Księgarnia internetowa Bonito.pl - Radość z czytania
Książka Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Hanna Lis, Paweł Lis
Z książką na wakacje!
Księgarnia » Kulinaria » Kuchnie regionalne » Kuchnia polska » Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Nasza cena:
42,19 zł (zawiera rabat 35 %)
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Dodaj do koszyka
Cena rynkowa: 64,90 zł (oszczędzasz 22,71 zł)
Autor: 

Hanna Lis, Paweł Lis

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Rok wydania:2015
Oprawa:twarda
Liczba stron:320
Format:18.9x24.5 cm
Numer ISBN:978-83-10-12652-8
Kod paskowy (EAN):9788310126528
Waga:996 g
Dostępność: pozycja dostępna (52 egz.)
Wysyłka
RuchOdbiór w kiosku RUCHu 2,99 zł
wysyłka w następny dzień roboczy (18 egz. w magazynie)
PocztaPoczta Polska od 4,99 zł
wysyłka w następny dzień roboczy (18 egz. w magazynie)
PaczkomatyPaczkomaty 7,99 zł
wysyłka w następny dzień roboczy (18 egz. w magazynie)
KurierKurier 9,99 zł
wysyłka w następny dzień roboczy (18 egz. w magazynie)
Bezpłatny odbiór osobisty w punkcie:
Katowice
ul. Staromiejska 6 50 m od Rynku
do odbioru w następny dzień roboczy
Kraków
al. Daszyńskiego 8 blisko Hali Targowej
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Batorego 15B przecznica od ul. Karmelickiej
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Kalwaryjska 67 250 m od ronda Matecznego
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. M. Dąbrowskiej 17A 50 m od CH Czyżyny
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Pawia 34 naprzeciwko Galerii Krakowskiej
do odbioru w następny dzień roboczy
Łódź
ul. Piotrkowska 193 200 m od Politechniki Łódzkiej
do odbioru w dniu 2017.06.27
Poznań
ul. Święty Marcin 47 250 m od Zamku Cesarskiego
do odbioru w dniu 2017.06.27
Rzeszów
ul. Jana III Sobieskiego 2D/2 300 m od Galerii Rzeszów
do odbioru w następny dzień roboczy
Warszawa
al. KEN 51 skrzyżowanie z ul. Płaskowickiej
do odbioru w dniu 2017.06.27
al. KEN 88 Ursynów - metro Stokłosy
do odbioru w dniu 2017.06.27
ul. Chmielna 4 50 metrów od ul. Nowy Świat
do odbioru w dniu 2017.06.27
ul. Czapelska 48 200 m od ronda Wiatraczna
do odbioru w dniu 2017.06.27
ul. Pańska 96 300 m od ronda Daszyńskiego
do odbioru w dniu 2017.06.27
ul. Stawki 8 450 m od CH Arkadia
do odbioru w dniu 2017.06.27
ul. Wspólna 27 przecznica Marszałkowskiej
do odbioru w dniu 2017.06.27
ul. Żeromskiego 1 przy stacji metra Słodowiec
do odbioru w dniu 2017.06.27
Wrocław
ul. ks. Piotra Skargi 22 200 m od Galerii Dominikańskiej
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Plac Grunwaldzki 25 w budynku Grunwaldzki Center
do odbioru w następny dzień roboczy
ul. Ruska 2 przy Placu Solnym
do odbioru w następny dzień roboczy
Zamów przez telefon! (od poniedziałku do piątku):
Telefon12 210 09 02 (linia czynna w godzinach 8.00–20.00)

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków – opis wydawcy

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.

Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Hanna Lis – z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej „Pożywienie Słowian”. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”.

Paweł Lis – archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii. Od roku 2004 organizator Warsztatów Archeologii Doświadczalnej, w trakcie których realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Dorobek pierwszych dziesięciu lat archeologicznych eksperymentów opublikowany został w pracach zbiorowych pod jego redakcją: „Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim” i „Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska”. Współautor wydanej w roku 2009 książki „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”.

FacebookTwitter
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - Dodaj do schowka
Dodawanie do schowka jest możliwe tylko po zalogowaniu na swoje konto.
Data ukazania się w księgarni: 2015.05.15
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - opinie
Recenzja
Opinie czytelników o Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Średnia ocena: 5,0 na bazie 3 ocen z 3 opiniiOcenaOcenaOcenaOcenaOcena
Autor: Marta - ksiazeczki-synka-i-coreczki, data: 13.08.2015 17:51, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Kuchnia Słowian

Książka ta prezentuje się bardzo ciekawie. Moim zdaniem czarna okładka przyciąga wzrok i chociaż nie powinno oceniać się książki po okładce, to sami przyznajcie, im ciekawsza czy ładniejsza okładka, tym bardziej mamy ochotę chwycić po daną książkę, prawda :) ?

