Wędzone ryby - aromatyczne, jedzone jeszcze ciepłe. To właśnie po takie rarytasy ustawiają się kolejki do wędzarni nad morzem i na jeziorach. Jeśli lubicie ryby, to powiecie, że nie ma nic lepszego. Oczywiście najlepiej smakuje złowiona samodzielnie, ale nie można mieć wszystkiego. Sklepy oferują solidny asortyment świeżych ryb, więc zdobycie surowca nie jest problemem. Książka powstała dla tych, którzy smakiem świeżo wędzonej ryby chcą się cieszyć zawsze, kiedy mają na to ochotę. Po raz kolejny powtórzę: nie musimy dysponować posiadłością aby wędzić. Możemy przygotować doskonałe pstrągi, okonie, dorsze, śledzie, dzwonka łososia, karpia, leszcza, flądrę, itd. mając do dyspozycji jedynie wok z pokrywą i sprawny wyciąg w kuchni.
Autor | Julian Piotrowski |
Wydawnictwo | Wydawnictwo AA |
Rok wydania | 2009 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 96 |
Format | 15x21,5 cm |
Numer ISBN | 978-83-61060-50-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788361060505 |
Waga | 232 g |
Data premiery | 2009.03.19 |
Data pojawienia się | 2009.03.19 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
„Osnowa fabularna tej książeczki – śmiesznej, a zarazem melancholijnej – jest prosta: od kilkunastu lat Andrzej Stasiuk jako pisarz odbywa tury objazdowe po krajach niemieckojęzycznych. Czyta, odpowiada na pytania, wraca do hotelu, rano wsiada w pociąg, idzie na spotkanie, czyta, odpowiada na pytania, wraca do hotelu...” – Przemysław Czapliński.
Przedstawiamy książkę z leczniczymi przepisami Pierwsza publikacja – Przyprawy, które leczą – od razu spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i cieszy się nim do dziś. Nalewki, które leczą to zbiór praktycznych przepisów na nalewki, likiery, wina, miody itp., które posiadają nie tylko bogate walory smakowe, ale przede wszystkim lecznicze. Każdy przepis z tej książki to wypróbowany sposób na dobre samopoczucie!
Książka skutecznie pokazuje, że za pomocą rożnych – czasem bardzo niestandardowych technik – można angielskie czasy oswoić i zrozumieć, zwłaszcza jeśli całość wiedzy układa się w przyjemny dla oka model gramatycznej wyspy. Natomiast jeśli chodzi o uczucie nudy, nie zazna go Czytelnik na pewno, bo Wyprawę czyta się z prawdziwą przyjemnością. dr Anna Turula
Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego – bez względu na wiek, płeć czy wagę Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia tutaj wszelkie informacje konieczne do zrozumienia napadowego objadania się oraz uzyskania nad nim kontroli. Jego naukowy program samopomocy został sprawdzony w wielu badaniach klinicznych i uznany za główną formę leczenia problemów z napadowym objadaniem się. Znajdziemy tutaj szczegółowe opracowanie kwestii związanych z obrazem ciała oraz wzmocnionych strategii osiągania – i utrzymywania – odmiennego stosunku do jedzenia i własnego ciała. W części pierwszej, posługując się obrazowymi przykładami, autor w jasny sposób wyjaśnia kto ulega napadom objadania się i...
Trzecia książka Roberta Winckiewicza w całości poświęcona jest dziczyźnie Dowiesz się z niej, jak postępować z tuszą, jak konserwować i przechowywać mięso oraz jak przygotować je do dalszej obróbki. Autor opisuje również, co jest potrzebne, by robić własne wędliny i kiełbasy. Znajdziesz tu ponadto liczne przepisy na domowe wędzonki, kiełbasy i inne wyroby, a także dania z dziczyzny. Publikacja uzupełniona jest o pomysły na doskonałe dodatki podkreślające smak mięsa.
Urodzony w Łodzi w 1894 roku Julian Tuwim był twórcą wszechstronnym. Pisał wiersze dla dzieci i teksty dla warszawskich kabaretów, w dwudziestoleciu międzywojennym dostarczał tekstów piosenek. Był zbieraczem różnych ciekawostek literackich. Poezja liryczna była jednak zawsze najważniejszym nurtem jego twórczości. W tym tomiku wszystkie utwory zostały ułożone chronologicznie – zgodnie z datami powstania lub pierwszych publikacji.
