Księgarnia internetowa Bonito.pl - Radość z czytania
Książka Kuchnia na plebanii
Łukasz Modelski
Majówka z tanimi książkami!

Kuchnia na plebanii

Nasza cena:
25,94 zł (zawiera rabat 35 %)
Kuchnia na plebanii - Dodaj do koszyka
Cena rynkowa: 39,90 zł (oszczędzasz 13,96 zł)
Autor: 

Łukasz Modelski

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Rok wydania:2016
Oprawa:twarda
Liczba stron:240
Format:14.5x20.5 cm
Numer ISBN:978-83-08-06246-3
Kod paskowy (EAN):9788308062463
Waga:426 g
Dostępność: pozycja dostępna (32 egz.)
Wysyłka
RuchOdbiór w kiosku RUCHu 2,99 zł
wysyłka w następny dzień roboczy (5 egz. w magazynie)
PocztaPoczta Polska od 4,99 zł
wysyłka w następny dzień roboczy (5 egz. w magazynie)
PaczkomatyPaczkomaty 7,99 zł
wysyłka w następny dzień roboczy (5 egz. w magazynie)
KurierKurier 9,99 zł
wysyłka w następny dzień roboczy (5 egz. w magazynie)
Bezpłatny odbiór osobisty w punkcie:
Katowice
ul. Staromiejska 6 50 m od Rynku
do odbioru w następny dzień roboczy (2 egz. na miejscu)
Kraków
al. Daszyńskiego 8 blisko Hali Targowej
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Batorego 15B przecznica od ul. Karmelickiej
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Kalwaryjska 67 250 m od ronda Matecznego
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. M. Dąbrowskiej 17A 50 m od CH Czyżyny
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Pawia 34 naprzeciwko Galerii Krakowskiej
do odbioru w następny dzień roboczy
Łódź
ul. Piotrkowska 193 200 m od Politechniki Łódzkiej
do odbioru w dniu 2017.05.29
Poznań
ul. Święty Marcin 47 250 m od Zamku Cesarskiego
do odbioru w dniu 2017.05.29
Rzeszów
ul. Jana III Sobieskiego 2D/2 300 m od Galerii Rzeszów
do odbioru w następny dzień roboczy
Warszawa
al. KEN 51 skrzyżowanie z ul. Płaskowickiej
do odbioru w dniu 2017.05.29
al. KEN 88 Ursynów - metro Stokłosy
do odbioru w dniu 2017.05.29
ul. Chmielna 4 50 metrów od ul. Nowy Świat
do odbioru w dniu 2017.05.29
ul. Czapelska 48 200 m od ronda Wiatraczna
do odbioru w dniu 2017.05.29
ul. Pańska 96 300 m od ronda Daszyńskiego
do odbioru w dniu 2017.05.29
ul. Stawki 8 450 m od CH Arkadia
do odbioru w dniu 2017.05.29
ul. Wspólna 27 przecznica Marszałkowskiej
do odbioru w dniu 2017.05.29
ul. Żeromskiego 1 przy stacji metra Słodowiec
do odbioru w dniu 2017.05.29
Wrocław
ul. ks. Piotra Skargi 22 200 m od Galerii Dominikańskiej
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Plac Grunwaldzki 25 w budynku Grunwaldzki Center
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Ruska 2 przy Placu Solnym
do odbioru w następny dzień roboczy
Zamów przez telefon! (od poniedziałku do piątku):
Telefon12 210 09 02 (linia czynna w godzinach 8.00–20.00)

Kuchnia na plebanii – opis wydawcy

Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.

Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.

Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.

FacebookTwitter
Kuchnia na plebanii - Dodaj do schowka
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
Data ukazania się w księgarni: 2016.12.01
Kuchnia na plebanii - opinie
Recenzja
Opinie czytelników o Kuchnia na plebanii
Średnia ocena: 5,0 na bazie 2 ocen z 2 opiniiOcenaOcenaOcenaOcenaOcena
Autor: dobrerecenzje.pl, data: 21.12.2016 20:48, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Kuchnia na plebanii

Utarło się powiedzenie, że na plebaniach jada się obficie i tłusto.
Jak zajrzałam do tej książki i zaczęłam wnikliwie czytać, okazało się, że na plebaniach z reguły panowały czterodaniowe obiady: treściwe zupy, ciężkawe mięsa, domowy drób, masło i śmietana oraz kompot.