Także okładka jest nie tylko ciekawa, ale także sztywna. Podobają mi się strony, są śliskie, ale jednocześnie takie matowe. Tekstu jest naprawdę sporo, format książki jest większy niż zwykłe A4, a czcionka mała więc czytania jest dużo. Jeśli chodzi natomiast o przepisy to opisane są w sposób przejrzysty i jak najbardziej zrozumiały. Zdjęć także jest bardzo wiele, wszystko utrzymane oczywiście w klimacie dawnych czasów. Co prawda nie wszystkie potrawy z tej książki zostały zamieszczone na fotografiach, ale mimo tego zdjęć jest dużo i są bardzo ładne. Całość jest ciekawa i zdecydowanie inna niż wszystkie książki kulinarne z jakimi mieliśmy dotychczas do czynienia :)
Autor: Sylwia Węgielewska, data: 12.07.2015 12:10, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

Słowiańska kuchnia

Jeśli interesujesz się historią, albo poszukujesz nowych kulinarnych wyzwań, koniecznie sięgnij po książkę Hanny i Pawła Lisów "Księga Słowian. Czyli w poszukiwaniu dawnych smaków". Ta zawierająca w głównej mierze receptury kulinarne oraz najistotniejsze informacje na temat kuchni słowiańskiej oraz samych Słowian książka przybliża swym czytelnikom nie tylko życie naszych przodków, ale też daje możliwość wypróbowania blisko 120 przepisów wczesnośredniowiecznych dań i rozsmakowania się w słowiańskiej kuchni.

Paweł Lis - archeolog i kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, oraz Hanna Lis - z zawodu bibliotekarka, z zamiłowania zaś popularyzatorka wiedzy archeologicznej, oddali w ręce czytelników książkę będącą efektem ich wieloletniej pracy nad słowiańską historią oraz kulturą. Jest to ich druga publikacja omawiająca ten temat. Pierwsza wydana w 2009 roku nosiła tytuł "Kuchnia Słowian. O pożywieniu, potrawach i nie tylko...". Wydana w tym roku książka różni się od swej poprzedniczki sposobem ujęcia tematu, jak też stopniem pogłębienia wiedzy jej autorów na temat naszych przodków.

Kim właściwie byli Słowianie? Skąd pochodzili? Co stanowiło podstawę słowiańskiego pożywienia? W jaki sposób je zdobywali i przechowywali? Dlaczego mieli szczególny stosunek go ognia i jak wyglądał wynikający z niego kult? Czy Słowianie pijali kobyle mleko? Co wspólnego ze słowiańską kuchnią może mieć wynoszona z naszych domów po świętach Bożego Narodzenia choinka? Dlaczego barszcz nazywany jest barszczem i w jaki sposób powstał rosół? Czym jest słowiański arbuz i do czego można wykorzystać znalezioną na własnym podwórku miętę? Na czym polega słowiańska idea slow food? Na te i dziesiątki innych pytań odpowiedzi znaleźć można właśnie na kartach "Kuchni Słowian".

Książka została przepięknie wydana. Duży format, twarda okładka, doskonałej jakości papier to niezaprzeczalne atuty tej publikacji. Jednak tym, co najbardziej w niej zachwyca są zamieszczone wewnątrz zdjęcia. Zaprezentowane na nich potrawy wyglądają niezwykle kusząco i apetycznie. Większość fotografii wykonana została w Grodzisku Żmijowiska, czyli w miejscu, w którym autorzy podjęli się eksperymentalnego odtworzenia wczesnośredniowiecznego pożywienia, co jest bezpośrednio związane z archeologią doświadczalną, która w swoisty sposób umożliwiła im odbycie podróży w czasie i zweryfikowanie teoretycznych ustaleń archeologów.

Książka "Kuchnia Słowian. Czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" mnie zachwyciła - pod każdym względem. To mądra i wartościowa pozycja, która usatysfakcjonuje wielu czytelników, zarówno amatorów historii, jak też kulinariów. Z uwagi na piękne wydanie doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej nam osoby.
Autor: Paula Klich, data: 29.06.2015 10:27, ocena: 5,0  OcenaOcenaOcenaOcenaOcena

GENIALNA!

