Atlas obejmuje opisy 230 gatunków roślin leczniczych. W większości są to rośliny dziko rosnące na terenie Polski. Pozostałe są uprawiane lub też sprowadzane w postaci gotowego surowca. W książce umieszczono tylko te gatunki, które w Polsce nie są objęte ochroną gatunkową.
Informacje podane w opisie każdego gatunku dotyczą zasięgu jego występowania i zajmowanych siedlisk, a także cech wyglądu umożliwiających identyfikację okazu, rodzaju wykorzystywanych surowców oraz wybranych właściwości i zastosowania rośliny leczniczej w różnych dolegliwościach i schorzeniach. W przypadku niektórych roślin podano również uwagi dotyczące ewentualnych przeciwwskazań w ich stosowaniu.
Autor | Małgorzata Mederska |
Wydawnictwo | SBM |
Rok wydania | 2013 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 192 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-7845-335-2 |
Kod paskowy (EAN) | 9788378453352 |
Waga | 790 g |
Wymiary | 170 x 245 x 21 mm |
Data premiery | 2013.05.15 |
Data pojawienia się | 2013.05.15 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Jadalne rośliny dziko rosnące. Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin
Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi przepisami.
Jadalne kwiaty mogą stać się nie tylko piękną i pachnącą dekoracją codziennych potraw, ale również zainspirować do poszukiwania nowych przepisów kulinarnych, z których potrawy dobroczynnie wpłyną na nasze zdrowie. W książce zamieszczono fotografie 120 dzikich kwiatów oraz opisy ich występowania, cech, a przede wszystkim ich zastosowanie lecznicze i kulinarne. W atlasie uwzględniono zarówno rośliny popularne, które możemy zebrać na każdej łące, jak i te mniej znane, wykazujące szczególne wartości.
Opracowany przez zespół specjalistów w dziedzinie Atlas medycyny naturalnej podpowie Czytelnikowi, po jakie popularne naturalne metody leczenia może sięgnąć, by poprawić kondycję swojego organizmu. Poradnik zawiera informacje na temat terapii oddechem (Maria Kerth, psycholog, terapeuta), a także wiedzę z zakresu aromaterapii (Ewelina Pióro-Jabrucka, z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW oraz Polskiego Towarzystwa Aromaterapeutycznego) oraz ziołolecznictwa.
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec b...
W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Są to gatunki występujące głównie na terenie Polski. Przystępny opis zawierający szczegółowe informacje o wyglądzie grzyba i jego występowaniu z pewnością ułatwi identyfikację okazu. Dodatkowo Czytelnik dowie się także o możliwościach wykorzystania poszczególnych gatunków.
Atlas drzew i krzewów prezentuje 140 gatunków roślin zdrewniałych, które mogą znaleźć zastosowanie w kuchni i domowym lecznictwie. Omówione w książce gatunki to w większości pospolite drzewa, krzewy i krzewinki dziko rosnące na terenie Polski, ale także rośliny obce, które przystosowały się do warunków klimatu umiarkowanego i z powodzeniem można je uprawiać w naszych ogrodach. Niewielką grupę stanowią rośliny egzotyczne, które mają szerokie zastosowanie kulinarne i zdrowotne, jednak wymagają szczególnych warunków. Opisy zawierają charakterystykę danej rośliny, jej zastosowanie, a także przepisy na oryginalne dania i napoje z wykorzystaniem owoców, pędów, liści lub nasion.
W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami.
Odkrywanie nieba to zajęcie dla amatorów kosmicznej przygody w każdym wieku. Zmieniające się położenia konstelacji dostarczają obserwatorom wrażeń przez cały rok. Znany popularyzator astronomii, Przemysław Rudź, opisuje w poradniku 59 gwiazdozbiorów – ich historie, cechy oraz najważniejsze gwiazdy i obiekty znajdujące się w ich zasięgu. Szczegółowe mapy nieba ułatwią zlokalizowanie gwiazd na niebie w poszczególnych miesiącach, a treści zawarte we wstępie przygotują do obserwacji nieba.
Ptaki to fascynujące i piękne zwierzęta, a obserwowanie ich może dostarczyć wiele przyjemności. Wielkość i różnorodność ptasiej rodziny nikomu nie pozwoli się nudzić, a ptasie trele umilą czas spędzony na ich podglądaniu. Atlas ptaków przedstawia ponad 250 gatunków ptaków regularnie występujących w Polsce. Podpowiada, jak rozpoznać dany gatunek, jakie są jego cechy i co go wyróżnia. Na końcu książki załączono tabelę wszystkich gatunków ptaków stwierdzonych w Polsce i zaakceptowanych przez Komisję Faunistyczną Polskiego Towarzystwa Zoologicznego.