Autorowi tej książki udało się znaleźć takie gospodynie, które uczyły się tej sztuki gotowania z czwartego czy piątego pokolenia.
Kiedyś wystawne przyjęcia, imieniny proboszcza czy wizytacje biskupie są dzisiaj rzadkością.
Gotowanie dla 40- stu czy więcej osób to było wyzwanie, ale dziś już się nie zdarza.
Nawet gdy na plebanie trafiły przeróżne diety, to księżowskie kucharki podchodziły z rezerwą.

Autor zebrał przepisy i wypowiedzi kucharek z plebanii niemal z całej Polski.
Są tu: kucharka z Kujaw, która proponuje np. zupę z węgorza, pieczony zając, czy pieczone prosię.
Pani Maria z Nowego Sącza znana jest z idealnego rosołu, domowego chleba, czy kołacza z serem.
Pani Ela zaś z Dąbrowy Górniczej proponuje zupę nic, parzybrodę i wiele, wiele innych i ciekawych przepisów.

Wśród tych wszystkich przepisów uderzyła mnie prostota. Nie są to przepisy wymyślane lecz proste, łatwe, a co najważniejsze przygotowywane z łatwo dostępnych produktów.

Do tego każda z kucharek opowiada o zwyczajach i potrawach wigilijnych i święconkach wielkanocnych.
Mięso kucharki z reguły kupują u sprawdzonych rolników, którzy wyrabiają te wyroby z własnego chowu, uprawiają swoje pole.

Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia może warto zajrzeć do tej książki, poczytać przepisy, a może jakiś przepis stanie się inspiracją dla Was, jak stał się dla mnie: zakwas na barszcz czerwony, który właśnie przygotowałam.

Książka została przepięknie wydana, w twardej oprawie, w czerwonym kolorze, ze złotymi literami i czerwoną wstążeczką zaznaczającą przepisy.

Zawiera 219 stron, i ponad 200 przepisów, porad i propozycji, z których warto skorzystać.

Bardzo zachęcam, a na koniec dodam, że na pierwszej stronie książki swoje recenzje umieścili: Agnieszka Kręglicka i Wojciech Modest Amaro.
Książka ta to także świetny prezent na święta.
Życzę miłej lektury.
Polecamy, zespół dobrerecenzje.pl
Autor: Saudyjski Wielbłąd, data: 08.12.2016 00:24, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Plebania od kuchni

Na plebanii, jak powszechnie wiadomo, każdy - ksiądz, ministrant czy księżowska gospodyni - pełnił jakąś rolę. I to nie zmieniło się do dziś.
Czym się zajmują księża i co robią ministranci, wszyscy wiemy. Niewiele jednak osób docenia pracę księżowskich gospodyń. A obowiązków taka gospodyni miała i nadal ma co nie miara. Pranie, prasowanie, sprzątanie i oczywiście gotowanie. Bo przecież, ksiądz też człowiek i zjeść musi. A że często się zdarza, że księża lubią dobrze zjeść, to przepisy takich gospodyń są na wagę złota.
Wiele z receptur, które udało się zebrać Łukaszowi Modelskiemu ma ponad 150 lat, inne pochodzą od profesjonalistek tej klasy jak Stefania Hoffman i Irena Sieradzka, które księżowską kuchnią zajmowały się ponad pół wieku. Wszystkie opierają się na rodzimych produktach. Nie znajdziemy tu też udziwnień rodem z kuchni fusion.
Kuchnia na plebanii - czy to codzienna, czy ta uroczysta, odświętna pełna jest naturalnych smaków. Trudno bowiem było kilkadziesiąt lat temu zrobić rosół z "kostki" czy sos albo barszcz "z torebki".
Znajdziecie więc w książce Łukasza Modelskiego prawdziwe perełki kulinarne - 200 przepisów zebranych z różnych zakątków kraju od Pomorza po Małopolskę.
Jednak nie tylko przepisy nadają "smaczku" tej niezwykłej książce. Nie mniej ciekawe są tajemnice codziennego życia na plebanii. Co jadają biskupi, kiedy wizytują parafie ? Czy w czasie Wielkiego Postu księża rzeczywiście poszczą ? Jak wyposażone są plebanijne kuchnie ?
Przydadzą się Wam z pewnością sekrety księżowskich gospodyń, którym nie raz i nie dwa zdarzało się udoskonalać jakąś recepturę, w taki sposób, aby potrawa przypadła wszystkim do gustu.
Czy wiedzieliście, że przed wrzuceniem do zupy ziemniaków, dobrze jest je najpierw zalać przegotowaną wodą i pozostawić na 10 minut, aby pozbyć się goryczki ? Czym doprawić baraninę, aby smakowała jak sarnina ? Po co dodaje się do rosołu kawałek czerwonego buraka ? Jak ugotować święconkę i przygotować popierduchy ?