Od pięciu lat mieszkam w mieście, ale wychowywałam się na wsi. Gdy byłam mała, nie było nic dziwnego ani rzadko spotykanego w tym, że w czasie zabawy, gdy biegało się po łąkach, zrywało się liście szczawiu i zajadało, aż się uszy trzęsły, a buzia krzywiła. Lata minęły i cóż, chyba mogłabym się podpisać pod tymi zdaniami: „Obecnie wszyscy doskonale rozpoznajemy logotypy i marki różnych firm, w tym spożywczych, nie rozpoznajemy natomiast podstawowych roślin, z których zrobione jest jedzenie. Ufamy produktom sterylnie zapakowanym w plastikowe opakowania i przetworzonym w wielkich fabrykach, boimy się natomiast zjeść roślinę zerwaną na łące” (str. 28). Na szczęście jednak nie jest ze mną aż tak źle, by nie odróżnić grochu od kukurydzy, o czym w swoim felietonie wspominają Hanna i Paweł Lisowie. Mogę się jeszcze pochwalić, że wiem, jak smakuje własnoręcznie zrobiony i uwędzony żółty ser lub domowe piwo – a to wszystko dzięki mojemu mężowi, który jest zafascynowany stylem życia, w którym wiele rzeczy można robić samemu. „Kuchnia Słowian” miała być więc częściowo lekturą dla niego.

Ale nie tylko mąż jest zadowolony z tej wyjątkowej publikacji; na jej przykładzie widać, że moja miłość do historii zatacza coraz szersze kręgi. Wprawdzie pozostaję wierna dwóm ulubionym epokom, ale jednak nie ograniczam się i staram podążać za tym, co mnie zaciekawi, a w kolejnych książkach popularnonaukowych baczną uwagę kieruję w stronę bibliografii. O kuchni średniowiecznej mogłam poczytać już u Mai i Jana Łozińskich w „Historii polskiego smaku”, ale to publikacja poświęcona zwyczajom kulinarnym wyłącznie Słowian mocno mnie zaintrygowała. A użyte wyżej słowo „wyjątkowa” okazało się jak najbardziej zasadne.

Hanna i Paweł Lisowie pracują w Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym, w oddziale, jakim jest Grodzisko Żmijowiska. Oboje popularyzują wiedzę archeologiczną oraz zajmują się archeologią doświadczalną. Na potrzeby niniejszej książki odtworzyli receptury blisko stu dwudziestu potraw wywodzących się ze średniowiecza. Znajdziemy wśród nich przepisy na kasze, mięsa czy napoje. I powiem Wam jedno: jak na osobę, która nie lubi gotować, nigdy bym nie przypuszczała, że z takim zachwytem będę czytała książkę, jak by na to nie patrzeć, kucharską. Że już nie wspomnę o tym, jak bardzo robiłam się miejscami głodna, tym bardziej że większość dań na załączonych zdjęciach wyglądała baaardzo apetycznie. Aż chciałoby się popróbować tych przysmaków przygotowanych przez autorów, a później samemu podjąć wyzwanie ich ugotowania. Część przepisów opatrzona jest komentarzem, jak poradzić sobie współcześnie, ale tak naprawdę mocno wierzę autorom, że aby dogłębnie poznać słowiańskie smaki, lepiej jest włożyć w to trochę więcej wysiłku i najpierw zaopatrzyć się w odpowiednie garnki, a potem rozpalić ognisko czy wykopać ziemną jamę. Warto jeszcze podkreślić, że odtworzone przez państwa Lisów potrawy były badane pod kątem ich wartości odżywczej. I okazało się, że słowiańska dieta wcale nie była tak uboga, jak by się to nam mogło wydawać.

No właśnie, bo oprócz samych przepisów, „Kuchnia Słowian” zawiera także część, nazwijmy ja, teoretyczną. Autorzy prezentują w niej nie tylko swoje doświadczenia, ale również wnioski, jakie płyną z licznych badań nad obyczajowością Słowian. To dzięki niej dowiemy się, jak wyglądała kuchnia słowiańska „od kuchni”, czyli jakich naczyń i urządzeń używano, jakie stosowano techniki przygotowywania i konserwowania żywności oraz czym przyprawiano dania. I chyba najbardziej zadziwia to, że część zabiegów, które sami dzisiaj stosujemy, bo uważamy, że tak jest zdrowo – a zarazem tradycyjnie – nasi przodkowie czynili intuicyjnie; mało tego, chyba nie od rzeczy będzie refleksja, czy aby oni nie stosowali bardziej urozmaiconej diety, niż my obecnie (pamiętając oczywiście, że nasi antenaci na pewno nie rozmyślali nad tym w takich kategoriach, że stosują jakąś dietę czy że prowadzą zdrowy tryb życia).

Chciałam jeszcze wyrazić moje wielkie uznanie dla Wydawnictwa (i oczywiście wszystkich tych, którzy przyczynili się do kształtu, jaki ma ta publikacja) za edycję i szatę graficzną. „Kuchnia Słowian” to jedna z najpiękniej wydanych książek, jakie miałam przyjemność trzymać w swoich dłoniach. Nie oszukujmy się, lektura nie byłaby tak, hm, smakowita i pyszna, gdyby nie kolorowe zdjęcia towarzyszące przepisom – czarno-biała kolorystyka na nikim nie zrobiłaby wrażenia – oraz przedstawiające grodzisko w różnych porach dnia i ludzi w nim pracujących – szczególnie to piękna i cenna rzecz dla tych, którzy mają słabość do takich klimatów.

„Kuchnię Słowian” polecam z całą mocą. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie; nawet jeśli nie zainteresuje go warstwa historyczna, to na pewno nie przejdzie obojętnie obok receptur na średniowieczne dania. Hannie i Pawłowi Lisom należy się ogromna wdzięczność, że zechcieli uchylić furtki do swojego świata i podzielić się swoją pasją z czytelnikami. Ich pisana z polotem, pełna ciekawostek książka jest jedną z najlepszych, jakie czytałam w tym roku. I na pewno będę do niej wracać.
Klienci, którzy kupili Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, wybrali również:
Dzika kuchnia Łukasz Łuczaj
Dzika kuchnia
Łukasz Łuczaj, 42,19
Wierzenia Prasłowian Jakub Zielina
Wierzenia Prasłowian
Jakub Zielina, 16,19
Bestiariusz słowiański, czyli rzecz o skrzatach, wodnikach i rusałkach Paweł Zych
Bestiariusz słowiański, czyli rzecz o skrzatach, wodnikach i rusałkach
Paweł Zych, 22,69
Kipi kasza Paweł Łukasik
Kipi kasza
Paweł Łukasik, 38,94
Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów René Husson, Philippe Galmiche
Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów
René Husson, Philippe Galmiche, 24,15
Sekretne życie drzew Peter Wohlleben
Sekretne życie drzew
Peter Wohlleben, 22,69
Jadłonomia. Kuchnia roślinna Marta Dymek
Jadłonomia. Kuchnia roślinna
Marta Dymek, 44,85
Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol
Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin
Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol, 22,69
Historia roślin jadalnych Jarosław Molenda
Historia roślin jadalnych
Jarosław Molenda, 19,44
Bestiariusz słowiański. Część 2. Rzecz o biziach, kadukach i samojadkach Paweł Zych, Witold Vargas
Bestiariusz słowiański. Część 2. Rzecz o biziach, kadukach i samojadka...
Paweł Zych, Witold Vargas, 25,94
Kuchnia polska Potrawy regionalne Hanna Szymanderska
Kuchnia polska Potrawy regionalne
Hanna Szymanderska, 38,94
Jerozolima. Książka kucharska Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi
Jerozolima. Książka kucharska
Sami Tamimi, Yotam Ottolenghi, 45,49
Dziewczyna z pociągu Paula Hawkins
Dziewczyna z pociągu
Paula Hawkins, 21,39
Sztuka fermentacji Sandor Ellix Katz
Sztuka fermentacji
Sandor Ellix Katz, 51,94
Kultura Piastów dla dzieci. Czasy wojów i rycerzy Jarosław Gryguć
Kultura Piastów dla dzieci. Czasy wojów i rycerzy
Jarosław Gryguć, 6,44
Poznaj Słowian Igor D. Górewicz
Poznaj Słowian
Igor D. Górewicz, 24,70
Wyszukiwarka
Wpisz tytuł, autora lub wydawcę
tylko w dostępnych
tylko z wyprzedaży
Skorzystaj z 40% rabatu na wybrane pozycje Wydawnictwa Lingea!
Ostatnio oglądane
KKuchnia Słowian, czyli o pos...
KWanda. Opowieść o sile życia...
KLokatorka
KJezu, Ty się tym zajmij! o. ...
KCzarne narcyzy
KZapisane w wodzie
KOpowieść podręcznej
Pokaż ofertę tytułów z wyprzedaży
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Księgarnia internetowa - Mapa kategorii
Gry - 42
Sprawdź szczegółowe koszty dostawy...
Zespół nienasyconego czytelnictwa
PayU
Sprawdź szczegółowe koszty dostawy...
© 2006-2017 Bonito.pl  Polityka prywatności i plików cookies Tania książka, tania księgarnia, książki dla dzieci i dla dorosłych Bestsellery