie wybierając dostawę DPD Pickup i wskazujesz punkt lub automat (*), w którym odbierzesz paczkę.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość o nadaniu przesyłki.
  • Otrzymujesz wiadomość SMS od DPD z informacją o dotarciu przesyłki do wybranego punktu Pickup lub automatu (*).
  • Wydanie przesyłki następuje po wpisaniu numeru PIN, który jest w wiadomości SMS.
  • Pamiętaj, że na odbiór przesyłki masz 3 dni.
  • (*) Aby odebrać przesyłkę z automatu DPD Pickup, konieczne jest pobranie aplikacji ze sklepu odpowiedniego dla Twojego modelu telefonu. Po pobraniu aplikacji będziesz miał możliwość krótkiej rejestracji numerem telefonu. Twoja paczka pojawi się w aplikacji automatycznie.
  • Składasz zamówienie wybierając wcześniej Paczkomat, w którym chciałbyś je odebrać.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość o nadaniu przesyłki.
  • Otrzymujesz wiadomość e-mail oraz SMS od Paczkomatów InPost z informacją o dotarciu przesyłki do wybranego Paczkomatu.
  • Wydanie przesyłki następuje po wpisaniu numeru telefonu i podaniu kodu, który jest w wiadomości SMS.
  • Pamiętaj, że na odbiór przesyłki z Paczkomatu masz 48 godzin.
  • Składasz zamówienie wybierając wcześniej punkt, w którym chciałbyś je odebrać.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość o nadaniu przesyłki.
  • Otrzymujesz SMS-a oraz e-mail od firmy Orlen z informacją o dotarciu przesyłki do wybranego punktu oraz kodem.
  • Pracownik punktu wydaje przesyłkę po podaniu otrzymanego specjalnego kodu.
  • Pamiętaj, że na odbiór przesyłki z punktu masz 3 dni.
  • Składasz zamówienie wybierając wcześniej miejsce, w którym chciałbyś je odebrać. Może to być placówka pocztowa, sklep Żabka, Freshmarket lub stacja Orlen.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość o nadaniu przesyłki.
  • Otrzymujesz wiadomość e-mail oraz SMS od Poczty Polskiej z informacją o dotarciu przesyłki do wybranej placówki.
  • Pracownik w placówce wyda przesyłkę po podaniu danych odbiorcy zgodnych z danymi na przesyłce oraz po okazaniu dowodu osobistego.
  • Pamiętaj, że na odbiór przesyłki z placówki pocztowej masz 7 dni.
  • Składasz zamówienie podając swój adres doręczenia.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość o nadaniu przesyłki
  • Listonosz doręcza przesyłkę.
  • Składasz zamówienie podając swój adres doręczenia.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość o nadaniu przesyłki.
  • Kurier doręcza przesyłkę.
  • Składasz zamówienie podając swój adres doręczenia.
  • Otrzymujesz od nas wiadomość o nadaniu przesyłki.
  • Kurier doręcza przesyłkę.
* opcja płatności przy odbiorze kosztuje dodatkowo 3,00 zł
Średnia ocen:
4,0
Star2Star2Star2Star2Star0
Liczba opinii:
2
Dodaj opinięDodaj opinię
Opinie innych użytkowników:
Zdjęcie użytkownika
Ramen w domu
2020.03.03 16:01
Ocena:
4,0
Star2Star2Star2Star2Star0

Ramen w domu” to książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważne dania z nowymi smakami. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju książki kucharskie, lubię poznawać nowe smaki, ucząc się na własnych błędach. Ramen jadłam raz w życiu w restauracji. Powiem szczerze, że uwielbiam wszelkie dania z makaronem, a ramen daje nam mnóstwo możliwości smakowych i wizualnych. Na pewno wkrótce wypróbuję niektóre z tych przepisów. Zawsze podobał mi się pomysł robienia ramenu, ale wcześniej wydawało mi się to tak bardzo skomplikowane. Jednak ta książka z przepisami jest bardzo łatwa do przeczytania, z prostymi instrukcjami i trikami.

Przepisy na Ramen chciałam mieć ze względu na możliwość, że przygotuję coś nowego dla moich gości. Nie jestem ekspertem w kuchni orientalnej, ale uważam tę książkę za prostą i dobrze napisaną. Poleciłabym ją każdemu, kto chciałby gotować niesamowite japońskie potrawy. Wiele słyszałam o kuchni japońskiej, smakowałam już mniej i ta książka na pewno pomoże mi poznawać coraz więcej niesamowitych smaków.

Jedynym minusem książki był brak zdjęć przy każdym daniu. Ja jestem wzrokowcem i to właśnie zdjęcia dań zachęcają mnie do ich przyrządzenia. Myślę, że właśnie zdjęcia w przypadku nowych smaków i dań to ważny czynnik, który sprawia, że chcemy coś ugotować. Jak to się mówi, jemy oczami. Poza tym jednym elementem, którego mi brakowało, uważam, że to naprawdę dobra książka, która sprawi, że będziemy chcieli więcej gotować. Przepisy są w miarę łatwe, a składniki potrzebne do ich przygotowania są coraz bardziej dostępne w polskich sklepach. Nic tylko gotować.

Japoński ramen to danie, które nie wymaga trzymania się ściśle danego przepisu. Uczy nas eksperymentowania i próbowania nowych smaków. Książka dostarczy nam wiele niezwykle cennych wskazówek, które ułatwią pracę w kuchni. W książce Briana MacDuckstona znajdują się informacje o tym co to jest właśnie ramen, jego pochodzeniu, podstawach i bogactwie smaków.

Rozdział 1. Ramen dla każdego – rozdział poświęcony ideii ramenu, jego podstawowych informacji i wskazówek, które powinniśmy wiedzieć, zanim zabierzemy się za przygotowywanie dań.

Rozdział 2. Wywary i sosy tare – są one głównymi składnikami ramenu, ponieważ dodaje się je do ramenu. Ich sposób przygotowania całkowicie różni się od tych serwowanych na naszych stołach.

Rozdział 3. Ramen, czyli makaron – kilka przepisów na makaron, który jest podstawą ramenu.

Rozdział 4. Dodatki – to one właśnie sprawiają, że ramen że zwykłego staje się wyjątkowy i unikalny.

Rozdział 5, 6, 7, 8 oraz 9 to propozycje na tradycyjne rodzaje ramenu, takie jak Shio ramen, Shoyu ramen, Miso ramen, Tonkotsu ramen i wiele innych. Jak widać jest ich mnóstwo, są bardzo urozmaicone, to bogactwo smaków.

Rozdział 10. Przystawki – kilka prostych i niezwykle efektownych przystawek, które odmienią każdą imprezę.

Książka jest napisana w bardzo przystępnym języku. Przepisy są dokładnie opisane krok po kroku i na pewno każdy sobie z nimi doskonale poradzi. Dodatkowo wprowadzone są różne sztuczki i triki, które ułatwią gotowanie. Ja już jeden przepis mam za sobą i jestem ciekawa kolejnych.

Zdjęcie użytkownika
ZROBIĆ RAMEN W DOMU
2020.03.02 12:31
Ocena:
4,0
Star2Star2Star2Star2Star0

Ramen to nie najlepsza zupa jaka istnieje, bo ramen to po prostu jedna z najlepszych rzeczy do jedzenia, jakie powstały. Ba, można by powiedzieć, że ramen to nawet nie jedzenie, a wręcz już sposób bycia. Kto jadł, zrozumie o czym mowie, kto nie jadł – nie ma wyjścia, musi spróbować. Ale nie taniej wersji instant, choć na upartego i z niej da się coś zrobić, bo to żart niestety. Od chwili, kiedy po raz pierwszy spróbowałem prawdziwego ramenu, nie mogę przestać raz na jakiś czas wracać do niego i czasem zdarza mi się nawet go ugotować. Obok kolejnej książki z przepisami nie mogłem więc przejść obojętnie i cieszę się, że jej nie ominąłem, bo „Ramen w domu” to świetna pozycja. I chociaż napisał ją Amerykanin, zrobił to z profesjonalizmem, rozeznaniem tematu i przede wszystkim bogactwem ciekawostek i inspiracji.

Ramen (nazwa oznacza rodzaj makaronu, choć spotkałem się też z przekładem „ciągnąć kluchę”) to, najprościej rzecz ujmując oczywiście, azjatycki odpowiednik swojskiego przecież dla nas rosołu. Rzecz dla miejsca, gdzie podstawą są owoce morza, nietypowa, a jednocześnie obok sushi to największy towar eksportowy Kraju Kwitnącej Wiśni – oczywiście jeśli chodzi o jedzenie – a także inspiracja dla każdemu dobrze znanych zupek instant.

Brian Macduckston, mieszkający w Japonii Amerykanin, zasmakował w ramenie dopiero po roku pobytu w tym kraju (wcześniej uważał go za tanie jedzenie dla studentów). Poznał też człowieka prowadzącego szkołę ramenu i tak narodziła się ta książka. Książka mająca dość prosty, ale warty docenienia cel: pozwolić czytelnikom domowymi metodami uzyskać jak najbardziej autentyczny smak i jakość.

I to mu się udało. Jego książka to ciekawy przewodnik po ramenie, w którym serwuje nam ponad sto przepisów zarówno klasycznych, jak i bardziej eksperymentalnych daniach. Dowiadujemy się z niej nie tylko, jak przyrządzić zupę, ale też i niektóre półprodukty. Krok po kroku dowiadujemy się co i jak mamy zrobić, a przede wszystkim jak przyspieszyć cały proces. Bo zrobienie wywaru wymaga długiego czasu i odpowiedniej wielkości garnka, a tymczasem istnieją metody, które pomogą Wam zminimalizować czas potrzebny na zrobienie ramenu. Dowiadujemy się też wiele o dodatkach, samym makaronie czy przystawkach. Poniekąd na deser mamy tu także informacje o sprzęcie, składnikach, układaniu, szykowaniu i nawet profesjonalnemu degustowaniu tej zupy.

A oczywiście należy też pamiętać, że dostajemy tu całe bogactwo ciekawostek historycznych, z których dowiadujemy się między innymi kiedy ramen trafił do Japonii, kiedy stał się sławny, co z używaniem do niego makaronu mają wspólnego z drugą wojną światową i USA czy nawet czemu Japończycy siorbią przy jedzeniu.

A wszystko to prosto, jasno i szczegółowo przedstawione. Jedyny minus to brak większej ilości zdjęć ilustrujących gotowe dania, ale na tle pozostałych plusów śmiało można przymknąć na to oko. Jeśli więc ramen czy ogólnie azjatycka kuchnia jest w sferze Waszych zainteresowań, powinniście sięgnąć po ten tytuł koniecznie.

Dodaj swoją ocenę i opinię o „Ramen w domu”

Twoja ocena
Star0Star0Star0Star0Star0
0,0
Star2Star0Star0Star0Star0
1,0
Star2Star2Star0Star0Star0
2,0
Star2Star2Star2Star0Star0
3,0
Star2Star2Star2Star2Star0
4,0
Star2Star2Star2Star2Star2
5,0

Klienci, którzy kupili „Ramen w domu“ – wybrali również

Ramen krok po kroku - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Ramen krok po kroku
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2024.03.17
Cena sugerowana
przez wydawcę: 44,99 zł
32,99 zł
3 osoby kupiły
Informacja
Ramen. Zupa szczęścia i miłości - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Ramen. Zupa szczęścia i miłości
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2023.10.17
Cena sugerowana
przez wydawcę: 39,99 zł
28,99 zł
Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 64,90 zł
47,99 zł
Korea. Nie tylko Kimchi - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Korea. Nie tylko Kimchi
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2024.02.22
Cena sugerowana
przez wydawcę: 49,99 zł
35,99 zł
1 osoba kupiła
Informacja
Pho. Kultowa zupa z Wietnamu - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 46,00 zł
32,99 zł
2 osoby kupiły
Informacja
Apetyt. Książka kucharska - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 69,90 zł
53,12 zł
3 osoby kupiły
Informacja
Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2024.02.28
Cena sugerowana
przez wydawcę: 69,90 zł
53,12 zł
2 osoby kupiły
Informacja
Tantryczny masaż yoni. Odkryj źródło kobiecej rozkoszy - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 54,50 zł
34,99 zł
17 osób kupiło
Informacja
Fit przepisy od baletnicy - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 44,90 zł
31,99 zł
2 osoby kupiły
Informacja
Etykieta japońska - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 39,99 zł
34,99 zł
Echa dawnej Warszawy. W kotle smaków - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 49,90 zł
33,99 zł
1 osoba kupiła
Informacja
Okinawa food. Co jeść aby żyć dłużej w zdrowiu - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Okinawa food. Co jeść aby żyć dłużej w zdrowiu
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2023.08.04
Cena sugerowana
przez wydawcę: 34,90 zł
24,99 zł
Wróć do góry