"Kuchnia na plebanii" to nie tylko doskonałe przepisy na tradycyjne polskie potrawy, to także wspaniała opowieść o życiu w kuchni i od kuchni i skarbnica kulinarnych sztuczek.
Warto skorzystać z doświadczenia i wiedzy bohaterek tej niezwykłej książki, wczytać się nie tylko w prezentowane tutaj receptury, ale też z uwagą prześledzić ich wypowiedzi, w których znajdziecie mnóstwo bardzo przydatnych informacji.
Karkówka na zimno przygotowana wg zawartego w książce przepisu Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach (Kaszuby) była rewelacyjna.
Może zdecydujecie się przygotować ją sami.... ?

PS. Przepis znajdziecie na naszym blogu kulinarnym "To gotują Saudyjskie Wielbłądy" 😋
Smacznego :)

http://niestatystycznypolak.blogspot.com/
Łukasz Modelski
- pozostałe pozycje w naszej księgarni:
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu Łukasz Modelski
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Łukasz Modelski, 29,19
Dziewczyny wojenne Łukasz Modelski
Dziewczyny wojenne
Łukasz Modelski, 25,94
Klienci, którzy kupili Kuchnia na plebanii, wybrali również:
Anna Seniuk. Nietypowa baba jestem Anna Seniuk, Magdalena Małecka
Anna Seniuk. Nietypowa baba jestem
Anna Seniuk, Magdalena Małecka, 23,94
Sztuka kochania Michalina Wisłocka
Sztuka kochania
Michalina Wisłocka, 25,99
W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków Susan Herrmann Loomis
W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych ...
Susan Herrmann Loomis, 22,69
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu Łukasz Modelski
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Łukasz Modelski, 29,19
Niebezpieczne związki Andrzeja Leppera. Kto naprawdę go zabił? Wojciech Sumliński
Niebezpieczne związki Andrzeja Leppera. Kto naprawdę go zabił?
Wojciech Sumliński, 24,64
Dobre maniery dla miłych ludzi, którzy czasem mówią k***a Amy Alkon
Dobre maniery dla miłych ludzi, którzy czasem mówią k***a
Amy Alkon, 22,69
Ukryte terapie. Część 2. Czego ci lekarz nie powie Jerzy Zięba
Ukryte terapie. Część 2. Czego ci lekarz nie powie
Jerzy Zięba, 54,99
52-piętrowy domek na drzewie Andy Griffiths
52-piętrowy domek na drzewie
Andy Griffiths, 19,44
Ciało i ducha ratować żywieniem Ewa Dąbrowska
Ciało i ducha ratować żywieniem
Ewa Dąbrowska, 17,99
Wilno. Rodzinna historia smaków Ewa Wolkanowska-Kołodziej
Wilno. Rodzinna historia smaków
Ewa Wolkanowska-Kołodziej, 32,49
Z przysłowiami za pan brat Renata Piątkowska
Z przysłowiami za pan brat
Renata Piątkowska, 17,49
W co grają ludzie Eric Berne
W co grają ludzie
Eric Berne, 23,80
Na każdy wieczór Mieczysław Maliński
Na każdy wieczór
Mieczysław Maliński, 16,19
Kuchnia klasztorna praca zbiorowa
Kuchnia klasztorna
praca zbiorowa, 10,99
Noc ognia Eric-Emmanuel Schmitt
Noc ognia
Eric-Emmanuel Schmitt, 17,49
Historia świątecznej choinki ks. Józef Naumowicz
Historia świątecznej choinki
ks. Józef Naumowicz, 25,94
Wyszukiwarka
Wpisz tytuł, autora lub wydawcę
tylko w dostępnych
tylko z wyprzedaży
Cała oferta Wydawnictwa Zielona Sowa 40% taniej!
Ostatnio oglądane
KKuchnia na plebanii
KZapisane w wodzie
KDeniwelacja
KJezu, Ty się tym zajmij! o. ...
KJak przejąć kontrolę nad świ...
KDuchowe życie zwierząt (edyc...
KCzereśnie zawsze muszą być d...
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Gry - 10
Sprawdź szczegółowe koszty dostawy...
Zespół nienasyconego czytelnictwa
PayU
Sprawdź szczegółowe koszty dostawy...
© 2006-2017 Bonito.pl  Polityka prywatności i plików cookies Tania książka, tania księgarnia, książki dla dzieci i dla dorosłych Bestsellery