Turystyczny atlas samochodowy "Polska niezwykła" to nietypowy atlas samochodowy w skali 1:300 000. Jest on przeznaczony nie tylko dla kierowców. Do każdej strony mapowej opracowany został opis kilku miejsc uznanych przez nas za niezwykłe. Atlas opisuje trzynaście kategorii miejsc niezwykłych np.: zabytki techniki, obiekty militarne, imprezy regionalne, miejsca z klimatem, historie niezwykłe. Atlas ten, bogato ilustrowany zdjęciami, jest nie tylko rzetelnym atlasem samochodowym, ale również przewodnikiem, lub po prostu fascynującą lekturą.
Wiedza naszych przodków aktualna do dziś W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia. Czy wiedziałeś o takim zastosowaniu roślin? Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skó...
Zdrowotne, wzmacniające, oczyszczające. Około setki przepisów na prozdrowotne syropy! Przygotowywane na bazie owoców, warzyw, korzeni, ziół i innych składników, mają od dawna zastosowanie w medycynie ludowej. Wytwarzane w domu, są całkowicie bezpiecznym naturalnym specyfikiem. W przeciwieństwie do kupowanych, są pozbawione sztucznych konserwantów. Skuteczne na różne dolegliwości, zwłaszcza jednak na przeziębienia czy infekcje, w celu oczyszczenia organizmu, a także w stanach osłabienia. Chętnie spożywane są przez dzieci. Są skarbnicą witamin i innych cennych składników.
W świecie pełnym sztucznie przetworzonych produktów warto się przyjrzeć właściwościom leczniczym drzew, krzewów i roślin zielnych.Naturalnie rosnące leki mogą znacznie poprawić nasze samopoczucie oraz wspomóc leczenie różnych dolegliwości. Atlas roślin leczniczych zawiera opisy ponad 230 gatunków. W większości są to rośliny dziko rosnące na terenie Polski. Pozostałe są uprawiane lub też sprowadzane w postaci gotowego surowca. W książce opisano tylko te okazy, które nie są objęte ochroną gatunkową w naszym kraju.
Atlas dzikich kwiatów zawiera opisy blisko 90 roślin powszechnie występujących w naszym otoczeniu. Są wśród nich rośliny zielne, krzewinki, krzewy oraz drzewa. W książce zamieszczono ich fotografie, opisy występowania, cechy, a także informacje na temat ich zastosowania leczniczego i kulinarnego.
Atlas obejmuje opisy 230 gatunków roślin leczniczych. W większości są to rośliny dziko rosnące na terenie Polski. Pozostałe są uprawiane lub też sprowadzane w postaci gotowego surowca. W książce umieszczono tylko te gatunki, które w Polsce nie są objęte ochroną gatunkową.
Rośliny oczyszczają powietrze z zanieczyszczeń, uspokajają, wspaniale aranżują przestrzeń i przede wszystkim zachwycają swoim zapachem i kształtem. Warto stworzyć sobie w domu lub na balkonie miniaturę ogrodu. Książka 500 roślin doniczkowych prezentuje najpiękniejsze i najbardziej popularne rośliny ozdobne do uprawy w domu. Szczegółowe porady i kolorowe zdjęcia pomogą wybrać najlepszy gatunek.
W atlasie zebrano opisy 200 najpiękniejszych i najbardziej popularnych roślin ozdobnych przeznaczonych do uprawy w domu. Wyjątkowe zdjęcia oraz szczegółowe porady pielęgnacyjne z pewnością pomogą dobrać najodpowiedniejszą roślinę i zapewnić jej właściwe warunki.
Jadalne kwiaty mogą stać się nie tylko piękną i pachnącą dekoracją codziennych potraw, ale również zainspirować do poszukiwania nowych przepisów kulinarnych, z których potrawy dobroczynnie wpłyną na nasze zdrowie. W książce zamieszczono fotografie 120 dzikich kwiatów oraz opisy ich występowania, cech, a przede wszystkim ich zastosowanie lecznicze i kulinarne. W atlasie uwzględniono zarówno rośliny popularne, które możemy zebrać na każdej łące, jak i te mniej znane, wykazujące szczególne wartości.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro