„W tej książce otwieram przed czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!”
„Spiżarnia pełna niesamowicie kolorowych i pełnych smaku słoików, sezonowe składniki i tradycyjne sposoby ich konserwowania – taki obraz wyłania się z tej książki. To kompletny zbiór przepisów na domowe przetwory – zawiera zarówno tradycyjne receptury, jak i nowoczesne kuchenne przydasie. Autorka udowadnia, że kocha zamykać smak w słoiku”.
– Laura Osęka, psycholog, psychodietetyk, recenzent książek kulinarnych
„Cieszę się, że mogłam poszperać w Kasinej spiżarni i kredensie – to jak wizyta w krainie czarów. Złote mirabelki, tymiankowe morele, dębowe ogórki kiszone czy dżem z papryki to tylko kilka cudów, które można z tą książką przygotować samodzielnie!”
– Anna Włodarczyk, autorka książek i bloga Strawberriesfrompoland.pl
„W czasach, gdy wszystko możemy kupić gotowe, zunifikowane i bezduszne, autorka podpowiada, jak łatwo stworzyć arcydzieło w słoiku: indywidualne, doskonałe, pełne słońca i emocji, którym można się podzielić z najbliższymi i które na długo trwa we wspomnieniu smaku”.
– Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek kulinarnych i błoga Pinkcake.blox.pl
Autor | Kasia Marciniewicz |
Wydawnictwo | Publicat |
Rok wydania | 2017 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 240 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-245-2198-2 |
Kod paskowy (EAN) | 9788324521982 |
Waga | 764 g |
Wymiary | 174 x 248 x 20 mm |
Data premiery | 2017.04.26 |
Data pojawienia się | 2017.03.20 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Książka pt. „ W słoiku przez cały rok ‘’ autorstwa blogerki kulinarnej ChilliBitte.pl Kasi Marciniewicz jest swego rodzaju poradnikiem z zakresu przetwórstwa domowego.
Na początku autorka dokładnie scharakteryzowała domowe metody konserwacji produktów. Dalszą część książki podzieliła na dwa zasadnicze rozdziały: Spiżarnia i Kredens.
W pierwszym z nich zamieściła przepisy na przepisy z przetwory z owoców i warzyw, które można zamknąć w słoikach i butelkach.
Warto spróbować ciekawych połączeń z dżemu z zielonych pomidorów z bazylią czy moreli z tymiankiem.
W drugim rozdziale „ Kredens” można znaleźć przepisy przydatne i zdrowe skarby kulinarne typu: buliony, przyprawy, dressingi do sałatek itd.
Sięgając po te przepisy można się przekonać ,że są tu propozycje do wykorzystania na co dzień i od święta, którymi można zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Książka pt. „ W słoiku przez cały rok ‘’jest adresowana dla wszystkich Czytelników chcących poznać przepisy na przetwory, które służą zdrowemu odżywianiu się przez cały rok.
Każdy przepis na domowe przetwory zamieszczony na łamach pięknie wydanej książki przez Wydawnictwo Publicat, zawiera 240 stron, twardą oprawę, tabele, zdjęcia zaprezentowanych przetworów po ich przyrządzeniu.
Polecam zapoznanie się z tą książką autorstwa blogerki kulinarnej ChilliBitte.pl Kasi Marciniewicz.
http://muzeumksiazkikucharskiej.pl/kasia-marciniewicz-w-sloiku-przetwory-przez-caly-rok/#more-769