CUDowna powieść autora Ości Anna ma 31 lat. Zawodowo jest neurologiem, a prywatnie atrakcyjną (ma nadzieję, że nadal jeszcze), samotną kobietą (z naciskiem na samotną). Mimo że ekscentryczności i wyobraźni mogłaby jej pozazdrościć sama Ally McBeal, w jej życiu nie dzieje się nic szczególnego — matka spiskuje przeciwko władzom spółdzielni, szef marzy o zdarciu z niej kitla, a sąsiad stale zajmuje jej miejsce parkingowe. Wszystko zmienia się pewnego zwyczajnego dnia (poniedziałek), w zwyczajnym miesiącu (czerwiec), na jednej z warszawskich ulic… Następnego wieczoru Anna wprowadza się do Mikołaja. Zakłada jego szlafrok, podkrada mu perfumy i podbiera z szafy wyprasowane koszule. Przypadła również do gustu jego ukochanej babci. Jest tylko jeden problem —...
Kodeks honorowy to publikacja, która stanowiła główną podstawę teoretyczną do organizowania pojedynków między polskimi gentlemanami w okresie międzywojennym. Znajdziemy tu informacje dotyczące obraźliwego charakteru plotki oraz krótką listę honorowych broni. Przede wszystkim zaś dowiemy się, kto zasługuje na zaszczytne miano „osoby honorowej” i jak postępować honorowo. Bronić w niniejszej przedmowie zjawiska średniowiecznego, jakim jest pojedynek – nie myślimy. I nie myślimy również wdawać się w aż do znudzenia częste polemiki na temat, czy pojedynek ma rację egzystencji, czy też nie – a ograniczę się do stwierdzenia, iż we wszystkich kulturalnych społeczeństwach pojedynek od szeregu stuleci istnieje, zatem jako zjawisko społeczne, mniej lub w...
Wędzenie mięsa i ryb to wspaniała metoda na poprawę jakości oraz smaku produktów. Dla wielu stało się też ulubionym sposobem spędzania wolnego czasu, przynoszącym sporo satysfakcji i umożliwiającym przygotowanie aromatycznych specjałów. W książce zamieszczono: • informacje o historii wędzenia, • wskazówki dotyczące przygotowania mięsa, kiełbas i ryb do wędzenia, • wiadomości na temat różnych sposobów wędzenia i budowy wędzarń, • ciekawe przepisy na wędzone mięsa, kiełbasy, ryby i owoce morza.
Odłóż środki przeciwbólowe i pokonaj migrenę siłami natury! Czy odczuwasz dotkliwe bóle głowy, które uniemożliwiają ci normalną aktywność? Czy przeraża cię konieczność zażycia kolejnej porcji tabletek, by stawić czoło codziennym wyzwaniom? Jedna z najwybitniejszych specjalistek z zakresu medycyny naturalnej podpowiada, jak radzić sobie z bólami głowy. Leki proponuje zastąpić smaczną herbatą z ziołami szwedzkimi, a częste wizyty w aptece – wyprawami na łono natury lub uprawą własnych skutecznych roślin leczniczych. Ziołowe dary ziemi to najlepsze lekarstwa na migrenę oraz towarzyszące jej uciążliwe objawy. Maria Treben (1907-1991) – od pokoleń znana na całym świecie jako „farmaceutka Pana Boga”. Wybitna specjalistka z zakresu ziołolecz...
Książka została napisana przez autorkę bloga Zielone Koktajle. Znajdziesz w niej 365 przepisów na kolorowe, pożywne i smaczne koktajle z owoców oraz warzyw. Przekonasz się, że koktajle warto pić codziennie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się zdrowymi napojami, z których każdy to prawdziwa bomba witaminowa. Inspiruj się przepisami i miksuj na zdrowie. „Chia, spirulina i młody jęczmień? A może marchew, jabłko i szpinak? Szaleństwo i klasyka. Egzotycznie i lokalnie. Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów. To solidna dawka wiedzy ze sporą szczyptą serca” – Grzegorz Łapanowski.
Naturalne leczenie chorób dróg oddechowych. Ile razy walczyłeś z grypą lub anginą tylko za pomocą chemicznych środków? Zastanawiasz się, jak szybko uporać się z katarem, kaszlem, chrypą, zapaleniem oskrzeli czy innymi uciążliwymi dolegliwościami? Przy jakiej chorobie pomoże okład ze skrzypu polnego lub napar z rumianku? Jeśli chcesz wiedzieć, które zioła skutecznie wspierają leczenie chorób układu oddechowego i poznać sprawdzone przepisy na napary, maści, herbatki i okłady – sięgnij po tę książkę. Maria Treben (1907-1991) – od pokoleń znana na całym świecie jako „farmaceutka Pana Boga”. Wybitna specjalistka z zakresu ziołolecznictwa, autorka licznych bestsellerów i setek konferencji o zdrowym stylu życia.
Kompetentne wskazówki na temat domowych sposobów utrwalania mięs: solenia, peklowania i wędzenia z dokładnymi recepturami. Dzięki prezentowanej książce poznasz podstawowe zasady i metody wędzenia, prawidłową budowę wędzarni, właściwości różnych rodzajów drewna do wędzenia oraz sprawdzone receptury.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro